On pässillä punapallit

T:Teksti:

Joensuu
Vapunvietto alkaa hohtokeilailulla perjantaina 28.4. klo 19-21 ja jatkuu lauantain Aavis-bileissä. Vappuaaton aloittaa forstikaste klo 12 Ilosaaressa. Viideltä seuraa Torson pesu ja lakitus ja kuudelta Alkukivien lakitus. Vapunpäivänä syödään skaumppaaamiaista Ilosaaressa.
Jyväskylä

Vappuaaton traditioihin kuuluu Minna Canthin patsaan lakitus klo 18. Sen jälkeen juhlitaan keskustan harjulla. Vapunpäivänä ylioppilaskunta tarjoaa rehtoraatille pikniklounaan Harjulla.
Kuopio

Kalakukkokaupungin fuksit vihitään vappuaattona sivistykseen klo 14 yliopiston juhlasalissa. Lakin käyttöön oikeuttavan rituaalin suorittaa mystinen “vihkimisylimystö”.
    Torilla laidalla oleva Veljmies-patsas lakitetaan klo 18. Lakitusta seuraa proffanuitto: vihkimisylimistön valitsema proffa kannetaan Veljmiehen ympäri ja pulautetaan lopulta patsasaltaaseen.
Lappeenranta

Vappua juhlitaan yleensä kaksi viikkoa, mutta tänä vuonna pääsiäisen läheisyyden vuoksi teekkarit tyytyvät vajaan viikon juhlaputkeen. Se alkaa jäynäkisoilla tiistaina klo 10, jatkuu muun muassa resiinarallilla, witun hyvillä bileillä, krokotiili Genan synttäreillä ja teekkarilaulujen konsertilla.
    Juhlaviikko huipentuu vappuaattona, jolloin lakitetaan Kurki-patsas ja uitetaan fuksit satamassa klo 12. Illalla juhlitaan yo-talolla. Vapunpäi-vän piknikkiä syödään linnoituksen vallilla.
Oulu

Oulussa aloitetaan jo torstaina, jolloin järjestetään Oulujoen kirkkovenesoudut ja illalla jälkisoudut. Perjantaina teekkarit järjestävät tempauksia vuorokauden ympäri +strömin puistossa. Lauantaina on aatonaaton bileet.
    Vappuaattona ohjelma alkaa klo 12 Franzenin patsaan lakituksella. Sitä seuraa vappukulkue ympäri keskustaa, teekkareiden fuksikaste entisen voimalaitoksen kanavassa ja illalla aatonbileet. Vappuyönä klo 03.33.33 hoilataan asematunnelissa ja aamuviideltä seuraa teekkarifuksien lakitus ylioppilastalon pihalla. Aamukahdeksalta nautitaan sampanjamatineasta Linnansaaressa.
Rovaniemi

Vappuaattona vietetään iltapäivää Sampon aukion lavalla. Ohjelmassa on puheita ja fuksikaste, jonka saattaa suorittaa palokunta. Klo 18 lakitetaan Jätkänpatsas ja illalla juhlitaan yo-kunnan omassa yökerhossa Cafe Tivolissa. Vapunpäivän brunssi alkaa Tivolissa klo 11.
Savonlinna

Joensuun yliopiston Savonlinnan haarakonttorin traditioihin kuuluu Olavinlinnan edustalla olevan pässipatsaan kivesten maalaus punaisiksi. Mystinen maalaus tapahtuu aattoa edeltävänä yönä. Samainen Musta pässi lakitetaan klo 18.
Tampere

Vapunaaton ohjelma alkaa Rautatienpuistossa olevan Olavi Virran ei-esittävän patsaan lakituksella klo 18. Vapunpäivänä yo-talolla on silliksen ja brunssin fuusio eli brullis alkaen klo 12.
Turku

Aattona kokoonnutaan klo 18 Taidemuseonmäelle, jossa yo-kunta järjestää perinteistä ohjelmaa. Mäeltä marssitaan Liljan patsaalle, joka lakitetaan. Vapunpäivänä vietetään Tyylikästä vappua eli syödään piknikeväitä Tähtitorninmäellä.
Vaasa

Vaasassa vietetään vappuputkea eli viikon kestäviä bailuja, joissa on joka ilta ohjelmaa: lauluilta, sitsejä, karaokekisat, soutukisat. Vappuaattona pestään ja lakitetaan Topeliuksen patsas klo 18. Vapunpäivänä syödään sillistä yo-kunnan osittain omistamassa kellariravintola Domissa.

Koonneet Jan Erola ja Jaakko Lyytinen