Oikeus oman käden onneen

T:Teksti:

”Aloitin masturboinnin yläasteella. Odotin vain kotiin pääsyä. Tenttiin lukiessa itsehyväily tekee erittäin hyvää. Se rentouttaa, jos ajatus rupeaa harhailemaan. Joskus käyn naistenvessassa sormeilemassa luentojen välissä.” Salla, 28 v.
Itserakastaminen alkaa lapsuudessa viattomana lääkärileikkinä ja jatkuu aina vanhainkodin käsisuihkuun saakka. Lähes kaikki tekevät sitä: sinkut, aviovaimot ja -miehet, heterot, homot, lesbot ja bit.
Onanointi on kuin kieltolain aikainen viinanjuonti: kukaan ei myönnä nauttivansa ravintolassa kuin teetä, mutta silti puhe sammaltaa. Yksi syy haluttomuuteen keskustella on itsetyydytyssanaston kehittymättömyys: runkata, tumputtaa, vetää käteen…
Sexpon seksuaaliterapeutti Anu Suomelan mukaan onanoinnille tulisi keksiä paremmin myyvä nimi, sillä tuote on hyvä: ”Masturbointi on terveellistä, harrastakaa sitä, opetelkaa se”, hän julistaa.
Ylioppilaslehti
ehdottaa uudeksi nimitykseksi monoseksiä tai sooloseksiä.
Vielä vuosisadan alussa onanointia pidettiin samalla tavalla kauheana asiana kuin nyt seksuaalista hyväksikäyttöä, Suomela kertoo. Nuorille miehille kerrottiin, että masturboija sokeutuu, selkäydin näivettyy, aivot kuivettuvat ja lopulta kohtaa kurja kuolema.
Vuosisadan alussa saatettiin Länsi-Euroopassa operoida tytöiltä klitoris pois, jos havaittiin nivusissa ylimääräistä sormipeliä. ”Klitorisleikkauksia tehtiin ainakin Saksassa”, Suomela muistaa.
Kristinuskoon monoseksin saastaisuus periytyi juutalaisuudesta. Mooseksen erämaataipaleella ei siementä saanut heittää hukkaan, sillä Pyhä maa tuli kansoittaa. Vanha testamentti varoittaakin itsensä saastuttamisesta.Lääkärit omaksuivat monoseksin vastaiset uskomukset kristinuskosta. Masturbointi aiheutti kaikkea pahaa. Esimerkiksi Freudin mukaan masturbointi ja onania conjugalis eli keskeytetty yhdyntä olivat perussyynä hermoheikkoudelle.
Vuonna 1945 ilmestyneessä Arvo Ylpön opaskirjassa Äiti lapsensa hoitajana arkkiatri jakoi saksalaista ohjetta: jos lapsi kosketteli sukupuolielimiään, hänelle piti pukea yöksi överhaalari, jossa oli napit selässä.
”Papit ja opettajat pantiin vahtimaan, etteivät pennut masturboi. Siksi kouluvessat olivat pitkään sellaisia, ettei niissä ollut yksityisyyttä. Vielä 60-luvulla oppilaiden piti ottaa kädet pois taskusta, kun opettaja tuli luokkaan”, Suomela sanoo.
”Alikessu opetti meille intissä, miten pystyy runkkaamaan jäämättä kiinni. Vessan ovessa ei ollu lukkoo, joten toisella jalalla pidettiin ovea kiinni. Yöpäivystyksessä hiivin vaatteiden kuivaushuoneeseen ja vedin äkkiä kuivat.”
Hemminki, 27 v.
Suomalaisessa monoseksikulttuurissa tapahtui julkisuudessa suuri muutos viime vuosikymmenellä: siitä tuli armeijassa ihmisoikeuskysymys. Tarvittiin nainen, Elisabeth Rehn, puolustusministeriksi, ennen kuin sukukypsimmässä iässä olevien varusmiesten seksuaalienergia sai rauhassa purkautua ovellisten vessojen rauhassa.
Seksuaalisuuden kontrolloiminen on aina ollut voimakas vallankäytön väline. Muun muassa fasismin massapsykologia tunsi seksuaalisen energian patoamisen.”Useissa kristillisissä ja muslimikulttuureissa ihminen ei saisi saada mielihyvää omasta ruumiistaan. Varsinkaan naisilla ei ole navan ja polvien välillä mitään omaa”, Suomela sanoo.

Traumat syvässä

Masturbointi ei ole seksin korvike, seurustelevatkin voivat tehdä sitä hyvällä omallatunnolla, Sexpon Anu Suomela rauhoittaa.
Itselleni jäi 1980-luvun alusta vahvasti mieleen murkkuseksin ylipapittaren Uma Aaltosen koulusaarna, jossa hän antoi ymmärtää, ettei parisuhteessa sovi pelehtiä itsensä kanssa.
Seksiterapeutti Suomela tapaakin työssään jatkuvasti asiakkaita, joilla on pulmia itserakastamisen kanssa. Naisten asenne seksuaalisuuteen ja sooloseksiin on Suomelan asiakaskokemusten perusteella huomattavasti kielteisempi kuin miesten.
”Naiset paheksuvat usein esimerkiksi aviomiehen masturbointia. Naiset siis kadehtivat miehen kättä tai tuntevat syyllisyyttä siitä, kun eivät itse halua yhdyntöjä. Ja jos mies masturboi, he ovat loukkaantuneita siitä”, Suomela kertoo.
”Se oli helvetin noloa. Olimme juuri eroamassa edellisen miehen kanssa, hän tiesi että mulla on toinen. Oltiin lähdössä ajamaan miehen vanhempien luota 500 km takaisin kotiin. Lähtö viivästyi ja mä menin makuuhuoneeseen viihdyttämään itseäni. Eikö mies paukkaa sisälle varoittamatta! Koko kotimatkan sain sitten kuunnella, että ketä mä olinkaan mahtanut ajatella siinä runkatessani.”
Kirsi, 26 v.
Terapeutti Suomelan kuva suomalaisten seksuaalisuudesta muodostuu tosin ongelmatapauksien kautta. Usein taustalla on lapsuudenkoti, jossa ei koskaan puhuttu mitään seksuaalisuudesta. Kun seksielämää ei ole olemassa, kaikki, mikä liittyy sukupuolielimiin, on kiellettyä – myös masturbointi. Kiinnijäämisen pelko on suuri.
”Jos masturboinnista kiinnijäämisestä rangaistaan, lapselle ja murkulle voi jäädä tosi pahoja traumoja”, Suomela varoittaa vanhempia.
Monoseksistä pitää pystyä puhumaan.

Suomelan uran aikana ei ole kertaakaan tullut vastaan miestä, joka olisi mustasukkainen naisen masturboinnista. ”Päinvastoin, he kiihottuvat siitä.”
Suomela kertoo, että hänellä käy naisasiakkaita, jotka eivät ole koskaan saaneet orgasmia. Lääke vaivaan on masturbointi: ”Jos haluat orkkuja, rupea harjoittelemaan. Luvan antaminen on olennaista.”
Sosiologi Elina Haavio-Mannilan tutkimusten mukaan vielä 1970-luvun alussa puolet suomalaisista naisista ei ilmoituksensa mukaan ollut masturboinut koskaan. Nykynaisista heitä on enää vajaa viidennes. Miehistä kokonaan kokemattomia on joka kymmenes.
”Runkkasimme kerran kaverini kanssa yläasteella ollessa. Laukeamisen jälkeen iski todella syyllinen tunne. Me ei olla puhuttu siitä sen jälkeen mitään”
, Jussi, 22 v.
Naisen orgasmi
-televisiodokumentissa kerrottiin amerikkalaisnaisten orkkupiireistä, jossa tutkaillaan omia kiihotusnappuloita peilillä ja harjoitellaan dildojen käyttöä ringissä.
”Naiset olivat aivan ihania! Akat rivissä, tosi hilpeetä”, Suomela innostuu. ”En kuitenkaan usko, että sama onnistuisi Suomessa. Pitäisi useampi vuosi ilmoitella, että nyt on Sexpolla orkkurinki, tulkaa tytöt torstaina klo 17. Ehkä ihmiset tottuisivat lopulta ajatukseen.”
Esipuberteetissä tytöt kyllä harrastavat ruumiinsa tutkiskelua ystävättärien kanssa, mutteivät varsinaista kimppamonoseksiä.
”Sen sijaan poikien seksuaalikehitykseen hyväilyrinki kuuluu”, Suomela kertoo. Se on yleistä: Hite-raportin mukaan puolet amerikkalaisista miehistä on nuorena onanoinut yhden tai useamman miehen seurassa. Tästä koituu heteromiehille homofobisia pelkotiloja. ”Ryhmärunkkaaminen on hyvin normaalia”, Suomela tyynnyttää.
Homopiireissä harrastetaan kimppasooloseksiä myöhemminkin, aikuisiällä. Jenkeissä on jopa maksullisia monoseksiklubeja.

Orkku metrossa

Monoseksiä ei voi olla liikaa. Toki seksiin ja monoseksiin on mahdollista addiktoitua samalla tavalla kuin alkoholiin tai vaikkapa postimerkkeilyyn. Suomelan mukaan asiasta ei ole syytä huolestua, mikäli tapa ei haittaa muuta elämää.
Monoseksin julkinen harjoittaminen on miehille ilman muita ihmisiä loukkaavaa näköhaittaa lähes mahdotonta. Ihmisten ilmoilla masturbeeraamisesta saakin sakkoa sukupuolisiveyttä loukkaavasta teosta. Naisilta julkisilla paikoilla harjoitettu sooloseksi kuitenkin luonnistuu – salaa.
”Orkkujahan voi saada missä hyvänsä. Oppaissamme kerrotaankin, miten voi saada orkun metrossa. Vaikka vähän kiemurtelisikin, se ei ole siveyttä loukkaavaa häirintää.”
Entä miten saa orkun metrossa ilman käsiä? ”Se on harjoittelukysymys. Pitää vain kunnolla treenata alapään lihakset ja osata käyttää niitä oikein, niin siitä tulee”, Suomela vastaa.
Itsensä rakastaminen kuuluu edelleen kaikkien pyhästi yksityisyyden piiriin. Sitä myös halveksitaan avoimesti: saamatonta nahjusta nimitetään runkkariksi.Suomelan mukaan kestää vielä pitkään, ennen kuin ihmiset suhtautuvat täysin luonnollisesti monoseksiin. Itsesaastutuksen ja tautiluokituksen leima hälvenee hitaasti.
”Sen karistaminen on tämän ajan tehtävä.”

Monoseksuaalinen manifesti


1. Monoseksi on terveellistä

Se on rentouttavaa, ei edes tautivaaraa. Kuusi miljardia ei voi olla väärässä.
2. Monoseksi ei ole seksin korvike

Se ei ole uhka parisuhteelle, vaan on sen rikastus – jopa sen pelastus.
3. Puhukaa monoseksistä

Seksuaalisuudesta vaikeneminen vääristää ihmistä.
4. Opetelkaa monoseksi

Jos haluat orkkuja, rupea harjoittelemaan.
5. Monoseksi ryhmässä on normaalia

Ryhmässä onanointi on normaali seksuaalinen kehitysvaihe, myös heteromiehille.
6. Monoseksiä ei voi olla liikaa

– niin kauan kuin muu elämä ei häiriinny harrastuksesta.

Sexpon puhelinneuvonta: ma klo 14-18 ja ti-pe 11-14,

Jan Erola
Piirros Ville Tietäväinen