Liisaleena: Kuka pelkää Nasse-setää

T:Teksti:

“Raimo, oisko meijänki pitäny ostaa sitä TataVelloussia?”
    Tunnelma lähiöbussissa on epätodellinen. Toppatakeissaan hikoilevat pariskunnat lukevat taloussivuja ja supattavat toistensa korvaan sijoitusvihjeitä.
    Kotiin pitää ehtiä viideksi, jolloin ruudun valtaa Jyrki Koulumies ja Viiden talous. Alahuuli väpättäen Vuokko ja Rami tuijottavat telkkaria, jonka alareunassa vilisee outoja lukuja hissimusiikin tahtiin.
    Aamuisin Rami ei malta edes kusella käydä ennen kuin on vilkaissut Hesarista Hexit ja Stoxit. Suttuiset lottokupongit ovat lentäneet jo aikaa sitten roskikseen, sillä nyt miljoonat odottavat vain muutaman hiirenklikkauksen päässä.
    Rami ja Vuokko eivät ole yksin. Koko kansa seuraa pörssiprofeettaansa Saulia, joka johdattaa kohti luvattua maata. Ikuisen talouskasvun paratiisissa kurssit ovat aina nousussa ja vallalla on virallinen optimismi. Eiköhän panna Satamaa kymppitonnilla!

Lökäpöksyt ajavat kuplalla

Kuinka lähellä pörssiromahdus on silloin, kun lähiöbussin peräpenkissä jaellaan sijoitusvihjeitä? Hyvin lähellä.
    Entä onko hätäjarrusta vetäminen jo liian myöhäistä, kun Anna-lehteen ilmestyy horoskooppien rinnalle sijoitussivut? Todennäköisesti.
    Epäileviä ääniä ei kuitenkaan sallita maassa, jossa markkinaoptimismista on tullut uskonto. Kansantaloustieteen on korvannut kansan taloustiede, jossa varallisuus ei perustu työhön vaan surrealistisiin kasvuodotuksiin.Kasinotalkoissa kunnostautunut jengi killuu pörssikoukussa ja valuttaa sukanvarsistaan pelimerkkejä firmoille, joissa hädin tuskin puberteetista toipuneet pojut yrittävät tuottaa sisältöjä sen minkä skeittaamiselta kerkeävät.
    Laput silmillä eläkesäästönsä erilaisiin uusmediakusettamoihin syytäneet Vuokot ja Ramit eivät tiedä sijoituskohteistaan juuri mitään. “Eikös se atk oo nyt nousussa, Satama ja se Saunalahti?”
    Siinä pyörii kaksikymppisellä information designerilla lökäpöksyt jalassa, kun rahaa sataa sisään ovista ja ikkunoista.

Nasse rikkoo perheitä

Espoolaiskodeissa eletään näinä aikoina piinaavan jännityksen vallassa. Perheen elämää ohjaa Yhdysvaltain teknologiapörssi Nasdaq eli espoolaisittain Nasse.
    Iltaisin koko perhe seuraa pelokkaana, kun iskä napsauttaa päätteen auki.
    “Perkele. Nasse nielas koko lomabudjetin”, isä parahtaa.
    Lapset oppivat suhtautumaan pelonsekaisella kunnioituksella myyttiseen Nasse-setään, joka arvaamattomilla oikuillaan terrorisoi perheen elämää. Siinä voi lähteä fillari Nico-Juliuksen alta, kun Nasse tekee turskaa eli putoaa ostohinnan alapuolelle.
    Kun Nasse valuu kymmenen pinnaa alas, espoolaiskodissa vedetään lippu puolitankoon. Siinä meni Tinka-Beritin vaihto-oppilasvuosi.

Tietokone on valtaa

Valtoimenaan vellovan teknologia-hypen ruumiillistuma on Risto Siilasmaa, jonka omaisuuden arvo on lähennellyt seitsemää miljardia. Ripa on haalinut fyrkkansa tietokonevirusten torjuntaohjelmalla.
    Myös sairaanhoitajat taistelevat työkseen viruksia – kuten flunssaa tai hiviä – vastaan. Mutta tiedättekö, kuinka monta sairaanhoitajaa vastaa yhtä Siilasmaata?
    Minä tiedän, sillä laskin sen juuri. Tarvitaan 1 570 sairaanhoitajan elinikäinen palkkapotti, että päästään Ripan varallisuuslukemille.Sairaanhoitajien on kuitenkin turha haaveilla paremmasta liksasta, sillä valtiovallan silmissä palkankorotukset ovat suurempi uhka kansantalouden terveelle kasvulle kuin isojen poikien hiiriseikkailut.
    Ajan henkeen sopii myös Riitta Uosukaisen ehdotus, jonka mukaan kouluissa pitäisi opettaa pörssisijoittamista pakollisena aineena. Loistava ajatus! Pipopäiset pikku-Piipot voisivat jo yläasteella keskittyä saksan prepositioiden sijaan pörssilatinan tankkaamiseen.
    Mutta ei hätää. Kohta ollaan taas kuopassa ja filosofi Timo Airaksinen voi saapua Mirja Pyykön vieraaksi. Hämärästi valaistussa studiossa tv-viihteen äiti teresa kysyy: “Niin Timo, opimmeko me tästä pörssikuplasta mitään?”
    Maltan tuskin odottaa, mitä Timppa tällä kertaa vastaa.

liisaleena@yahoo.com