Elokuvatarkastamo: Insider iskee jälleen

T:Teksti:

Lauri Törhönen voi olla elokuvaprofessori, Hylätyt talot, autiot pihat -ohjaaja ja kaupunkisuunnittelulautakunnassa jylläävä Kulo-saaren rantojen kokoomuslainen kiinteistökunkku, mutta historiaan hän jää miehenä, joka teki elokuvan Insiders.
    Tuon 80-luvun juppielämän kuvauksen kurssi jatkaa nousuaan. Kuka voisi unohtaa tomusokeria sniffaavan Mikko Reitalan?
    Kun elokuvahullujen ravintolapöydässä mainitaan sana Insiders, kaikkien silmiin syttyy outo palo ja alkaa nopeuskilpailu siitä, kuka ehtii ensiksi sanoa kulttirepliikin ”Rakastatsä mun munaa?”
    Syvällisemmät fanit odottavat, että nousuhuuma laantuu, ja lausuvat sitten elämänviisauden kähentämällä äänellä Insidersin mainoslauseen ”Itken mieluummin Alfa Romeossa kuin Ladassa”.
    On ihmisiä, joiden koti ei tunnu kodilta, ellei seinällä komeile Insiders-julistetta, joka on ollut siinä 80-luvulta asti.
    Toivomme, että Interaktiivinen satama -työkokemuksiaan Imagen sivuilla purkanut Asta Leppä tekee yhtä ansiokkaan raportin siitä, millaista oli näytellä naissivuosaa Insidersissä.
    Työotsikkona voisi olla ”Olin Lauri Törhösen lesbohuora”.
    Nyt Törhönen on tehnyt sen taas. Luonut kontaktin uuden sukupolven edelläkävijöihin. 80-luvulla jupit, nyt verkon käyttäjät.
    Kaikki alkoi Tampereen lyhytelokuvafestivaaleilla, joilla nousuhumalainen Törhönen lauloi tv-kameralle ”Masturbation can be fun”. Säe sopi mainiosti festivaalien 60-lukulaisittain radikaaliin henkeen, sillä se on peräisin Hair-hippimusikaalin monesti sensuroidusta biisistä Sodomy.
    Tampere-talolla taltioitu performanssi ei ollut vapaan (itse)rakkauden ylistys vaan professoritason kommentti kaapelikanava Moon TV:n Moviefile-ohjelman kuvaaja Markku Mastomäen esteettisiin ratkaisuihin. Moviefile-haastattelun aikana Mastomäki oli pumpannut kamerallaan Törhöseen ja takaisin, kunnes Törhönen alkoi pitää häntä runkkarina.
    Internetin keskusteluryhmissä tapaus levisi uusiin mittasuhteisiin. Villeimpien versioiden mukaan Törhönen oli haastattelun päätteeksi riehunut kameran nurin. Biisiva-linnasta vedettiin yhteyksiä hämäriin havaintoihin professorista tai hänen kaksoisolennostaan menossa Kampin Keltainen ruusu -erotiikkakeskuksen katselukoppiin.
    Sitten alkoivat ”Ottiko kukaan nauhalle?” -tiedustelut ja kiihkeät ostotarjoukset. Kaikkien oli pakko saada haastatteluohjelman kopio. Ja kauppa kävi. Törhösestä tuli internetin kysytyin suomalaisohjaaja, mikä on trendikkään Lume-mediaopiston elokuvarehtorille sopiva arvo.
    Lumeella on meneillään iso mainoskampanja, jossa Markku Pölönen, Mattiesko Hytönen ja muut miehekkäät mediantekijät laukovat iskeviä onelinereita. Jostain syystä Törhösen ”Masturbation can be fun” puuttuu joukosta. Ehkä siksi, että se kertoo totuuden.

Lauri Lehtinen