Kootut Keskoset

T:Teksti:

– Herra pääministeri, eikö Teitä ollenkaan häiritse se että oppositio viskoo jatkuvasti lokaa demareiden niskaan?
– Antaa heittää.
– Puhemies Uosukainen on ollut viime aikoina kovasti median hampaissa. Onko puhemiehen hahmossa jotain erityisesti Teidän hermoillenne käypää?
– Nuija.
– Taidanpa tilata viskin… jaa, pitäisikö ottaa jäillä?
– Vedä kuivat.
– Siis ei jäitä.
Punainen viva, 9/97

Joku homofobi hirmustui luterilaisen kirkkoinstituution lepsusta linjasta seksuaalisuuden suhteen ja liekin osoittanut mieltään sen verran hurjasti että tuli ohessa polttaneeksi Pyhän Olavin kirkon. Niin vähän jäi jäljelle että hyvä jos viis veisaa. Arvaa sen että moinen rassaa: paanukatto oli tehty talkoilla ja Paanu-tyttökin kukaties valittu. Isot oli. Talkoot.
Tyrvään mitalla, 14/97

Raha ratkaisee myös kirjallisuudessa: kapitaalia tarvitaan jo erisnimen kirjoittamiseen.
Oopperan pummitus 15/97

Talviurheilu: mukavasti ajankohtainen aihe ja aina yhtä suosittu. Herrat Myllylä ja Isometsä tietävät taatusti mistä on kyse, sillä murtomaahiihto Haemaelaeisineen vetaa vakea tykonsa kuin hunaja karpaasia.
There’s no business like snow business, 18/97

Kun henkinen idutus saa turkistarhaajan viimein tarttumaan kättä pidempään ja ottamaan jyvälle, ei juuri kannata seistä kuin tatti tai versioida lehdistölle että s’alotti! Ehei, silloin juostaan henki kurkussa kunnes on täysin naatti ja kaali on haljeta. Vanhat sotavegenaarit saattavat toki kurpitsaa kulmiaan jos viljalti mukuloita karkaa rivistä, mutta entäs sitten? Pottuilkoot.
Eläinten vallan lumous, 1/98

– Uudet asehankinnat on taas edessä.
– Niin on. Ja ainakin osa niistä on puhdasta vispilänkauppaa.
– Koptereitako tarkoitat?
– En kun rahankäyttöä. Hornet-hankintojen tolkuttomiksi paisuneet kulut laittoivat epäilemään aseostajien jääviyttä.
– Niinpä. Kaikkihan nykyään tietävät että siteillä on siivet, mutta onko siivillä siteet, ja jos on, niin mihin?
Harmaa talous 2/98

Sulle kerrotaan että jollet sä opi käyttämään sä-muotoa koko ajan eli säestämään lauseitas niin sun on turha ajatellakaan kilpa-autoilua vakavissaan. Tallin vaatimus on että sun pitää osata keskustella median kanssa sujuvasti, vaikkei sun mikään Ruuseperi sentään tarvitse olla. Suatta sä et kato siihen maailmaan pääse.
Ja susta puhutaan! Lehdistö ja varikko on jatkuvasti rengastamassa sua. Sä olet urasi huipulla: sun on valtakunta, voima ja kunnia. Sinä olet aurinko.
Sinut itsensä kanssa 5/98

Jotkut juntit haluaa ehdoin tahdoin heittää kapuloita Nokian rattaisiin väittämällä, ettei kännykkä kelpaa muuhun kuin uudissanaksi. Tuohon me Nokialla sanotaan että jos mies ei peltoaan kynnäkkä niin ei tulosta synnykkä.
Ja Ollila soittaa, 6/98

Jokainen oppi väittää muitten oppien ja opinkappaleiden olevan merkityksettömän ympäripyöreitä: oma uskonlaji on se ainoa soikea.
Miehet mustissa, 8/98

Koira puri pahoin aivotutkijaa.
Matkalla lääkäriin olisi kannattanut poiketa optikolla: tutkija totesi noutajan olleen enemmän kuin lähellä, vaikka kyseessä olikin saksanpaimenkoira.
Otsakkeet palavat, 10/98

Aina tuntuu löytyvän niitä vauhtihulluja, joita hävetti kun Kekellä ei aikoinaan ollut turboa. Suomihan on ahdinvaltakunta!
Elonkorjuuaikaa, 11/98

Erääksi eugeniikkatutkimuksen alullepanijoista mainittiin Arvo Ylppö, pediatrian pieni suuri pieni mies. Ylpön mittapuulla eläneen miehen vaikutteita voi ruohonjuuritasolta katsottuna kenties ymmärtää: arkkiatrin ikuisena haaveena on takuusti ollut valtakunta, jossa – Veikko Lavia mukaellen – jokainen ihminen on metrin mittainen.
Arjala takaisin, 13/98

Työväenaatteen kollektiivisena diagnoosina on toki ollut jo Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien lievä anemia, sillä aatteen paloa varjelevat punasolut hupenivat NKP:n myötä. Henkilökohtaiset riesatkin ovat tuttuja, kuten esimerkiksi Kalevi Sorsalle, jota kiusaavaksi vaivaksi paljastui nolosti runsas Valco-vuoto.
Ääni ja vamma, 14/98

Japanin talouskriisi on taas kerran opettanut että ihminen on ihmiselle sushi.
Tää on viimeinen roisto, 15/98

– Häkkinen sitten meni ja voitti maailmanmestaruuden.
– Niin teki. Mutkat suoriksi, kuten pasifistimustalaiset tapaavat sanoa!
Löysin vantein, 16/98

– Visertämisestä voi muuten johtaa puheen näppärästi Tapani Kansaan.
– Tähänkö laulajaan?
– Juu. Tähän jonka luokse pukki ei tänä jouluna tule.
– Kuinka niin?
– Ei se pääse sisälle kun Tapani on jo vetänyt itsensä piippuun.
Tähti pohjalta, 17/98

Mikään muu ei hajota ihmistä yhtä perusteellisesti kuin rakkaussuhteen loppuminen. R-A-K-A-S? Raks. Hauki on kala ja sydän on särki.
Ystävän muotokuva, 6/99

– Serbit väittävät säännöllisesti olevansa taipuvaisia rauhaan.
– Ihanko totta? Mitäs ne sitten ovat, jotka eivät taivu? Epäsäännöllisiä serbejä?
Haluatko ostaa albaanin?, 7/99

Nykyään turvaseksi ja kondomit ovat monen mielestä kirosana, suomalaisilla kun on sisään mennessään tapana jättää saappaat eteiseen.
-K- 9/99

Ikääntymisen sanotaan lisäävän sekä kovettumista että kyynisyyttä. Sehän ei voi pitää paikkaansa. Tiedän, että minulla on edelleen lapsen sydän.
Lasipurkissa.
Työpöydällä.
Kolkyt ja risa, 10/99

Danten Helvetti on pimeä ja kylmä. Suomen talvi on pimeä ja kylmä.
Dante oli harvinaisen oikeassa.
Viluttaa, 17/99

Kristikunnalla on pari tonnia mittarissa. Ei tunnu oikein missään: dinosaurukset nauraisivat itsensä tärviölle, mikäli sukupuutoltaan ehtisivät. Kaksi tuhatta vuotta on kehityksellisesti niin lyhyt aika, ettei ihmiskunta ole ehtinyt muuttua fyysisesti lainkaan, ellei Jorma Ollilan luonnottoman kapeita hartioita lasketa mukaan.
Ans kattoo nyt, 18/99

DDR oli elävä esimerkki siitä, että valtio voi olla paljon enemmän kuin vain ossiensa summa.
Sportit auki Eurooppaan, 1/00

Misseyteen on liitetty ajoittain myös tyhmyyden käsite. Retoriikassa tämä ilmenee siten, että tiätsä ku missejä pidetään ihan tyhminä vaan siks ku aina sanotaan et missit on ihan tyhmiä kerta ne on missejä niinku. Kai. Emmätiiä, tihihi. Nii ja hitsi toi tota maailmanrauha.
Sairaan kaunis maailma, 2/00

Piirrokset Anu Ignatius
keskonen@freenet.hut.fi