“Hameet lyhenee ja korot kasvaa”

T:Teksti:

Kun Thee Ultra Bimboos taannoin konsertoi naisfestivaaleilla Berliinissä, yhtye oli vähällä joutua telaketjufeministien tossun alle. Tiukan linjan tapahtumassa soitti pelkkiä naisbändejä, eikä Bimbojen urospuolisella kiertuehenkilökunnalla ollut asiaa edes takahuoneeseen.
    “Multa tuli yksi tyttö kysymään, että minkä takia te värjäätte tukkaanne, haluatteko te miellyttää miehiä”, bimbo-kitaristi Maria päivittelee.
    “Me oltiin, että halleluja, mitä me täällä tehdään. Mielummin sitä soittaa vaikka rumien rokkijätkien kuin urpojen naisten kanssa.”
    Neljän näyttävän naisen räminärock-orkesteri Thee Ultra Bimboos uskoo sukupuolten tasa-arvoon, mutta kammoaa naisasialla elämöintiä.”Naistenpäiväksikin meitä pyydettiin pariin paikkaan esiintymään, mutta me on vähän yritetty välttää sellaista ‘naiset yhtykää’ -meininkiä”, laulaja-kitaristi Suffeli sanoo.
    Yhtyeen asenteen ymmärtää, sillä se toimii erittäin miehisellä alalla. Räimerock on perinteisesti ollut testosteronia uhkuvien iggypoppien maailmaa, jossa naisten tehtäväksi on jäänyt rokkisonnien tarpeiden tyydyttäminen.
    Bimbojen varovainen sukupuolipolitiikka on osoittautunut onnistuneeksi, sillä useimmat miespuoliset kollegat ovat hyväksyneet yhtyeen kakistelematta.
    “Sen sijaan muutama toimittaja on tehnyt meistä selvästi asennevammaisia juttuja. Jos kirjoittaa, että ‘en ole tästä bändistä kiinnostunut, kun minulla on jo tyttöystävä’ niin voisi vähän pohtia, onko oikealla alalla”, rumpali Milla sanoo.
    “Tuntuu siltä, ettei suomalainen naisrockmuusikko voi olla uskottava, ellei se pukeudu lökähousuihin tai lypsymekkoon. Kukaan ei kuitenkaan arvostele Mick Jaggeria liian tiukoista housuista”, basisti Salla säestää.

Minihameita ja limusiinejä

Thee Ultra Bimboosin ensimmäisestä keikasta tulee maaliskuussa kuluneeksi viisi vuotta. Räväkkä tyttöbändi herätti jo ensiesiintymisissään huomiota musiikillaan ja pukeutumisellaan. Keikkoja tehtiin niin minihameissa kuin sairaanhoitaja-asuissakin. Yhtyeestä tuli nopeasti kulttisuosikki.
    Kaksi pitkäsoittoa ja kaksisataa keikkaa myöhemmin bändin kipinä on tallella, vaikka viime aikoina aikaa ja energiaa ovat syöneet yhä enemmän musikanttien omat siviilityöt.
    Bändin basisti Salla on leipuri, joka herää joka aamu viideltä, kitaristi Maria myy Intian basaarissa vaatteita ja rumpali Milla työskentelee copywriterina mainostoimistossa. Kolmisen vuotta sitten Helsingin yliopistosta valmistunut laulaja-kitaristi Suffeli puolestaan opettaa filosofiaa ja kirjallisuutta lukiolaisille.Soittomotivaatiota ovat pitäneet yllä säännölliset Keski-Euroopan kiertueet.
    “Veikkaan vähän, että ilman tuota Saksan henkireikää ja ulkomaan keikkamahdollisuuksia meitä ei välttämättä enää olisi. Jos olisi jouduttu soittamaan pelkästään Suomessa, niin meille ei ehkä olisi riittänyt paikkoja”, Suffeli sanoo.
    Uran tähänastisiin kohokohtiin on kuulunut muun muassa vuoden takainen sadas keikka bikers-festivaaleilla entisessä DDR:ssä ja Suomen edustaminen Euroopan yleisradioyhtiöiden EBU-rockissa pari vuotta sitten.
    “Limusiini tuli hakemaan lentokentältä huippuhotelliin keskelle Kööpenhaminaa. Sinne oli järjestetty kaikki kuviteltavissa olevat mukavuudet”, Suffeli hehkuttaa.
    “Tuollaisen takiahan tähän on ryhdytty”, Milla virnistää.
    Tällä hetkellä orkesteri maalailee ruusuisia visioita toukokuisesta Saksan kiertueesta ja ensi kesän Hultsfredin keikasta – Ruotsin ykkösfestareille on pyritty pitkään.

Rock ja seksi

Huhtikuussa ilmestyvää uutta Bimbo-albumia on luonnehdittu aiempaa popimmaksi.
    “Se liittyy siihen, että yritämme saada tuottajallemme uudet hampaat”, Maria selvittää.
    “Sen takia on pakko siirtyä vähän kaupallisemmalle linjalle.”
    Rivien välistä voi lukea, että bändi jatkaa murisevan särökitaran nimeen vannovalla rock ‘n’ roll -linjallaan, mutta on kiinnittänyt musiikin tuottamiseen aiempaa enemmän huomiota.
    Vaikka uusi albumi on nimeltään Four Fans Can’t Be Wrong, yhtyeellä on todistettavasti myös yksi orkesterin ulkopuolinen fani. Bändin kaikki keikat koluavalla mieshenkilöllä on tapana kantaa naisille lahjoja.
    “Hän tuo milloin donitseja, milloin käsintehtyjä kynttilöitä, joissa on alustana hämärä runo,” Suffeli sanoo.
    Muita bändäreitä yhtyeellä ei ole, vaikka bändin provokatorinen pukeutumistyyli houkutteleekin peräänkuolaajia.Tyylistä ei aiota tinkiä, vaikka arvostelijoita riittää.
    “Hameet lyhenee ja korot kasvaa”, Milla lupaa.
    “Mä ainakin nautin pukeutumisesta keikalle. Ja meikkaamisesta,” Suffeli tunnustaa.
    “En mä tiedä, miksi mun pitäisi tinkiä persoonallisuudestani sen takia, että jonkun mielestä ei ole ok käyttää kleopatra-linereita ja huulipunaa.”
    “Rock ja seksi kuuluvat yhteen”, Salla sanoo.
    “Siihen liittyy kaikki muutkin esteettiset seikat. Vanhan ajan elokuvajulisteet ja pokkarinkannet ja kaikki tällainen. Se on paljon enemmän kuin että näkee vain itsensä peilistä, vaan näkee suuremman kokonaisuuden, pidemmän ajan. Voi tehdä omasta elämästään vähän glamourimpaa.”

Bimbot pressatentissä

Presidentinvaalien alla Thee Ultra Bimboos esiintyi Tarja Halosen kampanjaa vauhdittaneessa Tarja-rockissa Tavastialla. Bändi ei pelännyt, että avoin tuki Haloselle olisi karkottanut Esko Aho -siiven fanit.
    “Luulen, että sitä siipeä ei ole olemassakaan”, Maria uskoo.
    “Se on harhautunut lauma”, Salla sanoo.
    Yhtyeen todellisen vakaumuksen selvittämiseksi Ylioppilaslehti kysyi orkesterilta valitut palat Yleisradion vaalikoneen kysymyksistä.Testi osoitti, että yhtye on asiakysymyksissä huomattavasti lähempänä Halosta kuin Ahoa. Samanmielisyys Halosen kanssa oli kolme kertaa yleisempää kuin Ahon kanssa.
    “Vaikka monet sanoo, ettei ole mitään merkitystä, kuka on presidenttinä, niin onhan sillä aika suuri henkinen merkitys. On ihan erilaista asua Suomessa, jossa on Halonen presidenttinä”, Suffeli hehkuttaa.
    “Mulla on sen vaalin jälkeen ollut hirveän helpottunut olo. Ensimmäistä kertaa kiinnosti se touhu oikeasti. Ois ollut aika tukahduttava fiilis, jos Esko ois päässyt pullistelemaan ja pitämään niitä saatanan fraasipuheitaan”, Milla sanoo.
    “Herättää toivoa tulevaisuutta kohtaan. Ettei sellainen amerikkalaisuus, McDonald’s-arvot pääsisi valtaan täällä”, Maria jatkaa.
    Yhtyeen uudelta albumilta on kuitenkin turha kaivaa poliittista julistusta, ellei riimi “Liar, liar, you’ll burn in hell fire” ole tulkittavissa sellaiseksi.
    “Ei me ruveta tulopoliittisesta kokonaisratkaisusta tekemään biisejä”, Maria lupaa.


Thee Ultra Bimboosin single Fool ilmestyy 20.3., Four Fans Can’t Be Wrong -albumi huhtikuussa.

Mikko Metsämäki
Kuva: Riku Isohella