Opiskelijat ulos linnan juhlista

T:Teksti:

Jos entinen opiskelijapoliitikko Urho Kekkonen halasi opiskelijaradikaalit hengiltä 1960-ja 70-luvun taitteessa, presidentti Martti Ahtisaari tekee historiaa toisessa ääripäässä. Viime joulukuussa Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n edustaja pudotettiin Linnan itsenäisyyspäivän vastaanoton kutsulistalta.
    “Se oli ensimmäinen kerta ainakin 40 vuoteen. Olin hyvin närkästynyt”, vuodenvaihteessa SYL:n keskustoimistolta eläkkeelle jäänyt Seija “Mamma” Silventoinen puhisee. Silventoinen ehti työskennellä SYL:ssa vuodesta 1960.
    “Ylioppilaiden edustajan kutsuminen Linnan juhliin on ollut traditio ainakin 1950-luvulta”, Eeva Ahtisaaren erityisavustajana toimiva filosofian tohtori Laura Kolbe muistaa.
    Kolben mukaan ylioppilaat, aluksi HYY ja myöhemmin 1950-luvun lopulla SYL, kävivät tervehtimässä presidenttiä itsenäisyyspäivänä. Tulevaisuuden toivot ovat kuuluneet kutsulistan vakiokalustoon.
    “En antaisi kutsulistalta poissa olemiselle suurta painoarvoa”, Kol-be kuittaa.

Syynä Markon parjaus?

SYL:n toimistolta yritettiin linnanjuhlien alla tiedustella, oliko kutsu mennyt mahdollisesti väärään osoitteeseen.
    “Emme anna yksittäisistä kutsuista tietoja”, Suvi Kautto presidentin kansliasta toteaa Ylioppilaslehdelle. “Nämä ovat presidentin juhlat. Hän päättää kutsut viime kädessä.”
    Ahtisaaren ja opiskelijajärjestöjen välien viilenemisen on arveltu johtuvan presidentin pojan Marko Ahtisaaren kohtelusta Vanhan ylioppilastalon itsenäisyyspäiväjuhlissa 1998. Linnan juhlista Vanhalle kiirehtinyt Ahtisaari junior oli kutsuttu juhlapuhujaksi pääkaupunkiseudun ylioppilaskuntien yhteisjuhlaan.
    Ilta-Sanomat
julkaisi juhlista jutun otsikolla “Marko Ahtisaari suututti opiskelijat itsenäisyysjuhlissa”. Siviilipalvelustaan suorittaneen Ahtisaaren puheen vastaanottoa kuvailtiin katastrofiksi IS:n toimittajan Juha-Pekka Tikan artikkelissa. Ahtisaaren puhe käsitteli suvaitsevaisuutta.
    “Harva kuunteli häntä ollenkaan”, nimetön lähde toteaa IS:n jutussa ja pitää sivarin valintaa puhujaksi “pöyristyttävänä”. IS:n mukaan kadetit poistuivat puheen aikana alakerran toilettiin.
    Sekä Marko Ahtisaari itse että HYY:n hallituksen tuolloinen kulttuurivastaava Sanna Hellström pitivät puhetta ja tilaisuutta onnistuneena, mutta HYY:n pääsihteeri Janne Laine ilmoitti pitävänsä puhujavalintaa “mauttomana ja epäonnistuneena”.Laine sanoi olleensa valinnasta tyrmistynyt. Hänen mukaansa ihmiset olivat Vanhalla raivoissaan. “Itsenäisyyspäivänä juhlitaan Suomea ja vaalitaan itsenäisyyden lunastaneiden sotaveteraanien perintöä”, Laine perusteli.

Aho ei lupaa, Halonen kutsuu

Palaavatko opiskelijoiden edustajat linnan juhlien kutsulistalle Ahtisaaren kauden päätyttyä?
    Keskustan presidenttiehdokas Esko Aho ei anna lupauksia, että SYL:n edustaja kutsuttaisiin jatkossa Linnan juhliin, mikäli Aho valittaisiin presidentiksi.
    “Nuoria ihmisiä siellä tullaan näkemään. SYL:n edustaja olisi toki luonnollinen valinta edustamaan heitä”, Aho muotoilee.
    Aho pitää koulutukseen ja tutkimukseen investoimista Suomen kannalta avainkysymyksenä. Erityisesti hän sanoo kantavansa huolta korkeakoulujen perusopetuksesta. “Tämä pitää nähdä investointina, oli sitten kyse opetuksesta tai opiskelijan toimeentulosta.”
    Ahon vanhin lapsi kirjoittaa tänä keväänä ylioppilaaksi. “Hän jatkanee opintoja yliopistolla. Mikäli pääsee sisään”, Aho kertoo.
    Useista yrityksistä huolimatta Ylioppilaslehti ei saanut toiselta kandidaatilta Sdp:n Tarja Haloselta kommenttia asiasta. Silventoinen kertoo kysyneensä Haloselta, tuleeko kutsu linnaan jos hänet valitaan. Vastaus: “ilman muuta”.
    Halonen on toiminut SYL:ssa sosiaalipoliittisena sihteerinä ja järjestösihteerinä 1969-1970.

Jan Erola
Piirros Hans Nissen