Muusikoiden netti

T:Teksti:

Suomalaisten rock-saittien kruunaamaton kuningas on ollut jo viisi vuotta seinäjokelaisen Jarmo “Latvis” Latva-Äijön Rockdata. Latviksen sivuilta löytyvät käytännössä kaikki suomalaiset bändit, levy-yhtiöt ja muut alan toimijat.
    Rockdatan suksee on saanut apinoijat liikkeelle, mutta kattavuudessa kilpailijat eivät ole päässeet Latviksen tasolle.
    Uusin yrittäjä on tammikuun lopussa avattu Muusikoiden.net, jonka idea eroaa tarpeeksi paljon Rockdatasta toimiakseen omillaan. Sivuilla on vähän omaa aineistoa, mutta se tarjoaa kohtauspaikan muun muassa rokista, popista tai teknosta kiinnostuneille musiikki-friikeille. Sivuilla voi esimerkiksi ostaa ja myydä bändivehkeitä tai etsiä eri puolilta maata soittokavereita.
    Muusikoiden netin parasta antia ovat keskustelupalstat, joita ei voi suositella heikkoitsetuntoisille. Moni musiikin harrastaja kun tuntuu saavan parhaat kicksinsä muiden musiikkimieltymysten mollaamisesta.
    Esimerkiksi näin: “Etsiskelin Popedan ja Yön tabulatuureja näiltä sivuilta, mutta pettymyksekseni huomasin, ettei kyseisten yhtyeiden tabloja löydy? Osaisiko joku kertoa miksi?”
    Vastaus: “1. Tablat ovat täysin turhia. 2. Kuka haluaisi soittaa kyseisten pumppujen biisejä. 3. Kuka tarvitsisi kyseisten bändien biisien soittamiseen tabloja. Suosittelisin musiikkimaun vaihtoa.”

Fanipohjalta

Sivuista vastaava Juhani Paaso, 22, aloitti nettitoimintansa pari vuotta sitten tekemällä Apulannan tabulatuureja verkkoon. Homma paisui vähitellen, kunnes Paaso vuodenvaihteessa osti oman domainin ja avasi uudet sivut tammikuun lopussa.
    “Domainista maksoin monta tuhatta markkaa. Teen hanttihommia tehtaalla, että saan kerättyä rahaa tällaisiin sijoituksiin.”
    Alku on ollut lupaava. Muusikoiden netissä suoritetaan yli 8 000 sivulatausta päivittäin, ja Paaso odottaa saavansa osan rahallisesta sijoituksestaan takaisin esimerkiksi sivuille saatavilla mainoksilla.
    Pelkästä pyhästä hengestä lukiopohjalta ponnistava Paasokaan ei sivuja alun perinkään tehnyt. “Alusta asti yksi motiivi on ollut se, että meidän bändi saa mainosta.” Paason bändi Ihmeellinen äänilaite julkaisee debyyttialbuminsa maaliskuussa – luonnollisesti myös netissä.
    Seuraavaksi sivuille on tulossa muun muassa keikkakalenteri, johon bändit voivat itse syöttää tulevat keikkansa. “Ajattelin rajoittaa sen ainakin alussa pienempiin yhtyeisiin, ettei ihan Apulannan kokoiset bändit pääsisi kalenteriin.”
    Paaso on keskustellut sivuistaan myös nettiguru Latviksen kanssa. Nettirokkarit löysivät yhteisen sävelen ja linkittivät toinen toisensa sivut omilleen.

Mikko Metsämäki

www.sjoki.uta.fi/~latvis/rockdata.html
www.muusikoiden.net