Tapahtumat 21.1. – 3.2. 2000

T:Teksti:

Piirustuksia 30.1. asti

Lahden taideinstituutista valmistuneen Katri Kuparisen (s.1973) näyttely on harvinaista herkkua: piirustuksia. Hiili- ja pigmenttipiirustuksen lähtökohtana on Kuparisen parisuhde, ja lähteinään hän on käyttänyt muun muassa perhealbumien roolimalleja.

Katri Kuparisen Piirustuksia-näyttely 30. tammikuuta asti Galleria Bakeliittibambissa, Rikhardinkatu 1. Avoinna ti-pe 11-17, la-su 12-16.

Kolmatta kulttuuria 24.1.alkaen

Voi olla, ettei humanisti voi koskaan ymmärtää luonnontieteilijää. Uuden vuosituhannen maailmankuva voisi kuitenkin olla sen verta väljäraaminen, että humanistisen ja luonnontieteellisen kulttuurin lisäksi löytyisi kolmas kulttuuri. Tätä kolmatta kulttuuria metsästetään Tieteellisten seurain valtuuskunnan järkkäämässä neliosaisessa luentosarjassa. 24. tammikuuta suunvuoro on professori Ilkka Niiniluodolla, dosentti Kari Enqvistillä, akateemikko Erik Allardtilla ja dosentti Osmo Pekosella. 31. tammikuuta aiheesta Geenit vai ympäristö puhuvat professorit Leena Palotie ja Yrjö Haila.

Kolmas kulttuuri, uuden vuosituhannen maailmankuvat -luentosarja maanantaisin 24.1.-14.2. klo 18-20, Helsingin yliopiston Porthania (P1), Yliopistonkatu 3

Tsiigaa metroaseman seinää 31.1. asti

Lahden muotoiluinstituutin kuvajournalismin opiskelijat kuvasivat ihmisiä ja kysyivät heiltä yhden kysymyksen: kuka on syrjäytynyt. 160 mustavalkoista kuvaa ja vastaukset heijastetaan Sörnäisten metroaseman seinään koko tammikuun ajan.

Syrjässä-näyttely Sörnäisten metroasemalla Vaasankadun puoleisella sisäänkäynnillä non stoppina klo 16-21 tammikuun loppuun asti.

Videotaidetta tunnelissa 21.1. alkaen

Stockan radio- ja tv-osaston ja Forumin parkkihallin välisen tunnelin valtaa videotaide. Tunnelin seinille heijastetaan kymmenen suomenruotsalaisen videotaiteilijan teoksia huhtikuun loppuun asti. Jokainen taiteilija tai taiteilijapari tekee kahdeksan videon sarjan, joiden läpi voi kävellä. Tunnelin taidenäyttelyssä märehtivät maitoa tihkuvat lehmät ja ryntäilevät shoppailijat ympäriinsä mielipuolisessa tanssissa.

Videotaidetapahtuma Maanalaisia ihmeitä 30. huhtikuuta asti Stockmannin tavaratalon ja Forumin parkkihallin välisessä tunnelissa.

Valokuva on Rock 21.1. alkaen

Yhden äijän valokuvien välityksellä saa huikean kuvan Suomesta ja suomalaisesta valokuvauksesta. Valokuvauksen taiteilijaprofessorilla Stefan Bremerillä (s.1953) on retrospektiivinen näyttely Suomen valokuvataiteen museossa. Mies on kuvannut vaikka mitä, mutta esimerkiksi 1980-luvun alun kuvasarjat Helsinki by Night vuodelta 1983, Yön hahmot vuodelta 1984¡86 ja Valokuva on Rock vuodelta 1982 ovat varsin legendaarisia alakulttuurien taltiointeja. Museon galleriassa on valokuvaaja Sanna Kannisto (s.1974) kuvia Perun Amazonian alueen sademetsissä.

Stefan Bremerin Raivo ja haltioituminen -retrospektiivinen näyttely 21.1.-19.3., Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, avoinna ti-su 12-19, liput 20mk/10 mk.