Rahaa olisi muttei tontteja

T:Teksti:

Viikin ja Kumpulan kasvavien kampusten läheisyyteen on tulossa uusi kaupunginosa, Arabianranta. Suunnitelmissaan Helsingin kaupunki oli varannut alueelta tontin uutta opiskelija-asuntoa varten myös Hoasille, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiölle, mutta tonttivaraus raukesikin tammikuussa.
    HYY säikähti tontin ja uusien opiskelija-asuntojen menettämistä ja antoi ennen joulua viime vuoden räväkimmän kannanottonsa. Opiskelijat eivät kelpaa Arabianrantaan -otsikon jälkeen kannanotto jatkui vuodatuksella, jonka mukaan kaupungin kiinteistövirasto esitti tonttivarauksen purkamista siksi, että tontille tulisi imagosyistä rakentaa omistusasuntoja.
    HYY oli vakaasti siinä käsityksessä, että kiinteistöviraston mielestä opiskelija-asunnot pilaisivat uuden asuinalueen maineen ja karkottaisivat kovan rahan kämppien ostajat.

Myrkkyongelmalykkää rakentamista

HYY taisi kuitenkin hieman ylireagoida imago-syytöksillään. Painava syy Hoasin tonttivarauksen raukeamiseen oli alueen myrkkyongelma. Maaperä on puhdistettava ennen rakentamista, ja siksi rakentaminen on viivästynyt. Tonttivarauksissa on aina takaraja, ja Hoasin tontilla se oli tammikuu.
    Kiinteistölautakuntaan kannanotto sai kuitenkin vauhtia. Se vastasi kiireesti kirjeellä ja kutsui HYY:n nokkamiehet palaveriin.
    “Vastauksessaan kaupunki sanoo, että meidän tietomme eivät pitäneet paikkaansa. Ajatus imagosyistä ja tonttivarauksen siirtämisestä jonnekin muualle ei ollut enää ajankohtainen, mutta HYY:n pelkäämää vaihtoehtoa todella valmisteltiin ¡ ja nimenomaan imagosyistä”, HYY:n hallituksen puheenjohtaja Esa Perkiö sanoo.
    HYY:n kannanotosta oli ainakin se hyöty, että se teki poliittisesti mahdottomaksi perua Hoasin tonttivarauksen. Myös Hoasin toimitusjohtaja Jorma Vanhanen on saanut kaupungilta sellaisen viestin, että tonttivarausta jatketaan myöhemmin.
    “Tonttiasia on auki kunnes se ei enää ole auki”, Vanhanen filosofoi.”Rakentaminen on semmoista, että kun viimeisetkin esteet rakentamiselta poistuvat, aletaan rakentaa.”
    Jorma Vanhanen ei halua kummemmin ottaa kantaa imagokysymyksiin tai siihen, laskevatko opiskelijakämpät uuden asuinalueen arvoa.
    “On totta, että Helsingin kaupungissa on erilaisia mielipiteitä siitä, minkälaista asuntotuotantoa pitäisi tukea. Osa kannattaa sosiaalista asuntotuotantoa, sitten on suuntia, jotka korostavat nuorten asumista tai omistusasumista.”

Selvitysmies ehdottaalisärakentamista

Hoasin Vanhanen on neuvotellut ympäristöministeriön selvitysmiehen Peter Fredrikssonin kanssa opiskelija-asuntotilanteen tulevaisuudesta. Fredrikssonin valmistelema asuntopoliittinen ohjelma koko Paavo Lipposen hallituskaudelle valmistuu tammikuun lopussa. Selvityksessä lähdetään siitä, että opiskelijat tarvitsevat oman asumismuotonsa ja että opiskelija-asuntojen rakentamista on lisättävä.
    Opiskelija- ja nuorisoasuntojen neuvottelukunnan arvio on, että vuosittain pitäisi rakentaa noin 3 000 uutta asuntoa. Fredrikssonin ehdotus lienee alle 3 000 asuntoa, mutta kuitenkin enemmän kuin nykyiset 1 000¡1 500 asuntoa vuosittain.
    “Selvityksessä on kyse valtion tuesta ja sen suuntaamisesta. Sillä suunnataan vuoden 2001 budjetteja sekä tämän vuoden aravalainojen käyttösuunnitelmia. Hoasin ongelma ei kuitenkaan ole valtion tuki vaan tonttipula. Rakennamme koska tahansa tonteille, jotka sijaitsevat oppilaitosten kannalta järkevästi”, Vanhanen sanoo.
    Pahin asunto- ja tonttipula on Helsingin yliopiston toimipaikkojen lähellä keskustassa, Kumpulassa, Viikissä ja Meilahdessa sekä Teknillisen korkeakoulun ympärillä Espoon Otaniemessä.
    “Kun näillä alueilla saadaan rakentamiskelpoinen tontti, ryhdytään heti töihin, eikä rahoitus ole esteenä. Olemme aina saaneet ripeästi rahat kaivettua. Ja kun tontti on rakennuskelpoinen, aloitetaan suunnittelu, sillä suunnitelmia ei voi tehdä varastoon.”

HYY pääsee kommentoimaan

SYL:n hallituksen sosiaalipoliittinen vastaava Vertti Kiukas moittii Hoasia siitä, että se lakkautti muutamia vuosia sitten oman tonttiasiain neuvottelukuntansa, joka sillä oli yli 20 vuotta.
    “Siinä olivat mukana valtio, kaupungit ja Hoas. Lakkauttamisen jälkeen Hoasin tonttien etsiminen on ollut selkeästi vaikeampaa”, Kiukas sanoo.
    Helsingin kaupungin virallisten kannanottojen mukaan omistusasumisen osuutta lisätään monilla alueilla.
    “Olisi kuitenkin kummallista, jos linjamuutokset koskisivat olemassa olevia tonttivarauksia. Tuskin kaupunki toimii niin, että aina kun tulee uusi linjaus, otetaan toiselta pois ja annetaan jollekin toiselle”, Vanhanen pohtii.
    Helsingin kaupunki uusii asunto-ohjelmansa tänä keväänä. SYL:n Vertti Kiukas ja HYY:n Esa Perkiö tapasivat apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpi-sen tammikuun alussa ja Korpinen lupasi uuden asunto-ohjelman HYY:lle lausunnolle.
    “Kaupungin linja, jota etenkin kokoomus on ajanut ja jota vihreätkin ovat tukeneet, on käytännössä omistusasumista suosiva, ja tietysti se vaikeuttaa Hoasin toimintaa”, Kiukas sanoo.

Kamppi valmis syksyllä

Ensi syksynä valmistuu Hoasin uusin kohde aivan keskustaan Kamppiin Leppäsuonkadulle. Asukkaat muuttavat syyskuussa.
    “Kampin uusi talo on ollut 25 vuotta suuri haave ylioppilaskunnille. Leppä-suonkadulle tulee 216 pientä hotellityyppistä huoneistoa, joiden pinta-ala on pieni. Talo on suunniteltu niin, että siellä asuu nopeasti vaihtuvaa väkeä eli esimerkiksi ulkomaalaisia ja vaihto-opiskelijoita”, Jorma Vanhanen kertoo.
    Myös Domuksen vanhojen asuntojen peruskorjaus Kampissa on hyvässä vauhdissa. Hoasin omistaman A-talon remontti on valmis, samoin HYY:n omistaman B-talon. C-talon remontti alkaa pian.

Anna-Liina Kauhanen