Perhekortilla päähän

T:Teksti:

Presidentinvaalien toiselle kierrokselle selvinneet Esko Aho ja Tarja Halonen nokittelivat toisiaan perhekortilla HYY:n vaalipaneelissa viime viikolla.
    Kun neljän lapsen isä Aho kehuskeli tehneensä oman osansa Suomen ikärakenteen vinoutuman korjaamiseksi, yksinhuoltaja-Halonen kuittasi, ettei hänellä ollut aviopuolisoa kirjoittamassa gradua puhtaaksi. Aho oli aiemmin keskustelussa kertonut vaimonsa Kirstin toimineen hänen poliittisen historian gradunsa puhtaaksikirjoittajana.
    Asiakysymyksissä kärkiehdokkaat välttivät isoja irtiottoja. Yliopiston perusrahoituksen turvaamisesta puhuessaan Aho ja Halonen käyttivät miltei samoja sanakäänteitä. “Sivistys on kansakunnan keskeisin voimavara eikä tiede saa mennä kilpailuksi ulkopuolisesta rahoituksesta.”
    Eläinlääketieteellisen tiedekunnan siirtokannoista kysyttäessä Aho kiersi suoran kysymyksen ja puhui korkeakoulujen merkityksestä aluekeskusten kehittämisessä. Halonen totesi suhtautuvansa siirtohankkeeseen kriittisesti.

Presidentti Halonen jaministeri Aho

Tulevaisuudenvisioissaan Aho mainitsi ympäristöteknologian alaksi, johon Suomen kannattaisi panostaa. “Nokian menestys on ollut kaukonäköisyyden ja onnen yhdistelmä, ja näen ympäristöteknologian olevan seuraava ala, jossa samantyyppinen menestys on mahdollista.”
    Halonen puolestaan visioi vuotta 2012, jolloin ihmisyhteisö on suitsinut globalisaation hyötykäyttöön ja “ministeri Esko Aho toimii läheisenä työtoverinani”. Halonen sai heitostaan päivän raikuvimmat aplodit.
    Ylioppilaskunnan vaalipaneeli veti yliopiston suuren juhlasalin tupaten täyteen opiskelijoita ja eläkeläisiä. Paikalla olivat Riitta Uosukaista lukuunottamatta kaikki presidenttiehdokkaat. Uosukaisen poissaolo johtui HYY:n ja kampanjatoimiston välisestä informaatiokatkoksesta.

Mikko Metsämäki
Kuva: Riku Isohella