Metropoli: Maaton mies

T:Teksti:

Ylioppilaslehden uusi kolumnisti, YUP-yhtyeen laulaja-kitaristi ja biisintekijä Jarkko Martikainen lukeutuu suomirokin satiirikkoihin.
    Syksyllä 1970 Greifswaldissa syntynyt Jarkko Martikainen vietti kolme ensimmäistä elinvuottaan Itä-Saksassa. Hänen vanhempansa opiskelivat maassa lääketiedettä.”Mä olen oikeastaan ihan maaton siinä mielessä, että Suomessakin vanhemmat muutti työn perässä ympäri maata, ei oikein ehtinyt juurtua mihinkään.”
    Tällä hetkellä artisti asustaa Suomen Itä-Berliinissä ¡ Vantaalla.

Catullus ja Carver

Ensimmäiset rokkibiisinsä Martikainen kirjoitti 15-vuotiaana. Lukiovuosina Savonlinnassa perustettu YUP ¡ Young Urban Perverts tai Yhdistyneet urbaanit puoskarit ¡ soitti alun perin englanniksi hc-punkkia. Sittemmin yhtyeen tyyli on kehittynyt omaperäisen punk-progen kautta yleisöystävällisempään suuntaan.
    Martikainen vastaa yhtyeensä väkevästä tekstimaailmasta, jossa Saatana menee korvasta sisään ja Jumala halkaisi ihmisen kahtia. Hätkäyttävän pintatason alla tekstit pyrkivät puhuttelemaan ja ottamaan kantaa.
    “Herättelevä kirjallisuus, joka pyrkii ennemmin häiritsemään kuin vaivuttamaan uneen, on tuntunut aina mielenkiintoisemmalta”, Martikainen sanoo.
     “Jos verrataan elokuvaan, niin onhan hauskempaa nähdä joku häiritsevä eurooppalainen, kuten Lars von Trierin Breaking the Waves, kuin se kaikkein viihdyttävin amerikkalainen peruselokuva, jossa on kaikki draaman lait käyty uskollisesti läpi. Siitä jää luultavasti puuttumaan se jokin taso, mikä monessa halpatuotannossa voi olla.”
    Kirjallisia vaikuttajia miehellä on paljon. Pienen ravistelun jälkeen hihasta tippuu nimiä Catulluksesta Charles Bukowskiin ja Eino Leinosta Raymond Carveriin.
    “Esimerkiksi Bukowskin pyhää kolmiyhteyttä ¡ totorata, viinanjuonti ja naiset ¡ on mielenkiintoista lukea ihan sen takia, että hänen kirjoittamisensa on niin sujuvaa. Viime aikoina olen pyrkinyt lukemaan eri aikakausien kotimaisia runoilijoita ihan etsiäkseni, jos sieltä jotain löytyisi.”

Menestynyt medianomi

Martikainen kirjoittaa työhuoneellaan muutakin kuin musiikkia.
    “Kirjoitan jonkin verran esimerkiksi novelliaihioita, mutta tähän mennessä ne ovat useimmiten päätyneet laulunaihioiksi.”
    Ammatikseen mies voisi toimia myös televisioalalla, sillä hän on opiskellut itsensä medianomiksi Oulun käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa. Martikaisen käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti Mikä on sun taivas esitettiin Yleisradiossa joulukuussa 1998. Dokkari kertoo kitaristi Otra Romppaisesta, ankarasta elämäntaiteilijasta.
    Toistaiseksi Martikaisen päätyönä pysynee kuitenkin YUP, jonka kulttikannatus kypsyi suuren yleisön suosioksi viime syksynä. Yh-tyeen albumi Normaalien maihinnousu käväisi lokakuussa Suomen virallisen listan ykkösenä. Martikainen huomasi suosion kasvun konkreettisesti, kun öiset fanisoitot yleistyivät niin paljon, että hän joutui muuttamaan puhelinnumeronsa salaiseksi.

Mikko Metsämäki
Kuva Anne Hämäläinen