E-bisnes onkin… K-bisnes

T:Teksti:

Internet pursuaa verkkokirjakauppoja. Uusin virtuaalikauppias on täysin suomalainen Meteori.com, joka makeilee kolmen miljoonan nimikkeen kirjavalikoimallaan. Kotimaisuus valttinaan Meteori.com astuu Suomen markkinoilla jo toista vuotta toimineen ruotsalaisen Bokus.comin varpaille. Bokuksen etu on ollut se, ettei sillä ole erillisiä toimitusmaksuja.
    “Meteori.comista löytyy saatavilla oleva suomen- ja englanninkielinen kirjallisuus Australiasta Pohjois-Amerikkaan ja Euroopasta Uuteen Seelantiin”, Meteorin toimitusjohtaja Tapio Mäkelä sanoo.
    Huima kolmen miljoonan kirjan tietokanta on itse asiassa monen tietokannan yhdistelmä.
    “Kustantajilla on yhteisiä tietokantoja, joista osa on ilmaisia ja osasta maksamme”, Mäkelä kertoo.
    Meteori.comissa on mukana varsin varteenotettava pääomasijoittaja, Sitra eli Suomen itsenäisyyden juhlarahasto. Meteori.com on saanut rahaa Teknologian kehittämiskeskus Tekesiltä digitaalisen median sisältötuotannon kehittämiseen. Sen verkkokirjakauppakäyttöliittymä on patentoitu, ja mallia myydään maailman muille verkkokaupoille. Käyttöliittymä onkin näppärä ja helppo, ja Meteorin omat kirjavalinnat esittelyineen houkuttelevat heräteostoksille.
    Tietokirjojen oma kauppaMeteori.comia pyörittää sama poppoo kuin Lasipalatsin Meteori-kirjakahvilaa. Lasipalatsin uusimman kirjakaupan, joulukuussa avatun Kirjaklubi Tiedon myymäläpäällikkö Arto Turpeinen arvelee, että Meteori sulkee pian myymälä-kahvilansa ja keskittyy pelkkään verkkokauppaan, jossa raha näyttäisi liikkuvan.
    Kirjaklubi Tiedon liikkeessä on ollut ensimmäiset viikot hiljaista, mutta se kauppaa tieto- ja tiedekirjojaan omistajansa Dataclubin verkkokirjakaupan kautta.
    Kirjaklubi Tiedon valtti ovat erikoiskustantajien kirjat. Sen valikoimista löytyy vaikka Tammertekniikan tai Terra Cognitan tietokirjoja eri aloilta ja muun muassa suomalaiset väitöskirjat.”Myymälän hyllyssä on 2 000 nimikettä, useimmat sellaisia, joita tavallisista kirjakaupoista on vaikea löytää. Ja tilaamme mitä vain asiakas toivoo”, Turpeinen mainostaa.
    Kirjoja luetteloidaan verkkosivuille parasta aikaa, ja Tiedolla on myös perinteistä postimyyntiluettelokauppaa. Omistaja Dataclub on pelkästään tietotekniikkakirjoihin ja ohjelmistoihin erikoistunut verkkokauppa.
    Verkossa kauppaa tiedekirjoja myös Tampereen yliopiston kirjaston ja Suomen tiedekustantajien liiton aloitteesta perustettu Granum. Sen virtuaalisissa valikoimissa on kolmisentuhatta kirjaa ja lehteä, mutta vertailuun sitä ei nyt otettu, sillä sen valikoimista löytyi vain yksi Ylioppilaslehden satunnaisotoksella valitsema vertailukirja.
    Yliopistokirjakaupan verkkokaupan linkit eivät toimineet, eikä kirjoja saanut sujautettua ostoskoriin, joten vain hintavertailu onnistui. Yliopistokirjakauppa avasi tammikuun puolivälissä uuden ¡ ihan tavallisen ¡ myymälän Porthaniaan entisen paperikaupan tiloihin. Porthanian kauppa on verkkokauppaa edullisempi, sillä muutamista opuksista saa opiskelija-alennuksen ja UniCardille kertyy bonusta.
    Ylioppilaslehden tieto- tai oppikirjojen hintavertailu verkkokirjakaupoissa osoittautui hankalaksi sikäli, että vain kahdesta kaupasta löytyi koko kirjasatsi. Suurin hintaero oli Englanti-suomi-opiskelusanakirjassa, peräti 212 markkaa. Kirjakohtainen hintavertailu varmasti kannattaa aina, mutta yksiselitteisesti halvinta ostospaikkaa on vaikea sanoa. Verkkokirjakauppojen suurin etu näyttääkin olevan se, että niiden kautta on varsin helppoa metsästää harvinaisia kirjoja ympäri maailmaa.

Verkkokirjakauppojen osoitteet:

www.meteori.com
www.bokus.com
www.suomalainen.com
www.dataclub.fi
www.kirjaklubi.com
www.yliopistokirja.fi

Anna-Liina Kauhanen