Vastapääkirjoitus: Lehtikeisarit vaatekaapilla

T:Teksti:

Citizen Erola on ajanut taksilla Helsingin Fleet Streetille nousseen lasikuution ohi ja saanut tavallistakin hallusinatorisemman vision: perustetaan valtakunnallinen opiskelijalehti. Aloitetaan Ylkkäri-imperiumi syömällä Studentbladet ja käydään sitten maakunta-ylioppilaslehtien kimppuun. Lopuksi perustetaan tv-kanava ja liittoudutaan Otavan kanssa. Tehdään imperiumin vastaisku ja ollaan keisareita kaikki, kun oikein silmiin katsotaan.

Erolasta Erkkoon on vain parin koon matka. Älkää kysykö, onko näillä lehtikeisareilla muutakin yhteistä kuin koko. Vaatteita heillä ei ole, vaateita sitäkin enemmän.

Suomen lehtikartalla riehuu omistussota, jossa jättiläiset Alma ja Sanoma ahmivat maakunta- ja paikallislehtiä kitaansa. Leirien keskellä sinnittelee Väli-Suomen maakuntalehtiketju, joka on luisumassa hiljalleen Sanoman suuntaan.
    Isot lehtiketjut perustelevat pikkulehtien haltuunottoa synergiaeduilla. Se vasta saakin synergiat virtaamaan, kun koko Suomessa luetaan samaa valmiiksi pureskeltua viihdemössöä tarjoavia tv- ja vapaa-aikaliitteitä.

Viihdemössöä tärkeämpi synergian synonyymi lehtitaloille on cross promotion eli ristiinnaiminen. Mutta sitä mainostetaankin vain omistajille, ei lukijoille. Suomeksi cross promotion voidaan kääntää myös karhuvaaraksi, sillä parasta synergiaa syntyy, kun oman talon lehdessä haastatellaan toistuvasti päätoimittajan veljeä, joka on juontajana oman talon tv-kanavalla.
    Suuret mediat vaikevat keskittymisestä, sillä kuka nyt omaa oksaansa sahaisi. Siksi Suomessa ei keskustella julkisuudessa siitä, kuinka vakava uhka sanomalehdistön omistuksellinen keskittyminen on omaleimaiselle paikallis- ja maakuntalehdistölle. Sanomille tai Almalle lehtien säilyttämisen ratkaisee vain raaka bisnes. Muut arvot ovat täysin toissijaisia.

Jotta Suomessa
säilyisi edes jollain tasolla moniarvoinen mielipideilmasto, emme kaipaa lisää Goljatteja vaan Daavideja, pieniä ja ärhäköitä, suurista konserneista riippumattomia lehtiä.

Jaakko Lyytinen

Tv-liitteet ovat oopiumia kansalle