Suuri kansanpetos!

T:Teksti:

Viroa ollaan viemässä vastoin perustuslakia EU:n jäseneksi, Ei Euroopan Unionille -liike (Liikumine EI Euroopa Liidule, LEIEL) puheenjohtaja Uno Silberg jyrisee. Perustuslaki velvoittaa puolustamaan Viron itsenäisyyttä, mutta EU-jäsenyys merkitsisi oman päätösvallan siirtoa Brysselille.
    ”On käynnissä suuri kansan pettäminen”, Silberg tiivistää. Hän vaatii kaksivaiheista kansanäänestystä, joista ensimmäisessä äänestettäisiin luvasta neuvotteluille ja toisessa varsinaisesta jäsenyydestä. Toisen äänestyksen pohjaksi Silberg vaatii täydellistä tieteellistä analyysiä jäsenyyden vaikutuksista.
    Kristilliseen kansanpuolueeseen kuuluva Silberg ei ole mikä tahansa huru-ukko. Hän työskentelee lehtorina Tarton yliopistossa kansantalouden laitoksella ja tekee väitöskirjaa Euroopan unionista ja maaseudusta. Takana on jo EU-tuntemusta tuonut ura maatalousministeriössä.
    Viron puolueista kaksi vastustaa EU-jäsenyyttä, kristillinen kansanpuolue ja itsenäisyyspuolue.

EU tulee kalliiksi

Uno Silbergin laskelmien mukaan EU-jäsenyys tulisi Virolle kalliiksi. ”Hintojen nousu, työttömyyden kasvu, veroasteen kohoaminen yli 40 prosentin”, Silberg luettelee EU:n vaikutuksia.
    Viro saisi tukiaisia kolme miljardia kruunua, mutta joutuisi maksamaan 10­15 miljardia. Hän viittaa tullimaksuihin, arvonlisäveron EU-osuuteen, erilaisiin muihin veroihin sekä harmonisointikuluihin.
    Myös vapaakauppasopimukset toisten Baltian maiden ja Ukrainan kanssa olisi purettava ja korvattava epäedullisimmilla EU-sopimuksilla.
    Virosta on Silbergin mukaan tullut markkinatalouden koekenttä. Pienessä maassa voi kokeilla erilaisten päätösten vaikutuksia. Tuloksia voidaan soveltaa muualla Itä-Euroopassa. Viron johto on mukana pelissä, sanoo Silberg.

EU on Titanic

Silberg sanoo kansan olevan valtaapitävien vaikenemisen takia tietämätön EU-neuvotteluista. Myös tiedotusvälineissä vallitsee sensuuri.
    ”EU-jäsenyyttä ajetaan epämääräisin, tunteisiin vetoavin perustein. EU:n kannattajat vetoavat turvallisuudentunteeseen: EU tuo niin taloudellisen kuin sotilaallisen turvallisuuden.”
    ”Parlamentissa istuvat ovat lähes kaikki vanhoja kommunisteja. Vallassa ovat ne, jotka joskus istuivat Moskovassa korkeimmassa neuvostossa, ja he myyvät Viron itsenäisyyden Brysselille”, Silberg paukauttaa.
    ”Saattaa olla, että kansa olisi valmis liittymään Euroopan unioniin, mutta asiaa ajetaan kansan selän takana.”
    Silberg uskoo, että Viro tulisi toimeen EU:n ulkopuolella. Maalla on jo edellytykset vientiin vapaakauppasopimusten turvin.
    ”EU on kuin Titanic, suuri ja komea. Tiedossa on kuitenkin jäävuoria, joita päin se ajaa: sosiaalikysymykset, korruptio ja talous.”
    Silberg heittää huimia väitteitä valtaeliitin EU-juonista: suojelupoliisi tonkii EU-vastustajien tekemisiä, kriitikoita irtisanotaan töistään mielipiteidensä vuoksi, media sensuroi EU-kriittisiä näkemyksiä.

EU on Neuvostoliitto

Silberg vertaa EU:a Neuvostoliittoon. Todistelulleen hän hakee pontta kaaviosta, jossa on listattu yhteneväisyyksiä. Niitä on pelottavan paljon: yhteinen raha, ulkopolitiikka, raja… Jotkut asiat olivat osin Neuvostoliitossa jopa paremmin: työttömyys, naisten syrjäytyminen työelämästä, tuloerojen kasvu… Silberg myöntää, ettei vertailua voi ottaa kirjaimellisesti.
    ”Olemme vain pelinappuloita pelissä, jossa Saksa haluaa vallata markkinoita tuotteilleen ja taata oman työllisyytensä”, hän sanoo. ”En pidä mahdottomana, että EU:n hajoaminen alkaisi Virosta. Jos emme liittyisi, saattaisi vastustus levitä kulovalkeana ja syntyvä dominoefekti voisi kaataa EU:n.”

Jouko Kokkonen
Kuva Jan Erola