Naurua futurismille

T:Teksti:

On vuosi 3000 ja New Yorkin tilalle on rakennettu New New York. Avaruusalukset lentelevät megapilvenpiirtäjien välissä ja ruuhkabussit on korvattu ilmanpaineella toimivilla ihmistunneleilla. Kaikilla on ennalta määrätty ammatti ja elämäntuskan voi vaivatta lopettaa 25 sentin kolikolla puhelinkoppia muistuttavassa itsemurhakopissa.
    Kuumatka kestää muutaman sekunnin ja perillä odottaa kuvun alle rakennettu Disneylandia muistuttava KuuMaa.
    Life is hell -piirrosten ja The Simpsons -animaatiosarjan isä Matt Groening on jälleen luonut pomminvarman hitin, animaatio-sarja Futuraman. Kun sarja sai maaliskuun alussa Yhdysvaltain ensi-iltansa, töllön eteen liimauduttiin 11 miljoonassa kodissa.

Lempeää parodiaa

Groening sai idean Futuramaan vuonna 1997. Hän luki sen jälkeen tuottajatoverinsa David Cohenin kanssa puolentoista vuoden ajan scifi-klassikoita, joita sarja lempeästi parodioi.
    Futuramassa on paljon samaa kuin Simpsoneissa, ja sitä voi ainakin kolmen ensimmäisen jakson nähtyään suositella lämpimästi kaikille Simpsons-faneille. Groeningin tuttu sarkastinen, monitasoinen huumori pitää naurulihakset hellinä, vaikka tieteiskirjallisuus ei olisikaan tuttua.
    Futuraman päähenkilö on Philip J. Fry, kaksvitonen luuseri, joka joutuu vahingossa tuhanneksi vuodeksi syväjäädytetyksi toimittaessaan pizzaa koelaboratorioon uudenvuoden aattona 1999. Sarjan naispääosassa on yksisilmäinen amazoni Leela, jonka hunajainen ääni kuuluu tv-sarja Pulmusten äidin roolista tutulle Katey Sagalille.

Keväällä Suomeen

Suomeen Futurama tulee helmikuun lopussa. ”Aluksi lähetetään ensimmäinen tuotantovuosi, jossa on 13 jaksoa. Jatko riippuu toisen tuotantovuoden aikataulusta”, MTV3:n ulkomaisten sarjojen tuottaja Mervi Rouvinen kertoo.
    ”Simpsonit eivät silti lopu”, Rouvinen rauhoittelee. Kumpaakin sarjaa valmistetaan vielä USA:ssa, ja Suomessa ollaan muutenkin jääty pahasti jälkeen Simpsonien esittämisessä. ”Simpson-klubit ovat valittaneet siitä meille. Sunnuntain urheilulähetykset ovat sotkeneet aikatauluja.”
    Futurama tulee Rouvisen mukaan todennäköisesti Kukkulan kuninkaan tilalle, joka siirretään toiseen lähetysaikaan.
    Aikuisanimaatioiden kysyntä on kasvamaan päin, Rouvinen arvioi. ”Syynä on todennäköisesti sarjakuvasukupolvien varttuminen. South Park on mennyt yli odotusten, katsojamäärät hipovat 300 000:tta”, hän hymisee.
    Rouvisen mukaan MTV3:lla on hihassaan vielä yksi mahdollinen menestysanimaatio, mutta hän ei suostu paljastamaan sarjan nimeä. Mikäli se on Futuraman luojan Matt Groeningin mielipiirrettyjen listalla, se voisi olla vaikkapa Dilbert, Dr. Katz tai Powder Puff Girls.

Jan Erola

Futurama verkossa:
www.foxworld.com/futurama/
www.nnyc.com/