Kohtuutonta pompottelua

T:Teksti:

Neljännesvuosisadan jatkunut kiista eläinlääketieteellisestä korkeakouluopetuksesta ei ota loppuakseen. Kuopion ja Helsingin välinen kissanhännänveto nousi jälleen pintaan, kun kuopiolainen pääministeri Lipponen ehdotti yllättäen, että tiedekunta pitäisi siirtää hänen kotikaupunkiinsa. Tärkeimmäksi perusteluksi Lipponen listasi aluepolitiikan.

Sukupuoli- ja aluepoliittisella kiintiöillä ministeriksi noussut opetusministeri Rask antoikin tukensa Lipposen aloitteelle. Rask paheksui puheita siitä, että eläinlääketiede olisi politiikan pelinappula. Miten muuten voisi alan pallottelua kuvailla, kun sen opetuspaikasta on väännetty lehmänkauppoja 25 viime vuoden aikana kolmeen otteeseen opetusministeriössä, hallituksessa ja eduskunnassa?

    Eläinlääketieteen tiedekunta ja sen opiskelijat vastustavat edelleen jyrkästi muuttoa, mutta sillä ei Lipposen mukaan tule olemaan merkitystä. Puheensa perusteella Lipponen on jo muuttopäätöksen tehnyt, vaikka asiasta vasta tehdään selvityksiä Helsingissä ja Kuopiossa.

Vuosikymmenen alussa
muuton vastustajat keräsivät tuekseen 100 000 nimen adressin. Se auttoi kääntämään kansanedustajien päät opetusministeriön ja hallituksen vastakkaisista yrityksistä huolimatta. Kuinkahan paljon tukijoita tällä kertaa tarvitaan?
    Jatkuvat siirtokaavailut vaikeuttavat merkittävällä tavalla eläinlääketieteellisen tiedekunnan pitkäjänteistä kehittämistä. Kukapa haluaisi suunnitella yhteistyötä kumppanin kanssa, jonka tavaroita aluepoliitikot ovat pakkaamassa muutaman vuoden välein toiselle puolelle Suomea?

Muuttohankkeen puoltajat
ovat myös unohtaneet, että elintarvikehygienia on yhä keskeisempi osa eläinlääkärin tutkintoa. Sen huippuosaaminen on Helsingissä.

Jan Erola