Siinä lause alapääkomedioiden ykkössarjasta Hale&Pace. Miten Paavi tuohon toteamukseen suhtautuisi, sitä en tiedä. Mutta uskallan väittää, että tuohon sinänsä humoristisesti heitettyyn typeryyteen sisältyy melkoinen totuuden siemen.

Tänä syksynä on taas tiedotusvälineissä käsitelty nuorten seksuaalivalistusta kouluissa. Ja mielipiteitä on varmasti yhtä monta kuin on vanhempiakin. Jotkut ovat sitä mieltä, että koulujen pitäisi kädestä pitäen opettaa nuoria seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa, jotkut taas ovat vakaasti sitä mieltä, ettei tuollaisia asioita saisi edes ääneen mainita koululuokissa – vaikka naisen sukupuolielin on kai jo käytettyä sanastoa ala-aste- ikäistenkin suussa. Itse olen kallistunut näiden kahden mielipiteen välimuotoon: Seksuaalisuudesta ei Tarvitse puhua koulun toimesta.

Tunnustuksen paikka: käsittääkseni melkoinen osa tutuistani harrastaa seksiä. Niin minäkin. Jotkut harrastavat sitä monien eri partnereiden kanssa – samaan aikaakin se on kuuleman mukaan mahdollista. Jotkut elävät vakaassa parisuhteessa, jotkut harrastavat sitä yksin peittonsa alla.
    Ei, hieman salaperäisyyttä tässäkin pitää olla, joten en tunnusta mikä näistä vaihtoehdoista sopii elämäntilanteeseeni parhaiten. Epäilen jokaisen meistä tietävän, mitä tehdä. Olen aina ollut sitä mieltä, että seksin… no, ”osaaminen” on kirjoitettu geeneihimme jo siinä vaiheessa, kun vanhempamme sitä sinä kyseisenä yönä kun harrastivat. Meistä kasvaa seksuaalisia olentoja, eikä siihen minkäänlainen opetus auta.
    Minä olen itseoppinut seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. Olen lukemattomia kertoja lainannut ystäviltäni ”Tappajahain” (koodisanamme hikisille ja limaisille 80- luvun surkeille pornopätkille), jota sitten olen… no, kyllä te tiedätte.
    Ylä-asteaikani seksuaalivalistus oli sitä, että kouluterveydenhoitaja tuli eräänä päivänä luokkaamme ja asetti kondomin banaanin päälle tai ympärille vai miten sen nyt voisikin kuvailla parhaiten. Siinä se. Tunsin itseni vaivautuneeksi tuolloin, vaikka siihen ei mitään tarvetta ollutkaan. Kaiken muun olen oppinut itse, niin lehdistä lukemalla – ja katselemalla kuvat tarkkaan – kuin suusta suuhun menetelmälläkin. Pääsin kai perille seksin eri toimintamuodoista suhteellisen nuorena, mutta en hypännyt tuollaisiin puuhiin kuin vasta myöhään seksuaalisen kiinnostukseni heräämisen jälkeen. Eikä tämä johtunut siitä, että olisin kuullut jostakin etten vielä ole tarpeeksi kypsä sellaiseen: asia vain ei yksinkertaisesti juolahtanut mieleeni. En usko, että yksikään nuori joka seksiä haluaa harrastaa kieltäytyy himoistaan vain siksi, että on kuullut kouluterveydenhuoltajalta ettei vielä ole kypsä sellaiseen.

Neitsyyden menetys on harvalla ihmisellä kovinkaan ikimuistoinen kokemus. Itse asiassa melko suuri osa ei muista siitä mitään sen vappuaaton/ ruotsinristeilyn/ uudenvuodenaaton kännäilyn takia. Pidän koko hössötystä hieman turhana. Osa ihmisistä on valmis seksuaaliseen suhteeseen jo 16-vuotiaana. Mutta itsekin tunnen niin miehiä kuin naisiakin, jotka taaplaavat jo hyvää vauhtia parinkymmenen ikävuoden paremmalla puolella, mutta ovat niin seksiosaamiseltaan kuin tiedoiltaankin vielä valveutuneen 16-vuotiaan tasolla.
    Enkä nyt tarkoita tätä mitenkään pahassa mielessä: saattaa vain olla, että 16-vuotias esimerkkitapaukseni saattaa olla seksuaalisesti kehittynyt aiemmin kuin muut ikätoverinsa. Enkä itse näe tässä mitään pahaa. Mikäli mieli on valmis tuollaiseen niin siitä vain. Luullakseni jokainen nuorikin ymmärtää, että tunteet ovat tärkeimmät näissä asioissa, mutta valitettava tosiasia on, ettei niillä aina ole merkitystä. Seksi perustuu mielihyvään, ja kaikki me olemme syöneet sen viimeisen palan suklaata, vaikka tiedämmekin, että se ei ole hyväksi ihollemme. Ja hei, niitä teiniraskauksia tulee, oli sitä seksuaalivalistusta kouluissa tai ei.

Tästä nyt voi saada sellaisen kuvan, että olen sitä mieltä ettei nuori tarvitsisi minkäänlaista valistusta navan alle liittyvissä asioissa. Näin ei asia ole: olen vain sitä mieltä, että tällaisissa asioissa hurahdetaan usein hysterian puolelle ja unohdetaan tosiasiat: seksi on ja tulee aina olemaankin kielletty hedelmä. Siksi sen löytäminen onkin niin makoisaa, tapahtui se sitten kartan kanssa tai ilman. Mutta koulun ei sitä karttaa tarvitse nuorille ojentaa. Minäkin löysin perille ihan ilman apua.

Jarkko Fräntilä

Tämä kolumni on ilmestynyt vain verkossa.