Räävitön South Park tulee

T:Teksti:

South Park -animaatiosarjan Trey Parker ja Matt Stone ovat koko lyhyen uransa ajan tarponeet maun ja moraalin tuolla puolen. South Parkin (!) piirikunnasta kotoisin oleva kaksikko tutustui toisiinsa Coloradon yliopiston elokuvatutkimuksen kursseilla.
    Vuonna 1994 Parker ohjasi ja käsikirjoitti esikoiselokuvansa Cannibal the Musical, joka kertoi coloradolaisesta ihmissyöjästä. Tämänvuotisilla Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla esitetty pähkähullu elokuva päätyi roskaelokuva-puulaaki Troman levitykseen ja keräsi kulttimainetta.
    Seuraavaksi Parker ja Stone tekivät lyhytelokuvan The Spirit of Christmas. Viisiminuuttinen etsii joulun sanomaa näyttämällä Jeesuksen ja joulupukin välisen kaksintaistelun. Lyhäristä tuli Hollywoodin leffapiirien kielletty hedelmä, joka oli pakko nähdä. Miekkoset saatiin suostuteltua ohjaamaan animaatiosarja Comedy Central -kaapelikanavalle. Ankaran ajatustyön lopputulos, neljästä kolmasluokkalaisesta koululaisesta kertova South Park näki päivänvalon elokuussa 1997.

Jeesuksen talk-show

Kaiken järjen mukaan yhteenkään suomalaiseen kauppaan ei olisi koskaan pitänyt ilmestyä South Park -krääsää. Kaiken järjen mukaan sarja olisi jäänyt vain pienten piirien vaalimaksi omaisuudeksi, ja tekijöitä oltaisiin painostettu itse- ja jälkisensuuriin. Järjellä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä South Parkin kanssa.
    Sarjalle mikään inhimillinen tai epäinhimillinen ei ole vierasta. Pink Eye -jaksossa worchester-kastike muuttaa kaupungin asukkaat verta janoaviksi zombeiksi. Jos et pidä varaasi, saatat törmätä hirviöksi muuttuneeseen Cure-bändin Robert Smithiin tai nauraa itsesi tärviölle ostos-tv:n luontaisravinteita pilkkaavan vitsin vuoksi.
    Yksi syy sarjan suosiolle on Parkerin ja Stonen hämmästyttävä populaarikulttuurin tuntemus ja uskallus sanoa ja tehdä mitä tahansa. Sarjassa Jeesuksella on oma talk-show kaupungin paikalliskanavalla, ja opettaja Garrisonista tuli kerran plastiikkakirurgian keinoin David Hasselhoff. Koulun terveydenhoitaja Gollum on saanut nimensä J.R.R. Tolkienin luoman hirviön mukaan.
    Sarjan ensimmäisessä jaksossa Peräpään koe on alieneita, vatsasta puhumista ja pieruja. Lehmä todetaan maapallon älykkäimmäksi olioksi, ja Chef alias Isaac Hayes lurauttaa huippuviileän biisin. Siis melko tavanomainen jakso – South Parkin mittapuulla.

Paluu perusarvoihin

Tällä vuosikymmenellä animaatiot ovat heränneet horroksestaan. Teknologisen kehityksen huikea vauhti on antanut animaattoreille aivan uusia mahdollisuuksia. Miltei jokainen suuren budjetin animaatiofilmi ­ jopa varsin masentava Tarzan ­ löytää uusia tapoja kuvata paremmin ³todellisuutta² ja ihmisliikettä.
³Realismiin² pyrkivän valtavirran kupeeseen on syntynyt yksinkertaisuuteen uskova koulukunta. Simpsonit, Beavis ja Butt-Head ja Kukkulan kuningas on tehty vähällä rahalla, mutta tärkeintä ovatkin hyvät ideat.
    Esimerkiksi Matt Groening, Mike Judge ja ruotsalainen Radiohead-videon ja Robin-animaatiosarjan ohjaaja Magnus Carlsson ovat tajunneet, että kunkin animaation tulee luoda oma maailmansa. Sen ei tarvitse piitata fysiikan laeista tai anatomiasta.
    Olemme palanneet takaisin 40- ja 50-luvuille, Warner Bros -animaatioiden kultakaudelle, jolloin parhaat hupailut olivat anarkistisia, pähkähulluja, älykkäitä, poliittisesti epäkorrekteja. Tex Avery, et elänyt turhaan. Nyt meillä on Nick Park ja South Park.

Näin Kenny kuolee

Yksi South Parkin hahmoista, punaisen hupun alle kääriytynyt Kenny kuolee sarjan jokaisessa jaksossa. Poikarukka on menehtynyt muun muassa näillä tavoilla:
Jalkapallojoukkue mestaa hänet. Katalat kalkkunat nokkivat viikarilta silmät päästä. Mikroaaltouuni tekee huppupäästä selvää jälkeä. Poju ajelee vauhdikkaasti lastenkärryillä, mutta ne pysähtyvät raiteille. Kotivideo nuorukaisen kohtalosta lähetetään Amerikan typerimmät kotivideot -kilpailuun – ja se voittaa! Raasu jää keskelle bailaavaa klubiväkeä. Vesirokko lannistaa lapsipolon. Liukuportaat tarttuvat tomppelin takkiin kiinni. Mir-avaruusasema putoaa mumisijan kimppuun. Sitkeä sissi palaa takaisin zombiena.

South Park alkaa MTV3-kanavalla torstaisin klo 23.10. Ensimmäinen jakso 7.10.

Ville Hänninen