Mustalla listalla

T:Teksti:

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi taas syyskuun puolivälissä kaksi totaalikieltäytyjää, Simo Sutelan ja Tuukka Kallaksen, ehdottomiin vankeusrangaistuksiin asevelvollisuudesta kieltäytymisestä. Sutela on ilmoittautunut vakaumukseltaan pasifistiksi, Kallas anarkistiksi.
    Kummatkin katsoivat tuomionsa olevan uskonnon, vakaumuksen ja mielipiteen perusteella syrjivä. Jehovan todistajat ovat ainoa ryhmä, joka saa vapautuksen asepalveluksesta vakaumuksensa takia. Lisäksi vain ahvenanmaalaiset välttävät asevelvollisuuden.
    Tämänvuotisessa Amnesty Internationalin ihmisoikeusraportissa on Suomelle omistettu sivu Pohjois-Korean, Irakin ja Turkin rinnalla. Raportissa paheksutaan 13 kuukautisen siviilipalveluksen ja lyhimmillään puolen vuoden asepalveluksen kestoajan eroja. Amnesty luokittelee nykyisessä järjestelmässä siviilipalveluksesta kieltäytyvän mielipidevangiksi ja vaatii siten totaalikieltäytyjien vapauttamista vankilasta.
    Suomi on niittänyt totaalikieltäytyjien kohtelulla kyseenalaista mainetta ennenkin. Amnestyn mustalta listalta päästiin pois kun sivari lyheni 13 kuukauteen 90-luvun alussa. Paluu listoille johtuu asepalveluksen lyhenemisestä kuuteen kuukauteen.
    Nykyinen sivarijärjestelmä mielletään pitkän kestonsa takia rangaistukseksi.
    Uuden eduskunnan pitäisikin pikimmiten ryhtyä valmistelemaan lakia siviilipalveluksen ja asepalveluksen kestoaikojen yhdenmukaistamiseksi. Amnestyn kampanjakoordinaattori Brian Phillipsin mukaan siviilipalveluksen tulisi kestää enintään yhdeksän kuukautta eli puolitoistakertaa asepalveluksen pituus. Siinä on hyvä tavoite lainsäätäjille.

Jan Erola
päätoimittaja

Vastapääkirjoitus: Savanni nukahtaa

Tällä kertaa päätoimittaja Erola on närkästynyt totaalikieltäytyjien ja siviilipalvelusmiesten järkyttävän huonosta asemasta Suomessa. Erola on myös säikähtänyt tutkiskeltuaan Amnestyn vuosiraporttia samoilla lukulaseilla kuin Toimi Kankaanniemi ahmii Raamattua. Ilmeisesti juuri näillä laseilla Kankaanniemi löysi pipliasta salmiakkikossun kieltävät jakeet.
    Aakkosensa tunteva Erola on löytänyt Amnestyn mustalta listalta Ethiopian ja Francen välistä Finlandin. Löytö on laukaissut Erolan aivoissa norsu-syndrooman. Kun suomalainen näkee savannilla norsun, hänen ensimmäisen ajatuksensa on: Mitä tuo norsu ajattelee minusta? Muun norsuväen tavoin Erola ymmärtää Suomen ongelmat vasta kun niitä käsitellään ulkomaisissa julkaisuissa. Kerta toisensa jälkeen pakokauhu täyttää heidän mielensä. Saammeko koskaan enää olympialaisia? Kehtaammeko edes hakea? Kuulenko harhoja vai nauroiko tuo norsu äsken minulle?
    Siviilipalveluksen pituutta itkevät käyttävät laskutikkunaan aina palvelusvuorokausien määrää. Todellinen palvelusaika saadaan kuitenkin laskemalla palvelustunteja. Varushenkilön normaali päivä kestää 12 tuntia. Varsinaista vapaa-aikaa on kolme tuntia päivässä eli periaatteessa intissä ollaan palveluksessa 21 tuntia vuorokaudessa. Siviilipalvelusmiehen säännöllinen viikkotyöaika ei saa ylittää 40 tuntia. Sivareille myös vapaa-aika on todella vapaata, sen käytöstä saa päättää itse. Sen sijaan sotilas on palveluksessa nukkuessaankin.
    Tällä laskukaavalla kuuden kuukauden intinkävijä palvelee kaikkiaan neljäsataa tuntia enemmän kuin 13 kuukauden siviilipalvelusmies. Kokonaan toinen kysymys on, miksei näissä ihmisoikeusraporteissa ikinä puututa varusmiesten ja -naisten epäinhimilliseen kohteluun. Jälkipuberteettisten pikkuhitlereiden täydelliseen käskyvaltaan alistaminen on vakava rikos ihmisoikeuksia kohtaan millä tahansa mittarilla. Kuinka moni muistaa, että varuskuntien vessoihin saatiin ovet vasta 90-luvun alussa, kun puolustusministeri Elisabeth Rehn älysi ihmetellä asiaa ääneen.

Jaakko Lyytinen
Amnesty Vekarajärvelle, mars mars