Vatsalihat koetuksella

T:Teksti:

Harvoin pääsee teatterissa rätkättämään kaksin kerroin niin usein kuin YT:n uutuuskomediassa Maine. Napajuttujen rima alittuu ja reilusti, ja välillä tavoitellaan turhankin korkeita sfäärejä.
    Anaalivitsit, Mertarannan visualisoitu jääkiekkoselostus ja Nännitonni-visailut uppoavat kuin moottorisaha vaahtokarkkiin.
    YT:n näyttelijäkaartista nousevat selkeimmin esiin herkkä pääosan esittäjä Harri Koivisto ja veikeä kuutoisroolin vetänyt Sidi Lahdenperä. Hän velmuilee Jumalana, Napoleonina, pappina, jääkiekkoilija, poliitikkona ja Nännitonnin herra X:nä.
    Maineessa vilahtavat myös videon välityksellä HYY-yhtymän toimitusjohtaja Tapio Kiiskinen ja Vanhan ex-baarimikko Luigi.

Tarina sivuosassa

Maineen perustarina on lukemattomista elokuvista tuttu: entä jos pääsisikin kuoleman jälkeen hetkeksi takaisin elävien kirjoihin. Sketsikimaraa kuljettaa tarina vauvana kuolleesta Johan Wahlströmistä, jonka Jumala ja Saatana pienen vatvomisen jälkeen päästävät viideksi päiväksi maan päälle selvittämään, mikä hän on miehiään. Siinä sivussa pitäisi selvittää elämän tarkoitus.
Maineen käsikirjoittaja-ohjaaja on Lapinlahden Linnuista tuttu Ari Wahlsten. Monitasoinen huumori on selvästikin Wahlstenin hallussa. Joku kuitenkin mättää: Maineessa ei luoteta siihen, että katsoja bongaa syvällisyydet haarojen ja rivien välistä. Kyllä ihmisen raadollisuus selviää suomenruotsalais-pissa-kännikakka-sanaleikki- sketseistäkin ilman päälleliimattua saarnaamista.
    Maine on kuin suoraan teatteriharrastajien speksikäsikirjasta: siinä ollaan alasti, pilkataan Jumalaa, esitetään ihan omaa itseä, vittuillaan teatterilaisille ja tietenkin Jouko Turkalle.
    Epätasaisuudestaan huolimatta Maine on luultavasti syksyn hauskin komedia. Tuomio: Kannattaa katsoa, mutta älä odota ihmettä. Sopii myös sohvaperuna-poikaystävälle.


Anna-Liina Kauhanen ja Jan Erola

Maine Ylioppilasteatterissa, Aleksanterinkatu 23, esitykset 18.9. 19.9., 20.9., 24.9., 25.9., 26.9., 28.9., 29.9., 1.10., 3.10., kello 19, liput 50/35mk. Ennakko YT ja Lippupalvelu.