Vanhasta tuli firmojen bilepaikka

T:Teksti:

Taideperformanssien aika on Vanhalla ylioppilastalolla ohi. Visionsa Vanhasta hukannut HYY on viime viiden vuoden aikana koko ajan vähentänyt ohjelmatukeaan talolle.
    Vuodenvaihteesta alkaen HYY:n tuki lakkaa kokonaan. Talon oletetaan toimivan jatkossa vähintään nollabudjetilla.
    Vanha on jo mukautunut uuteen aikaan. Alkuvuoden voitollisen tuloksen takana ovat firmoille suunnattu juhlapalvelu ja päivittäin auki oleva Beer Café. Opiskelijoita kosiskellaan lauantai-iltojen ilmaisella Club Kajalilla.
    Vanhan valtauksen jälkeen talossa toimi yli 20 vuoden ajan Kulttuurikeskus, joka oli toiminnallisesti toinen ääripää: villeimpinä aikoina taloon pumpattiin HYY-tukea jopa seitsemän miljoonaa markkaa vuodessa.
    HYY-yhtymän toimitusjohtaja Tapio Kiiskinen muistuttaa, että mikäli ylioppilaskunta haluaa Vanhalle korkeatasoisempaa ohjelmaa, sen pitää myös osoittaa talolle rahaa. “En ole aivan varma kuinka korkeaa kulttuuria Graafin tyttöjen ryntäät ovat”, Kiiskinen hymyilee. Hän kertoo yrittäneensä herätellä aiheesta arvokeskustelua HYY:n edustajistossa.

Sopimattomat savustetaan

Muutos kulttuurin mekasta tuottoyksiköksi ei ole ollut kivuton. Sisustuksen lisäksi remonttiin on joutunut myös henkilökunta.
Vanhan pomot ja pomotettavat ovat vaihtuneet 90-luvulla taajaan. Kesällä kestovalituksen aiheena olleet vahtimestarit siirtyivät ulkoisen yhtiön palvelukseen. Mikäli poispotkittuja on uskominen, uuteen ulosvuokraus-linjaan sopimattomaksi katsottua henkilökuntaa on savustettu ulos rajullakin kädellä.
    Vanhalla 13 vuotta baarimikkona työskennelleen Kari “Luigi” Haanpään irtisanoutuminen syyskuun alussa on viimeisin episodi puhdistuksessa. Luigi kertoo, että hänet painostettiin irtisanoutumaan muodollisuuden takia. Hän oli vastoin sääntöjä vaihtanut työvuoroja ilman esimiehen lupaa. Haanpää ei ollut ainoa vuoroja vaihtanut, mutta oli ainoa joka sai lähteä.
    Jatkuvien johtojärjestelyiden takia talolla ei ole pitkään ollut selkeää yhtä pomoa, vaan vastuu on hajautettu. Todellinen valta on Unicafeta ja Vanhan ravintolayhtiö Gaudeamusta johtavalla Marjo Berglundilla.
    Vielä Vesa Ristimäen johtaessa Vanhaa pari vuotta sitten talo kilpaili rokkimaineellaan Tavastian kanssa. Ristimäen seuraaja Antti Paavilainen joutui uusien tuottotavoitteiden takia karsimaan ankaralla kädellä tappiollista ohjelmatoimintaa. Hän erosi elokuussa tehtävästään.
    Pari vuotta sitten Vanhalla tehtiin myös remontti, jota suunnittelemaan palkattiin kaupungin kalleimman sisustusarkkitehdin maineessa oleva Kaisa Blomstedt. Lopputulos miellyttää ainakin keski-ikäisiä yritysvieraita.
    Vajaa vuosi sitten Vanhalle rekrytoitiin Amican juhlapalvelussa kouliintunut ravintopäällikkö Juha Vuorela. Hän kertoo vetäneensä myös nuorison monitoimiravintolaa Lahdessa.
    “Tästä ei suinkaan tule puhdas juhlapalvelutalo”, Vuorela vakuuttaa.

Laitonta ale-kaljaa

Tuottoajattelu juontaa HYY:n omistajastrategia-asiakirjasta, jonka mukaan Vanhan johdon tulee toimia. Juhlapalveluun suuntaavan linja on siis ainakin välillisesti opiskelijoiden päätös.
Opiskelijaedustus Vanhan hallinnoinnissa hoidetaan nykyään talon ravintolatoimintaa pyörittävän Gaudeamus Oy:n hallituksessa. Gaudeamus kuuluu HYY-yhtymään ja on siten kokonaan ylioppilaskunnan omistama yritys.
    Kolmatta vuotta Gaudeamuksen hallituksen puheenjohtajana toimiva Johanna Haltia-Tapio (ainejärj) kertoo, että ideoita on hallituksessa heitelty ja opiskelijatapahtumia vaadittu. Hän pitää Club Kajalin saamista lauantai- illoiksi osittain hallituksen saavutuksena.
    Vanhalle yritettiin hallituksen aloitteesta saada myös kolmekymppiä maksavaa aamiaista. Tarjolla oli kuitenkin vain samoja sämpylöitä kuin päivällä, ja yritys lopahti. Haltia-Tapio harmittelee epäonnistumista ja uskoo, että kunnon aamiaiselle puuroineen ja munineen olisi löytynyt asiakkaita sekä Kaivopihan toimistotyöntekijöistä että opiskelijoista.
    Alennettu oluen hinta opiskelijoille on Haltia-Tapion mukaan ollut Gaudeamuksen hallituksessa jatkuvasti esillä ­ turhaan.
    “Meille on kerrottu, että alkoholijuomista annettava alennus on laitonta”, Haltia-Tapio kertoo.
    Vanhan ravintolapäällikkö Juha Vuorela kiistää, että alennetun juoman myynti olisi lain vastaista. Siitä ei ole vain tehty päätöstä. Vuorela kuitenkin lupaa, että syksyn opiskelijailtoihin on luvassa alennettu parin kympin tuoppi.
    Mitä Vanhalla tapahtuisi, jos Vuorela saisi vapaat kädet, “Juhlapalvelun ulosmyynti lisääntyisi”, Vuorela visioi. Hetken mietittyään hän lisää: “Unohtamatta opiskelijoita.”

Seuraavassa Ylioppilaslehdessä kerrotaan, mitä parannusehdotuksia Vanhalle esitetään HYY:n jäsentutkimuksessa ja Ylioppilaslehden kyselyssä.


Jan Erola

Kuva:HYYn arkisto