Valkolakkien juoksuaika

T:Teksti:

Heinäkuun ensimmäisenä viikkona ei ole mitenkään tavatonta, jos nelostien varrella öiseen aikaan sattuu näkemään valkolakkisen viuhahtajan. Kyseessä on todennäköisesti HYY:n edustusjoukkueen performanssi Suomi juoksee -viestissä.
    HYY osallistui tänä kesänä 17:ttä kertaa Utsjoelta Helsinkiin suuntaavaan juoksutapahtumaan. Viestin pituus on 1 475 kilometriä. Reitti on jaettu 125 osuuteen, joiden pituudet vaihtelevat viidestä kahteenkymmeneen kilometriin. Juoksuvauhti on verkkainen, kilometri taittuu noin viidessä ja puolessa minuutissa. Joukkueita on satakunta, ja kussakin joukkueessa vähintään tusinan verran juoksijoita.
    “Vauhti ei tapa, mutta rasitus kertautuu, kun vuorokausirytmi menee sekaisin ja juoksumaileja kertyy”, HYY:n hallituksen jäsen Hannes Saarinen muistelee. Saarinen juoksi viestissä 103 kilometriä. Hän sai rasitusvammoja ja hiertymiä reisiin, pohkeisiin, varpaisiin ja polvitaipeisiin.

Pikkuporvarillista harrastelua

Aloite viestiin osallistumisesta tuli juoksua harrastavalta HYY-yhtymän toimitusjohtaja Tapio Kiiskiseltä. “Vielä 70-luvulla liikunta katsottiin epäpoliittisena toimintana ei-tuettavaksi pikkuporvarilliseksi harrasteluksi”, Kiiskinen naureskelee. Alkuvuosina HYY-yhtymä oli yhtenä tapahtuman pääsponsorina.
HYY:n joukkueessa on aina vähintään puolet opiskelijoita. Loput ovat yhtymän työntekijöitä, Kiiskinen mukaan lukien. Ryhmän huoltobussissa herrat ja narrit ovat samalla viivalla. Yhteinen vastuu viestin viemisestä ja bussissa leijaileva ruumiineritteiden tuoksu pitävät siitä huolen. Valkolakeissa juoksevat hyyläiset ovat perinteisesti hauskuuttaneet juoksijoita lähes joka juoksuosuudella.
    Yhtymässä kirjanpitäjänä työskentelevälle Inka Snellmanille tämänvuotinen viesti oli viides. “Suomi juoksee on täydellistä rentoutumista, ihanteellinen lomanviettotapa. Siinä unohtaa kaiken muun”, Snellman pohtii.
    Kaikki joukkueet eivät osallistu koko viestiin, vaan jättää joitain osuuksia väliin. “Tänä vuonna juoksuletka oli yöosuuksilla ihmeen lyhyt”, Snellman kertoo. Kansanedustajat ja kunnallispoliitikot puolestaan juoksevat vain vaalialueellaan, erityisesti asutuskeskuksiin päättyvät osuudet. Silloin voi jäädä rehvastelemaan suoritustaan paikallisille, vaikka olisikin aloittanut osuutensa vasta paria kilometriä ennen vaihtopistettä.
    Viisikymppinen Kiiskinen on vielä kovassa juoksukunnossa. Elokuussa hän kipitteli 37. maratoninsa aikaan 3.48.
    HYY:n joukkueeseen haetaan jälleen juoksijoita ensi keväänä ilmoituksella Ylioppilaslehdessä. “Perinne jatkuu niin kauan kuin juoksijoita riittää”, Kiiskinen vakuuttaa.

Jan Erola
Kirjoittaja on osallistunut kolmesti Suomi juoksee -viestiin HYY:n joukkueessa vuosina 1993-95.