Sääntö ja sen seuraukset

T:Teksti:

Helsingin kaupunginhallitus on tehnyt esityksen uudesta järjestyssäännöstä. Yksi uudistuskohta on pykälä, joka kieltää katuprostituution. Aloitteen teki Pekka Sauri, jonka ehdotus olisi kieltänyt “häiritsevän katuprostituution”. Kaupunginhallituksessa päätettiin kuitenkin kieltää kaikki prostituution harjoittaminen yleisellä paikalla.
    Esitystä on kritisoitu nopeaksi mutta tehottomaksi ratkaisuksi, joka saattaa myös huonontaa prostituoitujen asemaa entisestään.

Ongelma

Miksi prostituoidut täytyisi saada pois kaduilta?
    Pekka Sauri: Kallion asukkailta tulee runsaasti palautetta kaupunginhallituksen jäsenille. Ihmiset vetoavat siihen, että heillä on oikeus elää rauhallisessa ympäristössä. Järjestyssäännön tavoite on kuitenkin vain rajoittaa häiritsevää toimintaa, ei kriminalisoida.
    Mitkä sen vaikutukset ovat?

    Pekka:
Poliisi varmaankin tekee kampanjoita, ja se joko toimii tai ei.
    Jaana Kauppinen:
Koska kyseessä on järjestyssääntö, voidaan vain mennä sinne alueelle ja kehottaa poistumaan. Sakot vanhenevat viidessä vuodessa. Harvoin näillä ihmisillä on omaisuutta tai tuloja, yksi hyvin suuri ryhmä on suonensisäisten huumeiden käyttäjät. Siksi en oikein usko säännön voimaan. Luulen, että siitä tulee kissa ja hiiri -leikkiä: kun poliisiauto tulee näkyviin, prostituoidut häipyvät, mutta tulevat takaisin.
    Pekka:
Mutta eikö asukkailla ole oikeus olla rauhassa?
    Jaana:
Kyllä, tietenkin. Mutta meillä on silti aina häiritseviä ilmiöitä. Tämä on sama kuin jos huumeongelmasta pyrittäisiin eroon määräämällä, että julkisella paikalla ei saa olla huumeiden vaikutuksen alaisena. Näen tässä poliittisia paineita: näytetään, että tehdään edes jotakin.
    Pekka:
Mutta ne poliittiset paineet ovat asukkaiden odotuksia ja vaatimuksia. Eniten olen saanut palautetta siitä, että naisia ja tyttöjä häiritään, kun he käyvät kaupassa. Jos ihmiset, jotka eivät halua olla kysynnän kohteena, saavat kuulla ehdotuksia, kyllä kaupungin täytyy auttaa. Esimerkiksi Lontoossa on katuprostituutio kielletty, ja puhelinkopeissa on pieniä mainoslappuja. Siellä se toimii ihan hyvin.
    Jaana:
Kyllä Englannissakin esiintyy katuprostituutiota. Asioita ei saada korjattua millään hokkus pokkus -konstilla: Suomessa pyritään yhä enemmän vaikuttamaan sosiaalisiin ongelmiin kontrollipoliittisin keinoin. Jos prostituutio kielletään julkisella paikalla, prostituoidut joutuvat neuvottelemaan asiakkaan kanssa nopeasti ja salassa. Silloin myyjä ei ehdi arvioimaan asiakasta, ja väkivallan vaara on todella suuri. Lisäksi kenttätyöntekijöiden jakamasta materiaalista tulee todistusaineistoa: ei uskalleta ottaa vastaan kondomeja, esitteitä tai yhteystietoja.

Ratkaisu

    Pekka: Tiedän kyllä hyvin kaikki nämä vasta-argumentit, mutta herää kysymys, mikä sitten olisi vaihtoehto?
    Jaana:
En olisi pantannut vastausta näin montaa vuotta jos sellainen olisi. Roolini on tuoda esiin tämä puoli asioista.
    Jos sinulla olisi nyt kaikki valta ja raha, mistä aloittaisit?

    Jaana:
Mitään en saisi lyhyessä ajassa valmiiksi, kaikki lähtee rakenteista. Hoitojärjestelmämme on kaikkein kaoottisimmassa elämäntilanteessa olevien ihmisten kohdalla huonossa kunnossa. Tarvitaan niin sanottuja matalan kynnyksen paikkoja ja päiväkeskuksia niille, jotka tällä hetkellä eivät mene sisään hoitojärjestelmään. Näissä ihmisissä on paljon psykiatrisista ongelmista kärsiviä ja huumeiden käyttäjiä.
    Jos valituksia tulee juuri miesten ehdottelun vuoksi, eikö silloin pitäisi kieltää ostaminen?

    Pekka:
Katson, että ostaminen ja myyminen ovat osa samaa prosessia. Mutta tämä on hyvä kysymys: kun tein esityksen, tarkoitin koko toimintaa.
    Jaana:
Eikö säännössä kielletty juuri “prostituution harjoittaminen”?
    Pekka:
Oma esitykseni oli “häiritsevä katuprostituutio”. Se voi sisältää myös ostamisen. Mielenkiintoista nähdä, miten tästä puhutaan, kun asia menee valtuuston käsittelyyn 1. syyskuuta.*

Seuraukset

Voiko järjestyssääntö helpottaa samankaltaisen lain läpimenoa?
    Pekka: Ehkä ihmiset, jotka eivät mieti asiaa, voivat tulkita tämän näin. Tällä ei oteta kantaa moraaliselta kannalta, ja lainsäädännössä taas käsittääkseni tehdään niin. Itse en ota kantaa prostituution harjoittamiseen. Järjestyssäännön funktio on suojella niitä, jotka haluavat elää rauhassa, ja se on iso joukko.
    Jaana:
Voidaan miettiä, miksi prostituutio on se ongelma. Erilaisia ehdotuksiahan tehdään naisille kaduilla muutenkin. Jos ongelma on ehdottelu, ja nyt kielletään prostituution harjoittaminen, niin tuntuu, että ammus menee ohi. Huomaavatko ne, jotka nyt kyselevät hintaa keneltä tahansa, että nyt on tullut uusi järjestyssääntö? Lisäksi näillä alueilla liikkuu aina niitä, jotka eivät osta koskaan, vaan kiertelevät siellä huvikseen.
    Pekka:
En tiedä, mitä miehet huutelevat naisille kadulla, enkä tiedä, miten siihen voidaan vaikuttaa. Ehkä viime kädessä sillä, että naiset alkavat pitää puoliaan. Mutta tämä ehdotus on lähtöisin siitä, että Kalliossa on ollut juuri tietyllä alueella ongelmia, kun naisilta kysytään hintaa.
    Sanoit, että järjestyssääntö ei ota kantaa moraaliin, mutta onko olemassa moraalista vapaita sääntöjä?

    Pekka:
Ei, mutta järjestyssäännön moraali on, ettei vähemmistö saa aiheuttaa liian paljon häiriötä enemmistölle, joka haluaa elää rauhassa. Tämä on sellaisen ihmisen puolustus, joka ei ole vielä oppinut kansalaistoiminnan kautta rajoittamaan häiritseviä elementtejä.
    Jaana:
Ei järjestyssäännön miettiminen voi mitenkään olla irrallaan moraalisista kannanotoista. Lisäksi on poliittinen aspekti: se, millä alueilla on paineita toimia, ja mikä saa mediajulkisuutta. Toivoisin, että mietittäisiin, mitä sen jälkeen tapahtuu. Onko meillä suojaverkkoa sen varalle, jos ja kun tästä on seurauksia vähemmistölle? Kun toimitaan poliittisesti valtaväestön ehdoilla, miten kannetaan vastuu myös vähemmistöistä?
    Pekka:
Totta kai pitää miettiä, miten muutoksesta aiheutuvat seuraukset hoidetaan ­ esimerkiksi järjestämällä hoitopaikkoja. Prostituoidulla on sama ihmisarvo kuin kenellä tahansa. Helpostihan päätökset menevät niin, että “hyvä kun saadaan jotakin”. Paljon on myös sanamagiaa: uskotaan, että kun säännössä on joku sana, sillä saadaan seurauksia. Kuitenkin on kysymys on myös siitä, mikä on valvontamenetelmä ja millä tavalla tiedotetaan.


* Kaupunginvaltuustolle lähtevässä esityksessä on kielletty prostituution harjoittaminen yleisellä paikalla.
Esitys on luettavissa internetissä: www.hel.fi/viraltieto/jarjsaanto

Anu Silfverberg
Kuva: Riku Isohella