Kilpailu Kaskisaaresta

T:Teksti:

1990-luvun puolivälissä Veljesliiton liittokokous päätti myydä Lauttasaaren ja Lehtisaaren välissä sijaitsevan Kaskisaaren maat ja kuntoutuslaitoksen. Vuonna 1997 kaupasta järjestettiin tarjouskilpailu. Gryndaajia kiinnostikin heti namipala: sitä himoittiin luksusasuntoalueeksi.
    Ensimmäisenä apajille ehti turkulainen sijoitustalo Auratum Yhtiöt, jossa eri sijoitusmuodot on yhtiöitetty omiksi yksiköikseen. Aluearkkitehti Elina Järvinen Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta luonnehtii firmaa “Puolimatkan peitejärjestöksi”. Auratum Yhtiöiden hallituksen puheenjohtajana on Rauno Puolimatka.
    Kiinteistökaupan esisopimus tehtiin kaksi vuotta sitten sillä ehdolla, että alueelle saadaan kaavamuutos.
    Veljesliiton maapalat, noin 23 000 neliömetriä, on noin neljännes Kaskisaaresta. Kaavamuutoksesta pää-tetään loka-marraskuussa. Maat jaetaan kahdeksi tontiksi: Toiselle jää suojeltava Villa Idman, vanha huvila, joka sopii vaikka suurlähetystöjen asunnoksi. Toisessa tontissa on rakennusoikeutta 5 000 kerrosneliömetriä 11 luksusluokan paritalolle varsin väljästi sommiteltuna, sillä vain neljännekselle tontin pinta-alasta saa rakentaa.
    Karkeankin arvion mukaan nykyinen myyntihinta vastaavasta rakennusoikeudesta on vähintään 50 miljoonaa.
     “Olemme sopineet, ettemme kerro Kaskisaaren hintaa. Summa on kuitenkin paljon pienempi, kuin luullaan. Tänä päivänä siitä ehkä saisi vähän paremman hinnan, sopimushan on kaksi vuotta sitten tehty”, Sotainvalidien Veljesliiton toiminnanjohtaja Juhani Saari sanoo.
    “Tyhmä esisopimus Veljesliitolta. Onhan se huonoa onneakin, sillä hinnat ovat, jos ei ihan kaksinkertaistuneet, niin ainakin kovasti nousseet kahdessa vuodessa”, Elina Järvinen sanoo.
    Tontilta puretaan kuntoutumiskeskuksen rakennukset, myös 1980-luvulla rakennetut asuntolarakennukset. “Purkaminen on järjetöntä, varsinkin, kun koko ajan pitäisi rakentaa vanhusten palvelutaloja”, Järvinen sanoo.
    “Itse toivoisin, että Kaskisaari säilyisi kuntoutuslaitoksena ja siihen olisi otettu käyttäjä, joka olisi jatkanut kulttuurihistoriallisesti arvokkaissa rakennuksissa kuntoutusta jossain muussa muodossa.”
    Muitakin ottajia olisi ollut. Lomayhtymä taitaa jäädä nuolemaan näppejään.
    “Emme kommentoi mitenkään, koska neuvottelemme vielä. On se meidän intresseissä”, Lomayhtymän toimitusjohtaja Pekka Matveinen sanoo. Esisopimus luultavasti pitää, sillä kaavamuutos näyttää varmalta.
    “Harva valittaa asuntorakentamisesta, kun koko ajan on asuntopula”, Järvinen sanoo.
    Ostaja on jo maksanut Veljesliitolle osan kauppahinnasta.
    “Melkoisen osan”, Saari sanoo.
    “Sillä tavalla varmistimme, että saamme kauppahintaa todella käyttöön. Kauppa on tehty tilanteessa, jossa meidän päättäjämme halusivat saada Kaskisaaresta ratkaisun, jotta voimme suunnitella sen toimintaa. Ainahan näitä voi jälkeenpäin spekuloida. Olemme sopimuksen takana, ja juridisestikin olemme sidottuja.”


Anna-Liina Kauhanen