Väli-Suomen lehdet junttaavat meppejä

T:Teksti:

Väli-Suomen valtalehdet ovat parin vuoden ajan tiivistäneet yhteistyötään ja julkaisevat muun muassa yhteistä Sunnuntaisuomalainen-liitettä. Eurovaalien lähestyessä osa ketjuun kuuluvista lehdistä on viemässä yhteistyötään arveluttavammalle tasolle: Lehdet aikovat juntata maakuntiensa alueen pääehdokkaita estoitta, jotta Väli-Suomi saisi mahdollisimman suuren edustuksen europarlamenttiin.
    On jopa puhuttu salaisesta sopimuksesta, jonka mukaan lehdet ajaisivat vain kahta jo europarlamentissa istuvaa ehdokasta ennen vaaleja. Nuorille ja uusille kasvoille ei näin annettaisi juurikaan palstatilaa.
    Ilkan
, Keskisuomalaisen ja Karjalaisen päätoimittajat eivät myönnä salaisen sopimuksen olemassaoloa. He kuitenkin kertoivat Ylioppilaslehdelle, että eteläpohjalainen Kyösti Virrankoski (kesk) ja pohjoiskarjalainen Riitta Myller (sd) saavat lehdissä erityiskohtelun.

Pro Virrankoski

Etelä-Pohjanmaan valtalehti Ilkka tuki viime eurovaaleissa erittäin voimakkaasti oman maakuntansa ehdokasta Kyösti Virrankoskea. Päätoimittaja Kari Hokkanen ilmoittaa, ettei lehden linja ole muuttunut. “Tällä kertaa ei tarvita yhtä korkeaa profiilia, sillä Virrankoski on istuvana meppinä paremmassa asemassa kuin viimeksi”, Hokkanen laskee. Avointa junttaamista kritisoitiin edellisissä eurovaaleissa lähinnä eteläsuomalaisissa medioissa ja kilpailevien ehdokkaiden tukijoukoissa, hän toteaa.
    Hokkanen pitää Väli-Suomen vahvojen ehdokkaiden avointa tukemista itsestäänselvänä ratkaisuna. “Muilla ei ole pienimpiäkään mahdollisuuksia”, Hokkanen ilmoittaa. Hän kiistää väitteet, joiden mukaan hän olisi ajanut Virrankoskea kaikkien Väli-Suomen päälehtien keskustaehdokkaaksi. “On päätoimittajien välillä kevyttä keskustelua käyty”, Hokkanen silti myöntää.
    Jyväskylän alueen päälehden Keskisuomalaisen päätoimittaja Erkki Laatikainen ilmoittaa lehden olevan “regionalistinen” eli alueellisesti puolueellinen. “Toivomme, että europarlamentaarikkoja valitaan mahdollisimman hyvin joka puolelta Suomea. Toivomme myös, että Kyösti Virrankoski ja Riitta Myller (sd) valitaan uudelleen”, Laatikainen toteaa.
    Laatikainen pahoittelee europarlamentaarikko Mirja Ryynäsen (kesk) vetäytymistä, sillä hänkin olisi ollut lehden tukilistalla. Laatikainen kiistää, että Väli-Suomen lehdillä olisi yhteistä junttaa, vaikka myöntääkin, että mahdollisesti läpimenevistä euroehdokkaista on keskusteltu. “Jokainen lehti harkitsee omalta osaltaan”, Laatikainen kuittaa.

Itä vs. länsi

Joensuussa ilmestyvän Karjalaisen toinen päätoimittaja Aatto Jääskeläinen muistuttaa, että itä on erilainen kuin länsi. Hän kertoo, että Pohjois-Karjalassa ja Mikkelin seudulla on muitakin erityisesti esillä pidettäviä keskustalaisehdokkaita kuin pohjanmaalainen Virrankoski.
    Karjalaisen vastaava päätoimittaja Pekka Sitari korostaa puhelinhaastattelun aikana useaan otteeseen, että lehdellä ei ole mitään Virrankoskea vastaan. Hänkin myöntää, että vahvoista keskustalaisehdokkaista on päätoimittajien kesken puhuttu. Jääskeläisen mukaan Karjalaisella ei ole mitään junttalinjaa, mutta pakostakin oman maakunnan ehdokkaat, kuten Riitta Myller, ovat enemmän esillä. Myös Ari Vatasen ja Paavo Väyrysen kaltaiset valtakunnan tason julkut saavat paljon palstatilaa. “Loppu on kiinni itse ehdokkaista.”

Jan Erola