Surfaavan opiskelijan puhelinlasku kasvaa

T:Teksti:

HPY korottaa puheluhintojaan 1.5. alkaen. Opiskelijoista korotus vaikuttaa eniten niihin, jotka käyttävät kotoaan modeemia ollakseen yhteydessä yliopiston tietoverkkoon, esimerkiksi sähköpostin ja www:n käytön vuoksi.
    Puhelun aloitusmaksu on 50 penniä, ja esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin joutuu pulittamaan jo kymmenen minuutin puhelun jälkeen 3,9 penniä minuutilta. Puolen tunnin puhelu maksaa siis 2,45 markkaa. Huhtikuun loppuun asti puolen tunnin puhelu maksaa 47 penniä.
    HPY tarjoaa uutta hivenen halvempaa Internet-lähipuhelua surfareiden käyttöön. Tällöin puhelinyhtiö vuokraisi omaa tietoliikenneyhteydessä tarvittavaa tekniikkaansa esimerkiksi yliopiston käyttöön ja laskuttaisi sen käytöstä vuosittain summalla, joka yliopiston edustajan mukaan on liian suuri.
    “Ehdotetulla hinnalla heittää yliopiston nykyiset laitteet kaksi kertaa vuodessa mereen ja ostaa uudet. Yliopiston johto tuskin haluaa tukea juuri kotisurfaajia moisella summalla”, laskee Tapani Liljavirta atk-osastosta.
    Yliopisto ei kuitenkaan tyrmää kokonaan HPY:n tarjoamaa mahdollisuutta halvemmista Internet-lähipuheluista. Kilpailuvirasto on kuitenkin määrännyt palvelun käyttöönottoa lykättäväksi ainakin kesäkuun alkuun, koska useat Internet-alan yritykset pitävät uutta menettelyä epätasa-arvoisena.
    Liljavirran mielestä hintauudistus on keksitty, jotta puhelinkeskusten kuormitus vähenisi: surfaaminen kotoa aloitetaan usein tasan kello 17 ja keskeytetään uuden yhteyden ottamiseksi puolen tunnin välein, jotta vältyttäisiin minuuttiveloitukselta. Linjaa pätkien tunnin surfaus on maksanut 94 penniä ja kaksi tuntia 1,88 markkaa.

Johan Alén