Liisaleena: Maailman-Matin Wuorisaarna

T:Teksti:

Oliko tuo Mika Häkkinen Monacon F1-kisan varikolla? Ei. Mutisija oli Matti Ossian Wuori Greenpeacen Rainbow Warrior -aluksen kannella 1992.
    Sama Matti Ossian, joka oppi lukemaan kolmevuotiaana. Hän kantoi Kallion kirjastosta kotiin sallitun enimmäismäärän eli neljä kirjaa päivässä ja yleensä luki ne vielä samana päivänä. Väyrynen ja Dostojevskin tuotanto viikonlopussa jää tälle kolmevuotiaalle stahanovilaiselle työnsankarille. Siis kolmevuotiaana neljä kirjaa päivässä! Efemeerinen suoritus, etten sanoisi prometheaaninen kurkotus.
    10-vuotiaana Matti luki Tolstoin Sodan ja rauhan ja pohti myöhemmin saiko siitä kiistellystä epilogista selvää niin nuorena.
    Minä luin 26-vuotiaana Wuoren kirjan Titanicin kansituolit (toim. Markku Saksa) enkä ymmärtänyt epilogista mitään, prologista puhumattakaan. Sen ymmärsin, että Wuoren perimmäinen saarna käsittelee sitä, että länsimaisen ihmisen on nöyrryttävä tässä faustisessa kurkotuksessaan. Kirja oli epämääräinen kokoelma pieleen menneitä ennustuksia ja sekavaa horinaa maailman tilasta.
    Nöyryyttä en siitä löytänyt.

Faustinen ulkomuseo

Mitä yhteistä on Jasser Arafatilla, U2:n Bonolla, Vaclav Havelilla, Nelson Mandelalla, Samuel Fullerilla ja Esa-Pekka Salosella? Kaikki he ovat saaneet kuulla Wuoren lempilauseen: “Finland is an open-air museum” (Suomi on ulkomuseo). Kaikille heille on suotu kunnia tuntea Matti Ossian Ensimmäinen.
    Eräs tuttavani kuuli kerran Berliinissä Wuoren esitelmän, jossa hän toisteli liturgiaansa: ulkomuseo, faustinen, sulkeutunut Suomi, joka on jäänyt kehityksestä jälkeen.
    Yleisön joukosta joku tohti epäillä päteekö Wuoren saarna todella nykypäivän Suomeen. Wuori teilasi epäilijän sanomalla, että Suomessa on (hänen lisäkseen) kourallinen kansainvälistyneitä ja kielitaitoisia eurooppalaisia intellektuelleja, muut ovat melkoisia metsäläisiä.
    Wuori tarkoitti vastauksellaan, että Suomessa on parikymmentä sellaista ihmistä, jotka tietävät mitä todelliset sivistyssanat, kuten efemeerinen tai immanentti, faustinen tai prometheaaninen tarkoittavat.
    Hän tietää myös, mistä muut suomalaiset on tehty:
    “Lotto, uhkapeli jonka voittokerroin on poikkeuksellisen huono, onkin alkoholin ohella näiden muuten päällisin puolin jurottavien ja toisiaan herkeämättä kyttäävien ihmisten ajankulua.”

    Uskon tietäväni, mistä Matti Ossian on Suomi-traumansa kehittänyt. Häntä on hävettänyt jatkuvasti mutista maailman päivällispöydissä 13 osaamallaan kielellä olen suomalainen.

Isänmurha

Olen itse saanut kunnian kuulla Wuorisaarnaa kahdesti livenä. Wuorella on esiintyessään pettämätön taktiikka: yleisöä nöyryytetään efemeerisillä ja faustisilla politeioilla niin kauan, ettei kukaan enää ymmärrä, mistä puheessa oikeastaan oli kyse. Koska kukaan ei kehtaa televisiossa tai yleisöluennolla huutaa, että kuunnelkaa mitä skeidaa, tyytyvät kaikki vain nyökkäilemään.
    Yksi Pyhän Matin itkuvirsistä on isänmurha. Paneeleissa ja keskusteluohjelmissa hän huutaa tus-kaansa: “Missä viipyy nuoren sukupolven isänmurha?” Huudossa on jotain ihanan kylläistä kuuskytlukulaisuutta. Matti haluaa tietää, missä viipyy meidän itsetärkeä riehuntamme, jolla on hieno nimi, isänmurha? Me nuoret katsomme ymmällämme toisiimme. On se viisas. Ja radikaali.
    Kannunvalajien Freak Show’ssa viime syksynä Wuori väitteli Esko Ahon kanssa utopioista. Valtsikalaisyleisö nyökkäili Wuoren kietoessa tyhjät lauseensa sekavaan höpötykseen. “Elämme jo museossa”, hän sanoi ja yleisö puhkesi hurraa-huutoihin.
    “Suomi on geneettisesti häiriintynyt Pohjan prikaati.” Hurraa.

Macho-Matti

“Monella tapaa Suomi on suuri, harvaanasuttu maalaiskunta, jossa on yksi kirkonkylä ja pari muuta taajamaa.”
    Onneksi tässä maalaiskunnassa on yksi majakka, eurooppalainen kosmopoliitti. Ikäväkseen hänet on vangittu tähän esi-guttenbergiläiseen helvettiin, sisäsiittoiseen Pohjan prikaatiin, jossa hän joutuu yksin vastaamaan toisinajattelusta. Ikävä kyllä Macho-Matilla ei “tiettävästi” ole lapsia, kuten hän Imagessa lausahti. Pyhän Miehen heterotooppisen arjen täyttävät känisevien vauvojen sijaan viisi rakasta border-terrieriä. Vuf vuf.
    Oletteko te johtaneet YK:n yleiskokousta pari päivää? Matti on.
    “(Suomalaisessa) keskustelussa eivät useinkaan tärkeintä ole argumentit vaan se kuka puhuu.”

    Nyt hiljaa siellä Rymättylän työväentalon Arvot ja arki -seminaarissa! Matti kertoo teille keitä teitä valtiouskolliset barbaarit oikein olette. Te maitoa juovat vieraskoreat metsäteollisuusfanaatikot. Juuri te, suomalaiset.
    Herätkää! Matti Ossian Wuori on Suomalaisen Älymystön Juhani Palmu: katteetonta ja loputonta ylimielisyyttä. Sikari hampaissa.

Life on the Fast Lane.

liisaleena@yahoo.com