Kukkaislapsia ja moottoripyöräilijöitä

T:Teksti:

“Tarkoituksena on edistää Töölön alueen ihmisten hyvinvointia ja kehittää jäsenistä mallikansalaisia, jotka kykenevät turvaamaan ihmiskunnalle paremman huomisen.”
    Näin kuvaa pyrkimyksiään Töölön isännät eli Don Carlos II -yhdistys, joka hyväksyttiin maaliskuussa HYY:n alaiseksi järjestöksi. Toimintasuunnitelma pitää sisällään kulttuuri- ja urheilurientoja, jotka “parantavat jäsenistön henkistä ja fyysistä hyvinvointia”.
    Töölön isännät on yksi seitsemästä HYY:n maaliskuussa hyväksymästä upouudesta järjestöstä. Virallisen järjestöstatuksen saaminen tarkoittaa sitä, että Töölön isännät voivat esimerkiksi käyttää ylioppilaskunnan kokous- ja juhlatiloja, av-laitteita sekä saada erilaisia pieniä tukimuotoja sivistystehtävää toteuttaessaan.
    Uusilta järjestöiltä vaaditaan talousarvio, toimintasuunnitelma, säännöt, perustamiskirja sekä tiedot jäsenistä. Edellytyksenä on, että puolet jäsenistä on myös HYY:n jäseniä. HYY-jäsenten vähimmäismäärä on kuitenkin kymmenen, näin pyritään estämään HYY:n järjestötukien hyväksikäyttö. Järjestöt hyväksyy ylioppilaskunnan talousvaliokunta.
    HYY:n järjestösihteeri Minna Vierikon mukaan aiemmin kolme ylioppilaskunnan jäsentä pystyi perustamaan keskenään järjestön. “Ne oli lähinnä sellaisia kaveriporukoita ja keskustelukerhoja”, hän kuvailee minijärjestöjä.

Viiniseura maistelee

Helmikuun loppuun mennessä järjestöhakemuksen jätti yhdeksän järjestöä. Hylätyiksi tulivat Etiopialaisten yhdistys Suomessa ja Akateeminen kiuasseura, koska molempien jäsenistöstä vajaa puolet oli HYY:n jäseniä.
    Hyväksyttyjen kirjo kat-taa opiskelijakulttuureja laidasta laitaan. Mukaan mahtuu yhtä lailla urheilua harrastavat Helsingin kuk-kaislapset (Hekula), kasvatustieteellisen ainejärjestöjen emo Edux tai Helsingin akateeminen moot-toripyöräklubi HAM.
    Tästä lähtien myös opiskelijoiden alkoholisivistys on uudella tolalla. Akateeminen viiniseura lupaa syksyksi “jämeräsisältöisen peruskurssin” ja kesän aluksi viiden halvimman viinin maistelua.
    HYY hyväksyy uusia järjestöjä kaksi kertaa vuodessa. Anomukset pitää jättää helmikuun tai syyskuun loppuun mennessä. Hakemuksia on viime vuosina tullut 5-10 kerrallaan ja kokonaisjärjestömäärä on kivunnut jo 229:ään. Määrä on ollut koko ajan lisääntymään päin, vaikka järjestörekisteristä siivotaan pois ne, jotka eivät jätä HYY:lle toimintakertomustaan. “Ennen pudottamista kyllä paapotaan ja otetaan yhteyttä moneen kertaan”, kertoo Minna Vierikko.
    Järjestötukea HYY jakaa vuosittain maaliskuussa. Tä-nä vuonna rahaa oli jaossa 884 000 markkaa. Suurimmat yksittäiset potit menevät tiedekuntajärjestöille, joista muhkeimman siivun, 31 000 markkaa, sai tänä vuonna oikeustieteilijöiden Pykälä. Pienimmät avustukset ovat 500 markkaa.

Pilvi Torsti