Speksi vapauttaa teekkarin

T:Teksti:

“Omstart”, “uudestaan”, yleisö hihkuu kun pellekolmikko tulee lavalle ja esittää edellisen temppunsa uudelleen, tosin hieman eri tavalla. Lääketieteen kandidaattiseu- ran (LKS) Sirkus Maximus -speksissä, on juuri tanssittu ja laulettu seksiasuissa. Yleisö hurraa villisti. Irvailun kohteeksi ovat joutuneet muun muassa oikeustieteilijät ja lennonjohtajat.
    Circus Maximuksen ensi-ilta on menestys ja lähes loppuunmyyty. Esityksen lopuksi lavalle lappaa tekijöitä näyttelijöistä ja puvustajista mainosmyyjiin ja taustamuusikoihin: esitys on toteutettu yli 70 lääketieteen opiskelijan vapaaehtoistyönä.

Päivän parodiaa toistona

Sivistyssanakirja kertoo, että speksi (spectaculum) on päivän tapahtumia parodioiva amatöörinäytäntö. Englannissa syntynyt traditio tuli Suomeen Ruotsista Uppsalasta, jossa jo 1500-luvulla opetettiin latinaa teatterin avulla. Ajan myötä speksi muotoutui nykyiselleen ja teekkarit toivat sen Suomeen vuonna 1933. Välillä jäissä ollut perinne herätettiin henkiin kymmenen vuotta sitten.
    Speksiin kuuluu olennaisesti yleisön osallistuminen. Kun yleisö huutaa “omstart” on näyttelijöiden esitettävä kohtaus uudelleen. “Omstart turkulaisittain” tarkoittaa saman esittämistä turkulaisittain.
    Nykyään speksejä järjestävät suomen- ja ruotsinkieliset lääketieteen opiskelijat, oikeustieteilijät ja teekkarit sekä kauppakorkealaiset. Speksin kaltaista revyyperinnettä on myös osakunnilla, esimerkiksi savolaisten Talakkunajuhlat ja Wiipurilaisen Osakunnan Wiipurin pamaus. Mainittakoon, että Ere Kokkonen ja Spede Pasanen aloittivat hauskuuttajanuransa Talakkunajuhlista.

Suuri Suomen kiertue

Ohjaaja Harri Seppälä vaikuttaa huojentuneelta LKS:n Sirkus Maximuksen ensi-iltaviikolla. Viime vuoden kesäkuussa alkanut projekti on viimein saatu toteutettua.
    “Työtunteja on mennyt kauheasti, joulukuusta lähtien valmisteluun on mennyt neljä-viisi iltaa viikossa. Ennen ensi-iltaa valmistelu on ollut täysipäiväistä työtä ilman palkkaa”, Seppälä päivittelee. Hän on speksissä mu-kana kuudetta kertaa.
    Viimeisten neljän vuoden aikana LKS: n speksi on kasvanut isoksi, sen budjetti on noin 160 000 markkaa. Rahat hankitaan lipputulojen ohella mainosmyynnillä. Varat menevät muun muassa näyttämön vuokraan, kiertuebusseihin, lavasteisiin ja pukuihin. Tällä viikolla päättyneiden Helsingin esitysten jälkeen lääkiksen speksi lähtee kiertueelle Tampereelle, Turkuun, Ouluun ja Kuopioon.
    Mutta mikä saa ihmisen vuosi toisensa jälkeen käyttämään kaiken aikansa harrastelijanäyttelemiseen?
    “Kyllä sitä joskus miettii, kun joutuu tinkimään vapaa-ajasta. Ehkä tilaisuus kokeilla kantavatko omat ideat ja taidot näin ison produktion läpiviemiseen. Myös aktiivinen porukka ja uusiin ihmisiin tutustuminen on tärkeää”, Seppälä sanoo.
    Seppälä myöntää, että speksi tekee hallaa opinnoille. Rästitenttejä on kertynyt. “Ei paukut riitä lukemiseen. Mutta kyllä speksintekijöistäkin lääkäreitä tulee”, hän vakuuttaa.

Elämä pelkkää speksiä

“Speksiin ei mene kaikki vapaa-aika, vaan kaikki aika”, teekkarispeksin tuottaja Tapio Ranta toteaa. Pari päivää LKS:n speksin jälkeen sai ensi-iltansa myös teekkarien FrankEinstein.
    “Modernin teekkarispeksin kymmenvuotisjuhlassa on kaikkea enemmän: laulua ja tansseja sekä pyrotekniikkaa”, tuottaja Ranta kehuu. “Ensi-ilta oli menestys. Yleisöllä oli hauskaa ja meillä oli hauskaa.”
    Teekkarispeksiä varten alettiin varata jo teattereita jo viimekeväänä. Syksyllä aloitettiin speksin “inprovisaatiokurssi”, jonka avulla valittiin näyttelijät. Käsikirjoituskilpailusta valittiin kässäri ja tammikuussa alkoivat harjoitukset. Maaliskuussa Oulusta alkanut kiertue päättyy huhtikuun lopulla Tampereelle.
    Teekkarispeksissä ohjaaja on aina ammattilainen, tänä vuonna Kotikatua ohjannut Misa Mirhamo. Kaikki muut ovat harrastelijoita. Ohjaajan palkkaus vie 130 000 markan budjetista viidenneksen. “Puolet rahoista tulee lipputuloina ja puolet sponsoreilta”, Ranta kertoo.

Teekkarispeksi FrankEinstein Tapiolan Louhisalissa 19., 20. ja 21.3. klo 19 (21. 3. kello 15), sekä Savoy-teatterissa 9. ja 10. 4. kello 19.

Heikki Valkama
Kuva: Samuli Saarni