Joensuun uusin aalto: Pool ja James the Beaver

T:Teksti:

Olen ylpeä joensuulaisuudestani, mutta en tiedä, onko sillä mitään tekemistä musiikin-teon kanssa”, Pool -yhtyeen kitaristi ja laulaja Toni Kortelainen sanoo. ”Joensuu on tylsä kaupunki, talvella siellä ei ole mitään muuta tekemistä kuin soittaa. Kaikki soittaa jossain bändissä”, Kortelainen nauraa. Hänen mukaansa Joensuu on bändimyönteinen kaupunki, jos-sa yhä elää 80-luvulla syntynyt rock-ilmapiiri. ”Kaupungilta ei tosin koskaan olla saatu treenikämppää, vaikka ollaan yritetty.”
    Ympäri maata kovana keikkabändinä mainetta niittänyt Pool kerää kotonaan Joensuussa salit täyteen. Yhtyeen suosikkiareena onkin paikkakunnan legendaarinen Kerubi-ravintola.
    ”Me alettiin soittaa rockia, että saatais paremmin naisia. Mutta ei olla siinä onnistuttu”, Kortelainen kertoo nelihenkisen orkesterin synnystä. Poolilla on tilillään cd-ep Popchrome ja mini-cd Widescreen. Tänä vuonna bändi aikoo julkaista uuden kokopitkän albumin.
    Poolin on sanottu olevan Kentin ja Himin risteytys, hevimäistä poppirokkia. Kortelainen luettelee esikuviksi Radioheadin ja Blurin. ”Neljä ruusua oli aikoinaan hyvä, ennen kuin niistä tuli 4R.”

Bändin perustaminen helppoa

”Nyt Joensuun rock-tilanne näyttää taas pitkästä aikaa hyvältä”, James the Beaver -yhtyeen kitaristi Antti Kohonen huokaisee. Hän kehuu Joensuuta hyväksi kasvualustaksi bändeille. Kaupungilla on historia rock-musiikin parissa ja ilmapiiri on rock-myönteinen.
    ”Täällä oli melko hiljaista, kun aloitimme ensimmäiset bändimme 80-luvun puolivälissä, mutta ruohonjuuritason toiminta oli vilkasta. Ei ollut vaikeaa perustaa rokkibändiä, kun esimerkkejä oli ympärillä”, Kohonen muistelee. ”Penskoina kun perustettiin eka bändi, niin käveltiin vain kaupungin nuorisotoimistoon ja saatiin parin viikon sisään treenikämppä.”
    Kohonen myöntää, että Joensuu on rock-kaupunki, mutta Suomen Seattleksi hän ei sitä suostu sanomaan. ”Joskus Hassisen koneen vanavedessä puhuttiin suomirokin joensuusoundista, mutta esimerkiksi meidän musiikki on siitä kaukana.”
    James the Beaver keräsi faneja varsinkin viime kesän festivaaleilla. Viime syksynä yhtye julkaisi kokopitkän albumin Seeds, ja piakkoin ilmestyy kolmas single, jossa on myös remiksauksia albumin kappaleista. Seuraava albumi on tarkoitus tehdä syksyllä. Vanhasta, eri yhtyeissä soittaneesta kaveriporukasta koostuva bändi pitää itseään aikuistuneena.
    ”Rajuimmat teinivuodet ohitettuamme meidän musiikilliset mieltymykset ovat lähentyneet toisiaan.
    Kaikkea on kokeiltu, nyt on löydetty yhteinen juttu: ison maailman pop-rock-suuntausten välimaastossa seilaaminen. Sen verran aikuisia ollaan, ettei esikuva-ajattelua ole. Olemme löytäneet oman identiteetin.”

Heikki Valkama