Panu Laturi on rento realisti

T:Teksti:

Rokkijätkän ja tietokonenörtin risteytykseltä näyttävä liinatukkainen hujoppi Panu Laturi pukeutuu mustiin farkkuihin. Hän ei herätä mielikuvaa poliitikonalusta kuten useimmat edeltäjänsä. HYY:n hallituksen puheenjohtajaksi joulukuussa valittu Laturi muuttaa järjestön linjaa ainakin ulkoisesti. Imago vaikuttaa tietoiselta.
    “Kyllä mä pidän sitä hyvänä puolena. Se herättää HYY:n kiinnostamaan toisenlaisiakin ihmisiä ja osoittaa, että HYY on moniarvoinen eikä täällä tarvitse olla puku päällä.”
    Huolimatta tehtävistään eduskunnassa ja HYY:ssa hän ei ole oikeastaan ollenkaan muuttunut. Turhia virkamiehen elkeitä ei ole ilmestynyt, ja Panu on pysynyt omana itsenään.

    Laturista piirtyy kuva rentona ja mukavana naapurin poikana; aitona kaverina, joka rakastaa juhlia. Tutuilla on hänestä kasapäin tarinoita, eikä hän tunnu ärsyttävän ketään, ei edes pohjalaisuudellaan.
    Panu on sosiaalinen ja pikkuisen yllytyshullukin. Pää erellä joka paikkahan.

    Pitkän miettimisen jälkeen Laturi keksii mahdollisen syyn valintaansa opiskelijoiden lipunkantajaksi. “Mä tuun toimeen kaikkien kanssa”, hän toteaa hieman vaivautuneena.

Pohjalainen konsensuspoliitikko

HYY:n kuvioihin Laturi on ponnistanut Etelä-Pohjalaisesta Osakunnasta. Pohjalaisuus on hänelle tärkeä voimavara.
    “Tehdään asiat, mitä on luvattu. Sitten on mielipiteen vahvuus, vaikka oltaisiin eri mieltä kuin muut.”
    Panu on maakunnan miehiä. Eduskunnassa hän on ottanut Etelä-Pohjanmaan korkeakoulupolitiikan monta kertaa esiin.

    Viimeiset puolitoista vuotta Laturi on työskennellyt keskustalaiskansanedustaja Aulis Ranta-Muotion avustajana. Oman kertomansa mukaan hänellä ei ole mitään aiempaa poliittista taustaa.
    “En tunnusta yksin sitä puoluetta. On muitakin, jotka ovat minua lähellä. Olen lähinnä vihreä keskustalainen”, Laturi kuittaa.
    Itseään Laturi pitää reaalipoliitikkona. Se tarkoittaa sitä, ettei “tuhlaa kaikkea aikaa kuun saamiseksi taivaalta, vaan yrittää saada aikaan edes jotain”.
    Hän tekee paljon, mutta ei lupaa liikoja. Jostain ihmeestä hän myös löytää aikaa kaikkeen.

    Politiikassa realismi aiheuttaa Laturille myös ongelmia.
    “Joskus kuuntelen vähän liikaa kaikkien mielipiteitä. Monissa asioissa olen kauhean konsensushenkinen”, hän myöntää.
    Panulla on sellainen maailmanparantamisen haave, ei juuri vallanhimoa tai ainakin hän peittää sen.

    HYY:ssa puheenjohtaja Laturilla on johdettavanaan todellinen konsensushallitus, jossa mukana ovat kaikki muut paitsi sitoutumaton vasemmisto. Asemassaan Laturin tietysti “kuuluu” kannattaa sateenkaarihallitusta, mutta rivien välistä kuultaa, että uusi puheenjohtaja kaipaisi värikkäämpää poliittista keskustelua.
    “Tänä vuonna HYY:ssa on käytävä keskustelu siitä, halutaanko jatkossa kunnallismallinen hallitus (kaikki mukana) vai enemmistöhallitus, jossa opposition ääni kuuluisi paremmin”.

Liberaalia kansalaistoimintaa

Poliittisesti sitoutumaton Laturi uskoo, että hänet on valittu ensin HYY:n hallitukseen ja nyt hallituksen puheenjohtajaksi ¦tyyppinä”. Hän edustaa perusliberaalia vihertävää arvomaailmaa, joka yhdistää monia nyky-opiskelijoita. Kannatettavia asioita ovat esimerkiksi ihmisoikeudet, tasa-arvo, siviilipalvelus ja kansalaistoiminta.
    Mies piti ennen Neuvostoliiton lippua seinällä. Saksan matkalla hän halusi välttämättä mennä katsomaan skinien järjestämää mielenosoitusta Heidelbergiin. Sitten mentiin seuraamaan homojen ja lesbojen vapautusmarssia Kölnissä.

    Hallituksen puheenjohtajana Laturi haluaisi korostaa HYY:n toimintaa perinteisen järjestötoiminnan ulkopuolella. Teemoiksi hän nostaa ihmisoikeudet ja tasavertaisuuden, jotka hänen mielestään ovat joutuneet unholaan.
    “Otetaan vaikka homosuhteet Suomessa. Mä en ymmärrä, miksi niitä vastustetaan. Niiden hyväksymisessä kukaan ei häviäisi mitään”, Laturi mainitsee esimerkin yhteiskunnan eriarvoisuudesta.
    Panu ehdotti osakuntabileiden ohjelmaksi drag-show¦ta. Ahtauduimme tiukkoihin naisten mekkoihin ja meidät meikattiin hemaiseviksi. Panukin näytti leteissään tyttömäiseltä.

    Tärkeiden asioiden listaaminen on helppoa eikä tasavertaisuuden kannattaminen vielä takaa paljon. Laturi empii kysyttäessä käytännön toiminnasta periaatteiden hyväksi.
    ¦On mulla ideoita, mutta ne on salaisuuksia vieläS No, kutsuttaisiin vaikka joku merkittävä kansainvälinen tyyppi käymään”. Hän toivoo, että HYY pystyisi nostamaan tärkeitä asioita yleiseen keskusteluun.
    Tulevaisuuden suhteen Laturilla ei ole selvää suunnitelmaa. Hän pitää itseään ajelehtijana. Tekemistä on löytynyt tähän saakka aina.
    Pohjanmaan Halvarin tuloksia: pojat 14-v. kuulantyöntö 15,10, SM-pronssia ja sitten vaihtui laji. Pojat 17-v. pituus 656 cm, kolmas Suomi-Viro-maaottelussa ja sitten vaihtui laji…

Kursivoidut tekstit ovat otteita Panu Laturin tuntevien ihmisten tarinoista.

Henkilökohtaista

Panu Laturi
Ikä:
27
Siviilisääty: avoliitossa
Opinnot: matematiikka ja kansantaloustiede (kesken)
Kotieläimet: ei ole, eivät pysyisi hengissä
Harrastukset: järjestöhommat, Kyrönmaan unioni
Järjestöt, joihin maksat jäsenmaksua: Ei taida olla kuin HYY. Omaa laiskuutta, ettei ole tullut liityttyä, kun on tullut touhuttua muuten

Pilvi Torsti