Kossua kaupitellaan Apinamiehellä

T:Teksti:

Takavuosina Alkon liiketoimintaa ohjasi skitsofreeninen “älkääjuokaa” -ideologia. Yhtiö yritti samanaikaisesti pitää kansan raittiina ja myydä sille mahdollisimman paljon viinaa. Valistustehtävän siirryttyä viranomaisille alkoholia valmistava ja markkinoiva Primalco keskittyy nyt kokonaan jälkimmäiseen.
    Valtionyhtiön viimeisin kampanja mainostaa iskelmän ja popin voimalla Koskenkorvan viinaa. “Iltaa kohti kirkastuu” -kokoelma-cd ja maata kiertävä Käsityöläiset-orkesteri pyrkivät lisäämään kansallisjuoman kulutusta ravintoloissa. Vaikka lainsäädäntö kieltää yli 22-prosenttisten viinojen mainostamisen anniskelualueiden ulkopuolella, ravintolan seinien sisällä saa tehdä melkein mitä tahansa.
    Koskenkorva-kampanja assosioi juoman ihmisten positiivisiin muistoihin kotibileistä tai tanssilavojen tunnelmista. Kun asiakas ravintolassa tilaa kossua, hän saa toivoa teemalevyltä tai bändiltä suosikkibiisiään.

Viinan rakentava rooli

Kokoelmalevylle on poimittu Ami Aspelundin Apinamiehen kaltaisia nousuhumalarenkutuksia, mutta myös klassisia depressioraitoja. Tuoteryhmäpäällikkö Rauni Strandmanin mukaan Primalco ei kuitenkaan halua viestittää esimerkiksi Tuomari Nurmion Kurjuuden kuninkaalla, että onnettoman olo kohenee, jos juo tarpeeksi kossua. “Tässä on haluttu yhdistää Koskenkorva traditionaaliseen suomalaiseen musiikkiin ja kulttuuriin, joihin kuuluu myös melankolisuus”, Strandman sanoo.
    Kossu-kokoelman toimittanut Miska Rantanen painottaa alkoholin rakentavaa roolia. “Aina puhutaan viinan aiheuttamista avioeroista, mutta harvoin ajatellaan, kuinka moni avioliittoon johtava suhde käynnistyy alkoholin avulla”, Rantanen sanoo.
    Hyvää draivia levylle hakenut Rantanen halusi kuitenkin välttää varsinaisia viinanjuontilauluja. Niiden sijaan hän tonki Warnerin arkistoista tunnettuja, mutta hieman hautautuneita klassikkoja.
    Valittujen artistien omien elämäntapojen suhteen Primalcolla ei ollut ennakkokriteereitä, mutta Rantanen pohti myös tätä problematiikkaa. “Esimerkiksi Badding Somerjoen biisejä levyllä ei ole, koska mulle tuli sellainen fiilis, ettei niitä viitsi tässä yhteydessä käyttää”, Rantanen sanoo. Myöskään maksansa kertaalleen poksauttanutta Juice Leskistä kokoelmalla ei kuulla.

Iltaa kohti kirkastuu -cd on jaettu kaikkiin Suomen ravintoloihin. Levy ei ole myynnissä.

Mikko Metsämäki
Kuvitus Sanna Skants