Keskonen: Runkun päiväkirja

T:Teksti:

Tiesittekö että vielä taannoin tuli oletettua että sinkku on yhtä kuin neljävitonen, joka pyörii yhtä ja samaa ympyrää? Ah miten voikaan olla väärässä. Totta kyllä on, että aiemmin sinkku oli synonyymi vähemmän mairitteleville sanoille ”vanhapiika” tai ”aikamiespoika”. Nykyään, kiitos ennen kaikkea Ilta-Sanomien viikonloppuliitteen, sinkkuus onkin yhtäkkiä ihan mielettömän positiivinen voimavara, tiedättekste. Sinkkuilmiön pitäisi tuoda aivan uudella tavalla sähköä nuorten ja menevien elämään. Ja niinhän se tekeekin. Iskee kuin puolitoista volttia.
    Sinkkuutta ei voi noin vain lanseerata. Nykysinkku on ensinnäkin aina nainen. Melkein aina. Miehet eivät periaatteessa voi olla sinkkuja, sillä yksin elävä mies on joko tuhkamuna tai sitten hintti kuin selkäreppu. Sitä paitsi tosi sinkkuuteen kuuluu sinkkuuden tiedostaminen, ja tosi tiedostamisen puolestaan osaavat ainoastaan Kolmekymppiseen Aikuisuuteen Täysillä Havahtuneet Naiset.
     Tiedättehän? Ne, joiden sanavarastossa ”vittu” ja ”megalomaanisen eskapistinen niinku itsetiedostaminen” ovat autuaassa harmoniassa. Jin, Jang ja nyt myös Jung.
    Nykysinkku ei ole pohtinut hetken vertaa valitessaan uran ja ihmissuhteen väliltä. Eikä kaduta, ei niin tippaakaan. Espoolainen rivitalonpätkä, kultainen noutaja, laktoosi-intoleranssi ja noin 1,8 keskivertolasta? Ehei! Paitsi ehkä se laktoosijuttu. Parempi kuitenkin hankkia Kruununhaasta ullakkokämppä, jossa on kattokorkeutta vaikka voimajoogan harrastamiseen jos oikein levitoituttaa.
    Nykysinkulla kuitenkin saa ja voi olla lapsia – rakkaussellaisia tottakai, nuoruuden ihan hulluista toilailuista. Yksi. Ja nimeltään mieluimmin Kukka. Vanhemmuus ei ole piireissä enää synti, kunhan kersa tajuaa olla pois jaloista vanhemman pitäessä hovia.
    Tietenkin on olemassa yksinhuoltajia, jotka eivät ole laisinkaan oivaltaneet omaa sinkkuuttaan. Eiks vaan olekin kurjaa! Mutta eivät kaikki yksilöt voikaan olla Helsingin yöelämässä viihtyviä itsellisiä pintakiitäjiä: joidenkin kohtalona on olla trendeistä pihalla kuin Itä-Helsingin tarhaikäiset. Tämä heijastuu kuitenkin väistämättä jälkikasvuun, joka huitoo päivähoidossa suu koliikista väärässä toista samanikäistä puisella veturilla ohimoon sen sijaan, että rakentaisi vaahtomuovista Empire State Buildingin pienoismallia samaan aikaan kun äiti penslaa ja kokee ja luo. Ja juo.
    Nykysinkku ei myöskään enää tarvitse seksiä, sanovat. Tai kuten Ilta-Sanomissa asia muotoiltiin: ketään ei kiinnosta enää paneminen. Jos kuitenkin vietti pääsee niskan päälle, luemma kova juttu on pikapano yleisissä tiloissa.
    Vai niin. Seksi on siis tästedes tarkoitettu vain pöntöille? Varmaan roolimalli Ally McBealin ja unisex-vessan syytä. Ja juuri kun oli anarkofeminismistä selvittyään sopeutunut siihen, että penis ei ehkä olekaan ihan vain pelkkä fallinen symboli. Lepo vaan, jälleen kerran.
    Saatana. Jos avaisi pullon olutta ja katsoisi telkkarista lätkämatsia. Mutta ei. Selostajana on kuitenkin – arvaattehan – Pentti ”Sinkku” Lindegren. Yksin.

keskonen@freenet.hut.fi