Heli Lantta on sinnikäs selviytyjä

T:Teksti:

Kolmessa vuodessa Heli Lantta, 24, on harjaannuttanut itsensä koulutus- ja ylioppilas- politiikan asiantuntijaksi. Se ei ole ihme: tärkeäksi katsomiinsa asioihin hän on aina paneutunut tosissaan.
    Lantta kertoo pitävänsä haasteista. Häntä pidetään hyvin kunnianhimoisena. Se näkyi jo koulunpenkillä. Lantta oli omien sanojensa mukaan “todellinen hikipinko”: oltuaan vuoden vaihto-oppilaana Kansasissa hän kuroi ikätoveriensa etumatkan kiinni tenttimällä lukion toisen luokan, vaikka Valkealan lukiossa se ei teoriassa ollut vielä mahdollista.
    Lantan vanhemmilla ei ole akateemista koulutusta, mutta yliopistoon meno oli hänelle itsestäänselvyys. Hän pääsi ylioppilaskeväänään Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen tiedekuntaan. Täysillä lähtöpisteillä hän olisi päässyt Liikemiesten kauppaopistoon tai lukemaan tietojenkäsittelyä.
    Heli on aina hoitanut hommansa tip-top ja häntä pidetään luotettavana. Äitini ei olisi ysiluokalla päästänyt mua kenenkään muun kanssa kaksistaan etelänmatkalle.

    Lantta on hakeutunut mielellään vastuutehtäviin. Ammatinvalintapsykologi suositteli hänelle valtiotieteitä ja sinne hän myös hakeutui.
    Ainejärjestöläisten riveistä ylioppilaspolitiikkaan noussut Lantta on poliittisesti sitoutumaton. SYL:n liittokokouksen alla häntä epäiltiin vuoroin keskustalaiseksi, demariksi ja kokoomuslaiseksi. Lantta lupaa, ettei hän ota jäsenkirjaa mihinkään puolueeseen – ainakaan puheenjohtajavuotensa aikana. Mitä sen jälkeen tapahtuu, onkin toinen juttu.
    “En myöskään hae tänä vuonna HYY:n pääsihteeriksi”, Lantta naureskelee ja viittaa parin vuoden takaiseen edeltäjäänsä.
    Lantan poliittista uraa seuranneet pitävät todennäköisenä, että hän ottaa SYL:n pestin jälkeen puoluekirjan demareilta tai keskustasta.

Vallanjaon oppitunti

Neljästä lapsesta nuorimpana Heli Lantta on tottunut pitämään oikeuksistaan huolta. “Joskus vähän liiankin hyvin. Jos olen jäämässä alakynteen, osaan sen ilmaista”.
    Viime vuonna HYY:n hallituksen puheenjohtajana Lantta oli aluksi epävarma ja keskustelutti asioita uupumukseen saakka. Loppuvuodesta nuija saattoi kumahtaa pöytään liiankin äkkiä.
    Heli menee läpi vaikka harmaan kiven. Hän osaa olla hemmetin itsepäinen. Vaikka osaa hän kuunnellakin.

    Lantta kertoo haluavansa antaa muillekin tilaa päätöksiä tehdessään. Hän kuuntelee mielipiteitä, vaikka olisikin jo päättänyt omansa. “En myöskään halua, että SYL käyttää tiedon panttaamista vallan välineenä. Toiminnan tulee olla mahdollisimman läpinäkyvää suhteessa ylioppilaskuntiin”, Lantta lupaa.
    HYY:ssa Heli Lantalla oli vaikeuksia jakaa töitään muille. “Kehityn delegoinnissa päivä päivältä”, hän puolustautuu.
    Opintoviikkoja Lantalle on kertynyt jo 150, ja silti hän on ehtinyt olla ainejärjestönsä Statuksen puheenjohtajana, valtsikan tutorprojektisihteerinä, HYY:n edustajistossa ja hallituksessa kaksi vuotta. Siviilielämään ei aikaa ole irronnut. Hän tapaa läheisiä ystäviään harvoin ja on nykyään sinkku.
    Helillä on hyvin vähän tosiystäviä. Hän ei päästä ihmisiä helposti lähelleen.

    Lanttaa luonnehditaan sosiaalisesti lahjakkaaksi. Hän soveltaa sosiaalipsykologian oppeja käytäntöön. “Kirjat auttavat jäsentämään todellisuutta, mutta eivät poista sitä tosiasiaa, että minäkin olen onneksi ihminen”, hän pohtii.
    Keskustelutuokio Heli Lantan kanssa muistuttaa psykiatrin vastaanottoa. Hän havainnoi ja kyselee paljastamatta omia korttejaan. Lantta käyttää naisellisuuttaan mielellään aseena asioidessaan miesten kanssa ja ilmiselvästi nauttii huomion keskipisteenä olemisesta.

Kokoomuksen kauna

SYL:n uusi puheenjohtaja on hyvin varovainen imagostaan. Hänellä on huumorintajua, mutta hän ei aseta itseään mielellään alttiiksi naurulle.
    Heli Lantta varoo virheitä. Vaikka hän on pitkään harrastanut pianonsoittoa, hän ei silti esiinny vapaa-muotoisissakaan tilaisuuksissa. Vuosi HYY:n keulakuvana on kuitenkin koulinut Lantasta luontevan ja hauskankin esiintyjän. Varovaisuudestaan huolimatta opiskelijajohtajalla on vihollisia.
    Heli kantaa kokoomuslaisille jostain kaunaa. Myös kokkareilla on kaunaa häntä kohtaan.

    Kansalliset ylioppilaat olivat Lantan HYY-hallituksessa altavastaajina. He saivat harvoin tahtoaan läpi ja heitä nöyryytettiin pari kertaa rankalla kädellä esimerkiksi henkilövalinnoissa ja sivarikysymyksessä. SYL:n liittokokouksessa kokoomuksen opiskelijajärjestö Tuhatkunta teki kaikkensa, jottei Lanttaa olisi valittu puheenjohtajaksi. Osa kokoomusopiskelijoista piti Lanttaa kuitenkin pätevimpänä ehdokkaana ja lipesi puolueensa rintamasta.
    Loppujen lopuksi uuteen SYL:n hallitukseen otettiin vain yksi kokoomuslainen.
    Heli Lantta vakuuttaa uskovansa vähemmistön oikeuksiin ja korostaa, että suhteiden pitää pelata joka suuntaan, myös oikealle. “En todellakaan aio käyttää tätä vuotta keskinäiseen tappeluun. Yhtenäisellä kentällä saamme enemmän aikaan.”
    Kursivoidut tekstit ovat otteita Heli Lantan tuntevien ihmisten tarinoista.

Henkilökohtaista

Heli Lantta

Ikä: 24
Siviilisääty: Sinkku
Opinnot: Sosiaalipsykologia ja valtio-oppi (kesken)
Kotieläimet: “En pidä eläimistä.”
Harrastukset: “Hahhahah! Silloin kun vielä oli aikaa. Pianonsoitto vielä kouluiässä. Silloin tällöin tapaan ihmisiä, jotka eivät ole SYL:sta tai HYY:sta.”
Järjestöt, joihin maksat jäsenmaksua: HYY. Ollut 4H-kerhossa ala-asteella.

Jan Erola