Olympiautopia merihädässä

T:Teksti:

Helsingin tulisi vetää hakemuksensa vuoden 2006 olympialaisista. Nyt sen voisi tehdä vielä kasvot säilyttäen. KOK on vakavassa luottamuskriisissä. Sillä on tuskin varaa valita Helsingin olympiahanketta, jonka toimikuntaan kuuluva KOK:n jäsen Pirjo Häggman on liitetty lahjussotkuun.
    Valinnan osuminen Helsingin kohdalle olisi muutenkin pieni ihme. Vaikka kisat voidaankin nykyään järjestää jaetusti, miksi ne annettaisiin uudelleen 90-luvulla kisoja isännöineelle Lillehammerille? Helsingin hakemus toimitettiin KOK:lle aikanaan kiireellä, hyvin vähäisen julkisen keskustelun jälkeen. Kansalliseksi hankkeeksi leimatun hakemuksen mielekkyyttä ei ole tiedotusvälineissä juuri kyseenalaistettu.
    Suomalaisia olympialaisia hamuavat urheilujohtajat ja -poliitikot eivät pelaa pienillä panoksilla: Helsingin markkinointiin poltettiin viime vuonna yli kahdeksan miljoonaa markkaa veronmaksajien rahoja. Nyt vetäytymällä tappiota voitaisiin vielä rajoittaa. Suoraselkäisyydestä ja ajoissa tehdyistä johtopäätöksistä on tuskin haittaa, mikäli suomalaiset vielä joskus haaveilevat omista kisoistaan.
    Kovin syvällä ei opetusministeriössäkään luottamus kisojen saantia kohtaan ole: kulttuuriministeri Suvi-Anne Siimes oli valmis keräämään poliittisia irtopisteitä Häggman-tapauksen tultua julkisuuteen. Hän pohti heti valtion takauksen poistamista olympiahankkeelta.
    Häggmanin lahjusepäilyt ovat paha kolaus maailman alhaisimmalla korruptiolla ylpeilevälle Suomelle. Tilanne vain pahenee, mikäli Helsinki jatkaa kohusta huolimatta kisojen tavoittelua.

Jan Erola
päätoimittaja

Vastapääkirjoitus: Viattomuuden loppu

Päätoimittaja Erola haluaa vetää Suomen olympiakisahakemuksen pois Kansainväliseltä olympiakomitealta. Olemme sotkeutuneet lahjusskandaaliin ja puhtoinen maineemme on vaarassa, tuntuu Erola ajattelevan. Päätoimittajan logiikka noudattelee tuttuja latuja: vedetään hakemus nyt pois, niin pärjäämme myöhemmin paremmin. Säilytämmehän viattomuutemme.
    Erola on ottanut ennenkin kantaa olympiahankkeeseen. Viime keväänä hän vielä haaveili olympialaisten alppilajien suorituspaikkojen rakentamisesta Savoon. Miten tulisi suhtautua mieheen, joka ehdotti vakavissaan Siilinjärven jätevuoren kärräämistä Tahkovuoren korotukseksi EU-tuella? Erola on kuin Jeesuksen opetuslapsi Pietari: eilen kannattaja, tänään kieltäjä, huomenna jälkiviisas muistelija.
    KOK:n suomalaisjäsen Pirjo Häggmanin ylle heitetyt epäilykset ovat horjuttaneet valtakunnanmoralisti Erolan lapsenuskon kaltaista luottamusta Suomi-neidon neitseyteen.
    Neitsyt tai ei, totuus on, että hakijamaana Suomi ei ole syytteessä lahjonnasta. Peli on kovaa mutta luovuttaminen tässä vaiheessa olisi lähinnä lapsellista.
    Hakemukseen toistaiseksi poltettu kahdeksan miljoonaa on pikkusumma nykypäivän urheilukisabisneksessä. Suomen järjestämät jääkiekon MM-kisat keväällä 1997 maksoivat liki 60 turhaa miljoonaa ja tuottivat voittoina suomalaisjärjestäjille 43 miljoonaa.
    Helsingin olympiahankkeessa huomattavaa on itse kisojen toteuttamisen suhteellinen halpuus suorituspaikkojen ollessa pitkälti valmiita.

Jaakko Lyytinen
Pietari pysyköön pihallaan