Jet Li vastaan Jackie Chan

T:Teksti:

Jet Li

Tausta:
Jet Li (s.1963, mandariiniksi Li Lian Jie) pantiin wushu- eli teatterikung-fukouluun kahdeksanvuotiaana. Jo samana vuonna hän voitti ikäluokassaan teatterikungfun Kiinan mestaruuden. Lapsuutensa Jet vietti harjoittelemalla kungfua ja kiertämällä maata ja maailmaa erilaisissa esityksissä.
    17 -vuotiaana hänet valittiin pääosaan elokuvaan Shaolin Temple (-82). Shaolinin temppelistä tuli ensimmäinen kiinalainen maailmanluokan hittielokuva ja Jet Lista koko Aasiassa tunnettu tähti. Onnistuneiden jatko-osien ja muutaman muun elokuvan jälkeen Lin suosio kuitenkin hiipui. Uusi läpimurto tapahtui vuonna 1991 Once Upon a Time in China -elokuvan myötä.
Taidot:

Jet Li on moninkertainen Kiinan mestari wushu-kungfussa. Useista Amerikassa vietetyistä vuosista huolimatta Li ei ole oppinut edes välttävää englantia.
    Toisin kuin Jackie Chan, Jet Li käyttää filmeissään sijaisnäyttelijöitä ja ilmalentotrikkejä. Näyttelijänä Li on parhaimmillaan poikamaisen veijarin roolissa, kuten esimerkiksi elokuvassa Fong Sai Yuk (-93).
Suosio:

Lännessä fanit pitävät Lita usein aidompana kungfusankarina kuin Chania. Suosiossa Jet on kuitenkin vielä kaukana Jackiesta. Vielä muutama vuosi sitten miehestä eivät olleet kuulleet kuin vannoutuneimmat harrastajat.
Elokuvia:

Shaolin trilogia
(-82-86), Once Upon a Time in China 1-3 (-91-93), Fong Sai Yuk (-93), Tappava ase 4 (-98)
Tulevaisuus:

Jet Li on pyrkinyt mukaan John Woon aloittamaan Hongkongin elokuvateollisuuden massamuuttoon Hollywoodiin. Hän esittääkin kiinalaista konnaa Tappava ase -sarjan viimeisimmässä tuotoksessa. Jet Li on sanonut, että hänellä on vain kaksi mahdollisuutta: Hollywood-ura tai eläkkeelle siirtyminen. Saa nähdä millaisia rooleja amerikkalaisilla elokuvilla on tarjota huonosti englantia osaavalle kiinalaiselle toimintatähdelle.
Outo fakta:

Kun Jet Lin ensimmäinen elokuva Shaolin Temple ilmestyi, kymmeniä nuoria kiinalaisia karkasi kotoaan ryhtyäkseen buddhalaisiksi kungfu- munkeiksi.

Jackie Chan

Tausta:
Kungfu-taiturien kasvatus alkaa jo lapsena. Jackie Chanin (s. 1954, kantonin kiinaksi Sing Lung) vanhemmat panivat hänet 7-vuotiaana Peking Opera -kouluun Hongkongissa. Toiminta-kungfuun erikoistunut Chan aloitti 14-vuotiaana stuntmiehenä ja oli 18-vuotiaana Hongkongin nuorin stunt-koordinaattori. Työnsä ohessa hän pääsi elokuvien sivuosiin. Uransa alussa Chan esiintyi muun muassa pikkuroistona kahdessa Bruce Leen elokuvassa.
    Chanin läpimurto oli elokuva Kotkan varjo vuonna 1977. Miehen näyttelijänuralle mahtuu viitisenkymmentä elokuvaa, joista tuorein, Rush Hour – rankka pari oli viime vuonna Yhdysvaltojen kahdeksanneksi katsotuin.
Taidot:

Jackie Chan on itseoppinut ohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja ja laulaja(!). Hänen musikaalisia kykyjään ei tosin arvosteta Hongkongin ulkopuolella. Kaiken muun ohella miljonääri Chan omistaa sushiketjun. Parhaiten Chan tunnetaan kuitenkin näyttävistä stunttitempuistaan, jotka hän tekee itse ilman trikkejä tai sijaisnäyttelijöitä. Joidenkin lähteiden mukaan Chan ei osaa kuitenkaan lukea eikä kirjoittaa. Näyttelijänä Jackie on parhaimmillaan ns. fyysisessä komediassa.
Suosio:

Chanin viattomat ja harmittomat toimintakomediat ovat suosittuja ympäri maailmaa: Venäjällä, Intiassa, Malesiassa ja jopa Iranissa ja Irakissa sekä nyt myös lännessä. Muun muassa Quentin Tarantino on vannoutunut Chan-fani.
Elokuvia:

Kotkan kynnet
(-78), Nuori lohikäärme (-80), Kanuunankuularalli (-81), Kyttä antaa kyytiä (-85), Crime Story (-93), Drunken Master 2 (-94), Bronksin hurrikaani (-95)
Tulevaisuus:

Rush Hour – rankka pari -elokuvan myötä Chanille on tarjottu kasapäin töitä Hollywoodissa, muun muassa Jerry Lewis -elokuvan Bellboy (Jerry Lewis piccolona) uudelleenfilmatisointia. Seuraava Chanin elokuva on viimeisten tietojen mukaan nimeltään Shanghai Noon, joka kertoo Hongkongista villiin länteen prinsessaa pelastamaan matkaavasta kungfu-sankarista.
    Toisin kuin Jet Li, Chan osaa jopa hieman englantia. Los Angeles Timesille antamassaan haastattelussa Jackie kuitenkin myöntää, ettei osaa näytellä englanniksi, joten amerikkalaisissa elokuvissa hän tulee aina olemaan koominen kungfu-poliisi Hongkongista kun taas Jet Li tulee aina saamaan roolit kiinalaisena tappajana.
Outo fakta:

Miljoonia ansainnut Chan kiillottaa yhä kenkänsä ja pesee alusvaat-teensa matkatessaan maailmalla. Syyksi hän kertoo kovan kasvatuksen.

Heikki Valkama

Once Upon a Time in China – Olipa kerran Kiinassa, Kino Engelissä. Rush Hour – rankka pari, ensi-ilta 29.1. 1999.