Väkivalta ei juurtunut Suomeen

T:Teksti:

Nykynäkökulmasta Vanhan valtauksen ja vuoden 1968 kihelmöivin kysymys on, miten väkivaltaisuuksilta vältyttiin. Muualla, etenkin Ranskassa ja Länsi-Saksassa, opiskelijoiden ja poliisien välillä oli ollut verisiä yhteenottoja.
    ”Suomessa valtaajille väkivallattomuus oli keskeinen periaate. He olivat olleet mukana sadankomitealaisessa rauhanliikkeessä. Itse asiassa Vanhan valtaus oli juuri väkivallattoman vallankumouksen toteuttamista”, Pekka Peltola väittää.
    Samalla tavoin koko 1960-luvun liikehdintä pysyi Suomessa rauhallisena. Vain 1970 Iranin shaahin vierailun aikana poliisit kävivät kiinni mielenosoittajiin.
    ”Länsi-Saksasta tuli Suomeen vallankumouksellisia neuvomaan. He ihmettelivät, että ’miten te olette noin lässyjä’. Ihmisistä se voikin olla ilkeätä, että Suomessa nössöillään. Minusta ei”, Klaus Mäkelä sanoo.
    Mäkelä muistuttaa, että Suomessa poliittinen väkivalta on erittäin harvinaista, vaikka väkivaltarikoksia tehdään Suomessa väkilukuun nähden paljon. Vain kansalaissota poikkeaa kaavasta.
    ”Se ei johdu siitä, että suomalaiset ovat muita rauhallisempaa väkeä. Eivät ne Saksan Punaisen armeijakunnan terroristit olleet minua väkivaltaisempia. Ekstremismi lähtee usein analyysistä. Päädytään siihen, että on vain pakko ryhtyä väkivaltaan.”