Syöjättäret saunassa

T:Teksti:

Suomalaisessa saunassa on synnytty ja kuoltu. Kansakuntamme kohtaloita on legendojen mukaan ratkaistu Tamminiemen saunassa. Hyvä veli -verkosto toimii parhaimmillaan kuumissa löylyissä ja saunakaljaa siemailtaessa, koska silloin puhutaan suoraan ja epävirallisesti meidän kesken. Miesten maailmassa valtaa ja kunnioitusta nauttiva nainen on yleensä se, joka käy saunailloissa.
    Liekö kyseessä miesten saunakulttuurin irvailu vai älykäs vaalitemppu, kun vihreiden naiset kutsuivat kaikki halukkaat naiset yleiseen saunaan ja hyödynsivät saunan avoimen ja rennon ilmapiirin omalla tavallaan.
    “Alaston totuus” on luvattu kertoa kello 18 alkaen Kotiharjun saunassa Kalliossa. Ilmoituksessa vihreät naiset kutsuvat sisaria lauteille tutustumaan, rentoutumaan ja parantamaan maailmaa. Oikeasti kyseessä on puolueen naisjärjestön tilaisuus, jossa halutaan paitsi esitellä toimintaa myös puhua politiikkaa.
    Naisjärjestön puheenjohtaja Irina Krohn saapuu myöhässä, koska Alhon ja Lipposen totuudet pidättelivät eduskunnassa. Hän tuntuu olevan vilpittömästi kiinnostunut alastomista totuuksista ympärillään. Krohn väittää, ettei eduskuntaan päästyään enää oikein tiedä, mitä muualla tapahtuu, mitä oikeasti ajatellaan. Hän haluaa kuulla ajatuksia lauteilta. Löylyissä istuu kymmenkunta nuorta naista ja pari puolueaktiivia.
    Vanhan puulämmitteisen saunan tunnelma onnistuu siinä, missä moni poliittinen tilaisuus epäonnistuu. Keskustelua syntyy luonnostaan ja tunnelma on heti välitön.
    “Miten hei toi verotus, mietittekö te sellaisia asioita?” Krohn kyselee. Hetken aikaa hän onnistuu pitämään yleisön ajatukset äyreissä ja kunnallisveron mahdollisessa korotuksessa. Vilvoittelun jälkeen päästään Krohnin sydämenasiaan: länsimetro on rakennettava.
    Aihe sytyttää löylyttelijät. “Hei, teekkarit pitäisi saada mukaan. Nehän aina tuskailee, miten vaikea Otaniemeen on kulkea”, joku heittää. Saunaillan loppuun mennessä vihreät naiset ovat päättäneet rantautua teekkaripyhättöön. “Joo, mahtava juttu, vihreät naiset ja teekkaripojat ajavat yhdessä länsimetroa”, Krohn hehkuttaa. Hän miettii, miten pojat saataisiin mukaan seuraavaan saunailtaan. “Ehkä pesijöiksi”, heitetään saunojien joukosta.
    Saunan jälkeen alkaa syöjättärien ilta. Vaikka aatteita ei lauteilla tuputeta, on saunan jälkeen vaalihenkeen tarjolla olutta ja iltapalaa. Samalla Krohn esittelee naisjärjestön lehden, Syöjättären.
    “Sopiva nimi vallanhaluisten naisten lehdelle”, Krohn naurahtaa. “Ja sitten on tietysti tämä ruumiillinen puoli. Me vihreät naiset haluamme, että jokaisella naisella on oikeus olla sellainen kuin on”, muodokas Krohn esittää. Puolialastomat saunanraik-kaat naiset ovat samaa mieltä puoluekantaan katsomatta.

Vihreät naiset Kotiharjun saunassa joka kuun ensimmäisenä torstaina.

Pilvi Torsti
Kuva: Anne Hämäläinen