Keskonen: Arjala takaisin

T:Teksti:

Taannoinen MOT-ohjelma paljasti, että lääketieteellinen yhteisö oli sodan jälkeen suunnitellut rodunjalostuslaitoksen perustamista yliopistolle. Eikä suinkaan pelkkää sinisilmäisyyttään.
    Mutta ehkä Hippopotamuksen vala oikeuttaa muutamaan virtahepoon olohuoneessa.
    Episodi kertonee myös jotain sen ajan medisiinarien ajatusmaailmasta. Eivät ilmeisesti olleet kuulleet sitä sanontaa, jonka mukaan lääkärin ja Jumalan ero on siinä, ettei Jumala yritä leikkiä lääkäriä.
    Erääksi eugeniikkatutkimuksen alullepanijoista mainittiin Arvo Ylppö, pediatrian pieni suuri pieni mies. Ylpön mittapuulla eläneen miehen vaikutteita voi ruohonjuuritasolta katsottuna kenties ymmärtää: arkkiatrin ikuisena haaveena on takuusti ollut valtakunta, jossa – Veikko Lavia lainaten – jokainen ihminen on metrin mittainen.
    Rodunjalostus on sinällään hölmön hommaa: tämän kansan sisäsiittoisesta lisääntymisestä olisi seurauksena korkeintaan umpisuomentulehdus. Puhumattakaan jos asia annettaisiin intelligentsijan käsiin. Paitsi että Matti Klingelle tarjoutuisi tilaisuus ryhtyä kantaisäksi ja tehdä kerrankin historiaa ihan itse.
    Pelottava ajatus. Suurin piirtein samaa kaliiperia kuin nykyteknologian mahdollistama DNA:n kartoittaminen, joka sallisi Nokian jo ajattelevaisesti lanseeraaman Jedem das Seine -ajattelun. Jokaiselle kansionsa mukaan.
    Eipä silti, perimällään ylpeileviä löytyy aina. Kuten esimerkiksi ns. Savon mafia, joka taannoin juhli smokit niskassa ja Lasse Lehtisen johdolla heimo-ominaisuuksiensa ylemmyyttä. Kuinka uljas näky: pompöösi ukkolauma kehumassa geeneillään. Kuteet ehkä Armania, mutta mentaliteetti Germania.
    Laittaa ajattelemaan, että entäs jos kolmas valtakunta tosiaan on Joensuun lisäksi kova sana muussakin Itä-Suomessa? Ainakin natsitervehdys taitaa olla hyvässä muistissa, sillä kansanlaulu kertoo kuinka Karjalasta Heilin minä löysin.
    Joukkouho on, kuten edellämainituista pidoista kävi ilmi, tuttu asia savolaisille. Savolaiset itse eivät tätä kuitenkaan tunnusta vaan viäntävät, kiäntävät ja kiältävät. Holokausti ei savolaisten mielestä olekaan holokausti vaan holokaasti. Ja jos antaa periksi ja puhuu holokaastista, niin silloin sana onkin jo holokuasti.
    Savolaisilla on toki vahvoja traditioita myös geenimanipulaation ja risteyttämisen saralla. Klassinen esimerkki on kalakukko, jonka nimen EU-komissaari Erkki Liikanen on savolaisella lupsakkuudella käännättänyt EU:n tuotesuojahakemuksessa muotoon Traditional Speciality Guaranteed Finnish Fish Pastry / Fish and pork baked in a rye loaf.
    Kuinka perinpohjainen kuvaus. Melkeinpä saksalaisen perinpohjainen. Kalakukko on kuitenkin katoava luonnonvara. Tohtori Pekka Puska on Pohjois-Karjala -projektinsa myötä onnistunut keventämään paikallisten ruokavaliota vähentäen samalla kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin. Onkohan tämäkin lääkäri leikkinyt syyttä suotta luonnonjärjestyksellä?