Fudiksella Fordeja vastaan

T:Teksti:

Fudiksella Fordeja vastaan

Opiskelijat valtasivat kadun. Autot saatiin pois. Mutta miksi tilalle tuotiin jalkapallo?
    Toissaviikolla autot ajettiin tunniksi pois yliopiston keskustakampukselta. Käytännössä opiskelijoiden kadunvaltauksen toteutti muutama kymmenen aktiivia, jotka sulkivat Unioninkadun ja Fabianinkadun välisen pätkän Yliopistonkatua. Kadun molemmat päät oli tukittu lakanaketjulla.
    Rauhallinen kadunvaltaus ärsytti erityisesti taksikuskeja. He kieltäytyivät kiertämästä yhtä korttelia päästäkseen Senaatintorin tolpalleen.
    “Tämä on periaatekysymys. Katu on virallisesti auki ja minulla on oikeus ajaa tästä”, murisi Iltalehteä lukenut Toivo Okk Mersustaan. Okkin mielestä korttelin kiertäminen olisi taksikuskille kohtuuton haitta. Hän vannoi seisovansa paikalla niin kauan, että pääsee ajamaan läpi. Parin minuutin jälkeen Okk poistui kiertotien kautta.
    Kolme nimettömänä pysyttelevää Porthanian vahtimestaria eivät myöskään sympatisoineet kadunvaltaajia.
    “Paskaa tämä on. Työkaveri juuri soitti, ettei pääse ajamaan pihalle”, yksi jyrisi. Silti heidän mielestään autojen vähentäminen olisi hyvä asia.
    Todellisen vaaratilanteen aiheutti malttinsa menettänyt rekkakuski, joka pakotti kadunvaltaajat juoksemaan alta pois. Myös pari taksia hajotti ihmisketjun vauhdin voimalla.

Kaikki haluavat kävelykadun

Nuorempi yleisö eli lähinnä paikalle satunnaisesti osuneet opiskelijat olivat yksimielisiä siitä, että autot-toman kampuksen puolesta pitää taistella.
    “Pitäisi saada kunnon kävelykatu, jolle autot eivät pääsisi millään”, totesi mielenosoitusta seurannut Jussi Saarinen, 23, ja viittasi moniin kaupungin kävelykatuihin, jotka ovat täynnä huoltoautoja. Entä kuinka kauan autotonta kampusta täytyy odottaa? “Varmaan vaikka kuinka kauan, liian kauan”, totesi Saarinen pessimistisesti.
    Kadun sulkeneessa ihmisketjussa mukana ollut suomen kielen opiskelija Ari Lahdenmäki, 21, sen sijaan uskoi autottoman kampuksen olevan totta jo vuodessa. “Kyllä politiikassa mukana olevat ihmiset tajuavat myös, kuinka huono ilmanlaatu alkaa olla”, Lahdenmäki sanoi.
    Katua ei suljettu Porthanian edestä, missä autot oikeasti opiskelijoita häiritsevät. Lahdenmäen mukaan se oli harkittua.
    “Portsun edessä autoja olisi jäänyt liikaa jumiin eikä me haluttu, että seisovat autot saastuttaisi ihan hirveästi. Kyllä tälläkin kohtaa vallattu katu sai riittävästi huomiota”, Lahdenmäki selvitti.

Poliisit jalkapallo-ottelussa

Mitä autottomalla kampusalueella sitten pitäisi olla? Puuistutuksia penkkejä ja suihkulähde? Kioski, josta voi aurinkoisina kevätpäivinä ostaa jäätelötötterön? Tallattavaa nurmikkoa? Ulkoilmakahvila?
    Kadunvaltaajat istuskelivat asvaltilla ja söivät eväitä sekä pelasivat futisottelun. Näin haluttiin näyttää, mitä ihmiset voivat tehdä autotto-malla kadulla.
    “Me haluttiin välttää provokaatioita ja olla rauhallisesti. Siksi pelattiin jalkapalloa”, perusteli katua vallannut Markus Drake. Hän vertasi tunnelmaa liikenteen pysäyttäneisiin street partyihin, joita Helsingissä on järjestetty parina viime kesänä. Poliisit ovat tulleet paikalle, koska kadunvaltaus rikkoo tieliikennelakia. Virkavalta ei ole kuitenkaan koskaan ajanut kadunvaltaajia pois paikalta, vaan tilanteet on hoidettu asiallisesti neuvottelemalla. Tälläkin kertaa poliisi seurasi kadunvaltausta sivusta. Poliisit sopivat valtaajien kanssa, että mielenosoitus saa jatkua tunnin eli niin kauan kuin valtaajat itse olivat suunnitelleet. Poliisit valokuvasivat kadunvaltaajat, mutta mitään rangaistuksia kadunsulkemisesta ei langetettu.

Pilvi Torsti
Kuva: Jonna Mannila