Eläinlääkistä viedään Viikkiin

T:Teksti:

Tänä syksynä yhdistetty kotitalous- ja käsityönopettajien koulutuslinja siirtyy parin vuoden kuluttua Viikkiin. Eläinlääketieteellinen tiedekunta muuttaa suunnitelmien mukaan pian perässä. Irrallisten laitosten karsiminen on osa Helsingin yliopiston suunnitelmaa rakentaa suuria kampusalueita.
    “Eläinlääkiksen siirtyminen ajoittuu mieluummin ennen vuotta 2005 kuin sen jälkeen”, Helsingin yliopiston kehittämisosaston osastopäällikkö Seppo Lahti toteaa.
    Edellisellä kerralla kun eläinlääketieteellistä oltiin muuttamassa, silloin Kuopioon, opetusministeri Riitta Uosukaisen kotiovelle kannettiin ulostetta. Tämänkertainen muuttohanke ei vielä ole herättänyt yhtä voimakasta vastarintaa, mutta opiskelijat suhtautuvat asiaan kriittisesti. Eräänä syynä on pelko tilojen pienenemisestä.
    Lahden mukaan Viikissä saattaa hyvinkin olla tarjolla vähemmän neliömetrejä, mutta uusissa rakennuksissa tilankäyttö on tehokkaampaa. Talojen omistajalle eli Valtion kiinteistölaitokselle maksettavat vuokrat määräytyvät neliöiden mukaan.

Ratkaisu keväällä

Lahden mukaan eläinlääkiksen kohtalo on ollut jo yliopiston konsistorissa keskustelussa, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty.
    “Se ratkeaa yliopiston, opetusministeriön ja valtion kiinteistölaitoksen välisissä keskusteluissa”, Lahti kertoo. Seuraavan kerran asiaa käsitellään yliopiston ja ministeriön tulosneuvottelussa ensi keväänä.
    Eläinlääketieteellisen nykyisellä kampusalueella Hämeentiellä on eläinklinikka, jolla on ympärivuorokautinen päivystys. Eläinlääketieteilijät muistuttavat, että opiskelijoiden päivystysajat vaativat asuntotiloja lähelle tiedekuntaa.
    “Hoasilla on asuntolakohteita Viikissä”, Lahti muistuttaa. Hän myöntää samalla, että niihin on jo nyt pitkät jonot. Alueelle tarvitaan kipeästi uusia opiskelijaasuntoja ja niitä on Lahden mukaan myös suunnitteilla.
    Joidenkin kaavailujen mukaan eläinlääkis muuttaa Viikkiin laitos kerrallaan. Ajatus ei miellytä tiedekunnan opiskelijoita HYY:n hallituksessa eläinlääketieteilijöitä edustavan Sanna Hellström kertoo.
    “Sinne on mentävä koko tiedekunta kerralla, ei tipoittain. Tiedekunnassa on kolme laitosta, joissa kaikki opiskelijat asioivat ristiin”, Hellström huomauttaa. Hän ihmettelee yliopiston hinkua siirtää eläinlääkis Viikkiin. “Ei me olla mikään agraari-tiedekunta, vaikka meillä muutama lehmä onkin. Lääketieteellinen ja nykyään Hämeentien kampusalueella oleva Eläinlääkintäelintarvikelaitos EELA ovat paljon lähempänä meitä kuin maatalous- ja metsätieteellinen tiedekunta”, hän huomauttaa.
    Hellström haluaa ehdottomasti säilyttää tiedekunnallaan itsenäisen aseman. Hän pitää myös EELA:n samanaikaista Viikkiin muuttamista äärimmäisen tärkeänä.
    Yliopiston kehittämisosaston osastopäällikkö Seppo Lahti muistuttaa, että EELA on maa- ja metsätalousministeriön alainen laitos kun yliopisto kuuluu opetusministeriön reviirille. “EELA on mukana suunnitelmissamme, mutta heillä on omia pitkän tähtäimen suunnitelmiaan. Mikäli EELA siirtyy Viikkiin, ajankohta on todennäköisesti myöhäisempi kuin eläinlääketieteellisellä”, Lahti myöntää.
    Hellströmin mukaan eläinmedisiinarit ovat nyt odottavalla kannalla. Tiedekuntajärjestöllä (EKY) on Hämeentien kampuksella oma talo ja Viikistä on hänen mukaansa saatava vastaavat tilat. Muuten EKY-talon ympärillä on joukko kahlehdittuja eläinlääketieteilijöitä vaaleanvihreissä haalareissaan, kun kaivinkoneet saapuvat.

Jan Erola
Kuva: Sanna Skants