Vapauden puolustus

T:Teksti:

Hyökkäykset akateemista vapautta vastaan jatkuvat. Ensin leikattiin opintotuki 70:stä 55:een kuukauteen ja sidottiin laitosten määrärahat suoritettujen tutkintojen määrään. Nyt kiristetään narua opiskelijan kaulan ympärillä. Professori Arto Mustajoen johtama opetusministeriön työryhmä haluaa potkia yli viisi vuotta opiskelleet pois yliopistolta.
    Opintoviikko- ja määrärahajahdissa on unohtunut opiskeluajan sosiaalistava puoli eli osakunta- ja ainejärjestötoiminta. Lukusalin ulkopuolella opitaan ryhmätyöskentelyä, taloudenhoitoa, järjestelytaitoja ja jopa käytöstapoja, joita arvostetaan työelämässä. Miten ne mahtuvat viiden vuoden putkitutkintoon? Malli saattaa torpedoida myös mahdollisuuden alan vaihtoon kesken opintojen.
    Mikäli Mustajoen malli toteutuu, tulee järjestöaktivisuudesta ja oman alan työkokemuksesta myöntää lisäaikaa opintoihin. Se on kaikkien etu.

Jan Erola
päätoimittaja

Lisää aiheesta: Professori Mustajoen henkilöhaastattelu ja uutinen hänen työryhmänsä raportista.

Vastapääkirjoitus: Kuka lohduttaisi drop outia?

Tyypillisenä drop out -opiskelijana päätoimittaja Erola puolustelee jo kahdeksan vuotta kestänyttä juhlintaansa järjestöhommien sosiaalistavalla vaikutuksella. Todellisuudessa useimmat osakunta- ja ainejärjestöaktiivit ovat tehokkaita myös opinnoissaan.
    Valmistumistilastoja rumentavatkin Erolan kaltaiset ikiopiskelijat, jotka luiskahtavat työelämään toisena opiskeluvuonnaan, koska opintotuki ja – laina meni sosiaalistuessa.
    Jos opiskelijat halutaan saada tutkintotehtaasta viidessä vuodessa pihalle, on puututtava olemattomaan opintojen ohjaukseen.
    Useimmissa tiedekunnissa vastuu uusien opiskelijoiden ohjaamisesta on siirtynyt kokonaan tutoreille ja muille vanhemmille opiskelijoille. Ikävä kyllä yleensä nämä kokeneemmat tieteenharjoittajat keskittyvät ohjauksessaan Erolan mainostamaan sosiaalistamiseen, koska eväät eivät muuhun riitä.
    Yliopistolta on silkkaa hurskastelua kutsua viiden vuoden kuluttua inkvisitio lukemaan tuomioitaan kelkasta pudonneille. Opintojen valvonta ja ohjaus pitää aloittaa ensimmäisestä opiskelupäivästä ja sen tulee jatkua läpi opintojen.

Jaakko Lyytinen,
giljotiinia odotellessa.