Shell valtasi Vanhan

T:Teksti:

Shell järjesti Vanhalla tiistaina 1.9. ja torstaina 3.9. huoltamo-henkilökunnalleen koulutus- ja yhteishengen kehittämistilaisuudet. Perjantaina 4.9. Vanhan valtasi reilun kaupan laivan Estellen tukibileet, joissa jaettiin muun muassa Shell boikottiin -lehteä.
    Onko HYY-yhtymä kadottanut velvollisuudentuntonsa ja historian tajunsa eli voidaanko Vanhaa vuokrata kenelle vaan?
    HYY-yhtymän ravintolapuolen päällikkö Marjo Berglund ei pidä Shellin tilaisuuksia kohun arvoisena: “Asiaa ei osattu miettiä siltä kannalta. Ei Vanhan vuokraamisella lähdetä ottamaan kantaa poliittisiin eikä aatteellisiin kysymyksiin.”
    Vaikka HYY-yhtymä haluaa tehdä tukiensa varassa sinni-telleestä Vanhasta omavaraisen, Berglund kiistää väitteen, että kun rahaa riittää, Vanha nöyrästi pokkaa ja kiittää. Hänen mukaansa Shellin Nigerian Ogonimaalla saamaa huonoa mainetta on vaikea yhdistää suomalaisiin huoltamotyöntekijöihin. Hän pitää myös käytännössä mahdottomana pohtia kaikkien 700:n Vanhan tiloja vuodessa käyttävän asiakkaan kohdalla arvokysymyksiä. “Kenen kantaa sitä paitsi pitäisi kuunnella, eiväthän opiskelijatkaan ole yksimielisiä?” Berglund kysyy.
    Kaikilta ei Vanhan vuokraaminen ole onnistunut. Moottoripyöräjengit, jotka koettiin mahdolliseksi fyysiseksikin vaaraksi itse talolle ja sen asiakaskunnalle, ovat saaneet kielteisen vastauksen. “Jotain linjanvetoa voi olla ja arvoista pitää keskustella”, Berglund linjaa ja toivottaa Vanhan vuokraamisesta käytävän keskustelun tervetulleeksi.

Opiskelijat etusijalla

Vanhan ohjelmapäällikkö Antti Paavilainen on saanut HYY-yhtymältä ohjeet tuoda rahaa taloon. “Kaupallinen suunta on kylmä fakta ja se on Vanhankin hyväksyttävä.” Hän ei silti pidä ristiriitaisena kaupallisuutta ja opiskelijoiden tukemista. Opiskelijat ovat Vanhaa varattaessa etusijalla ja vaikka yritystilaisuudet Vanhalla jatkuvatkin, Paavilainen haluaa muistuttaa, että parhaat illat, keskiviikot ja lauantait, on varattu nimenomaan opiskelija-klubeille.
    Vaikka Vanhasta vastaavan Gaudeamus oy:n hallituksen puheenjohtajan Johanna Haltian puhelinnumeron kolme ensimmäistä numeroa ovat 666, hän ei ole myynyt Vanhaa markkinavoimille: “Hallituksessa tullaan jatkossa keskustelemaan kenelle Vanhaa voidaan vuokrata ja talon toimintastrategia koetetaan muuttaa paremmin eettisiä arvoja huomioivaksi.”
    Vanhan vuokraus ulkopuolisille tahoille on sen suurin tulonlähde, mutta Haltia toivoo, että talo saataisiin kannattavaksi opiskelija-asiakkaiden kautta. Viimeisimmän remontin tarkoitus ei ollut yritysasiakkaiden houkutteleminen vaan Vanhan tekeminen opiskelijoille mieluisaksi ja viihtyisäksi.”

Antti Helin
Kuva Aleksi Salokannel