Professorin outo lempi

Oikeushistorian professorin ja hänen jatko-opiskelijansa välille syttyi romanssi.

Kaunis jatko-opiskelija astuu professorin huoneeseen lokakuussa 1996. Heidän välilleen syttyy romanssi, jonka jatko-opiskelija yrittää katkaista, koska ei halua rikkoa professorin avioliittoa, josta tällä on pieni lapsi. Jatko-opiskelija lähtee neljäksi kuukaudeksi Ranskaan ja kirjoittaa professorille kymmeniä rakkausrunoja ja -kirjeitä. Professori purkaa ahdistuksensa päiväkirjoihin.

Jatko-opiskelija palaa Suomeen ja laittaa Varastetut hetket -nimisen runon tenttivastauksensa väliin. Professori eroaa vaimostaan. Jatko-opiskelija ja professori saavat lopulta toisensa ja menevät naimisiin huhtikuussa 1998. Viikon kuluttua häistä professori julkaisee Yliopisto-lehden kolumnipalstallaan runon, jonka jatko-opiskelija laittoi tenttivastauksen väliin. Tarina ei ole saippuaoopperasta vaan tosielämästä.

Olet runoni

”Kun hän astui huoneeseeni ilmoittautuakseen tutkijaseminaariini, sanoin avaukseksi: Suuri kunnia minulle. Tiesin Johannan olevan 21-vuotias, superlahjakas, kaunis nainen, joka oli valmistunut kolmessa vuodessa”, oikeushistorian professori Jukka Kekkonen, 44, muistelee ensitapaamistaan nykyisen vaimonsa Johanna Kekkosen (os. Hainari), 23, kanssa.

Professorin keino tehdä omasta suhteestaan julkinen herätti huomiota, sillä yleensä opettajat vaikenevat visusti suhteistaan opiskelijoihin.

Kekkonen kertoo saaneensa enimmäkseen kannustavia ja rohkaisevia kommentteja vaimonsa runon julkaisemisesta kolumnissaan.

”Varsinkin itseni ikäiset naiset ovat reagoineet hyvin positiivisesti ja samoin juhlissa tapaamani opiskelijat”, professori kertoo.

Huonoa palautetta pariskunta on saanut lähinnä välikäsien kautta. Kaikkein kitkerimmät kritiikit Kekkosille on suollettu Yliopisto-lehden yleisönosastolla, jolla eräs lukija leimasi suhteen tuomisen julkisuuteen ”yliopistolliseksi blondivitsiksi” ja runon julkaisemisen kolumnina ”mauttomaksi voitonmerkiksi”. Professori kieltäytyy vastaamasta moiseen kritiikkiin, jonka hän sanoo olevan ”törkeydessään omaa luokkaansa”.

”Yliopistolla on viime vuosina puhuttu miesten ja naisten suhteista aivan aiheellisestikin korostaen lähinnä tasa-arvokysymyksiä ja seksuaalista häirintää”, Kekkonen selventää.

”Rakkaus on kuitenkin yksi asia, josta ei ole keskusteltu ollenkaan.”

Jumalat ja teinit

”Yliopistolla on lempeä ja rakkautta, seksiä ja intohimoa – aivan kuten muissakin yhteisöissä”, professori Kekkonen myöntää.

Hänen mukaansa opettajien ja opiskelijoiden välillä on flirttiä ja kaikenlaisia yhteyksiä, joista juoruillaan laitosten käytävillä. Opiskelijoiden ja opettajien suhteet ovat kuitenkin harvoin tasa-arvoisia ja todellisia, koska nuoret opiskelijat pitävät ainakin opintojensa alkuvaiheessa professoreita ja muita opettajia vähintään puolijumalina, Kekkonen muistuttaa.

Joillekin opettajille intohimojen yliopisto on liikaa. Kekkonen kertoo eräästä entisestä kollegastaan, joka ei sanojensa mukaan kestänyt sitä, että yliopistolle kirmaa joka vuosi uusia 18-vuotiaita ja samaan aikaan itse vain vanhenee.