Meikkiohjeet miehille

T:Teksti:

Meikkaavia poikia ovat Lontoossa romot eli 80-luvun alun synkässä romanttisessa syntikkamusiikissa kieriskelevät androgyynit miehet ja 60-luvun northern soulia kuuntelevat modit. He rajaavat silmänsä ohuesti kajal-kynällä erityisesti alaluomen sisäpinnalta. Rajojen ei pidä olla teräviä vaan meikki saa olla kohtalokkaasti levinnyt silmän alle. Ripsiväriä he eivät käytä. Tavoitteena on olla kaunis mies. Muotitietoisesti meikkaavia miehiä on yhtyeissä Kent, Valtava kääpiö ja Kinetik.
    Meikillä itsetuhoista uhmaa ilmaisevat gootit ja punkkarit vetävät silmiin vahvat kajal-rajaukset ja saattavat käyttää mustaa huulipunaa. Marilyn Mansonia matkii oma fanijoukkonsa, joka ajelee kulmakarvansa ja maalaa naamansa vitivalkoiseksi. Death metal-yhtyeet kuten Suomessa levylistalle noussut norjalainen Dimmu Borgir maalaavat kasvoihinsa niin kutsutun corpse-meikin. Paksuun koko naaman peittävään valkoiseen pohjamaaliin piirretään mustalla kuoleman naamio.

Musta tuntuu rohkealta

Musta on klassikkoväri, johon syksyn tullessa yhä useampi turvautuu. Mustien vaatteiden ostaminen on taloudellista, sillä mustaa voi yhdistää joka väriin. Koleana kesänä monen nuoren naisen työasuna ovat olleet musta t-paita ja hiekan tai beigen väriset suorat housut.

Mustat ammatit

Pappien ja hautausurakoitsijoiden lisäksi muutamalla ammattiryhmällä on erityistai-pumuksena pukeutua mustaan.
Nuoren miesarkkitehdin tunnusmerkki on musta poolo-paita. Vaihtelua halutessaan hän vetää jalkaansa valkoiset farkut.
    Kulttuurityöntekijät ja -toimittajat uskovat kohtalokkaan mustan olevan ikuisesti chic. Varmaan mustaan pukeutuvat myös naispuoliset muotitoimittajat kuten Fashi-on TV:n Minna O.
    Musta hoikentaa. Se peittää paksut reidet ja runsaan takapuolen. Musta bleiseri on joka naisen asiallinen turvavaate. Niinpä liikemaailman uranaiset korostavat nykyään uskoa itseensä pirtsakan värisillä kävelypuvuilla.

Mustat nuorisokulttuurit

Mustaan pukeutuminen on erään lukion psykologian oppikirjan mukaan oire noin 17-vuotiaan nuoren identtiteettikriisin huipentumasta.
Jotkut nuorison tai ikinuorten alakulttuurit eivät muuta väriä pukeutumisessa harkitse. Goottien juuret ovat 80-luvulla teatraalisen, hörhelöisen ja androgyynin musiikin aikakaudella. The Cure ja Black Celebrationista laulanut Depeche Mode ovat goottien poppia. Metallifaneista erityisesti death ja black metal-miehet ovat mustan orjia.
    Roolipelisankarit ostavat kirpputorilta 70-luvun taitteen kapean, pitkän mustan trenssin eli trench coatin, jonka hartioissa on poletit ja vyötäröllä samasta kankaasta leveä vyö. Todellinen fantasiavaate on musta viitta. Musta on aina rock. Mustat nahkahousut eivät ole enää pelkkä rockmiesten tunnusmerkki vaan ne sopivat myös Sodan tai Kerman kaltaisten trendibaarien miehille.
    Pauli Kallion
Kramppeja ja nyrjähdyksiä -sarjakuvassa päähenkilöt ovat 70-luvun lopulla rockfestareilta herätyksen saaneita laihoja mutta kaljavatsaisia rockmiehiä. Entiset opiskelijat ihailevat Alivaltiosihteereitä ja tuntevat olonsa tyylikkäiksi mustassa pikkutakissa ja mustissa kapeissa farkuissa. Jalassa on joko mustat pikkukengät, spittarit tai punkin ystävillä tennarit.

Onko musta muotia?

Hiusvärinä musta on suosiossa katumuodista tietoisten nuorten ärhäköiden naisten parissa. Keittiösaksilla suoraksileikattuun otsatukkaan sopivat myös mustasankaiset silmälasit.
Valitettavasti mustat hiukset sekä musta vaatetus paljastavat läikät suomalaisten skandinaavisessa punakassa ihossa. Mustaan vaatetukseen sopii valkoinen iho. Muodikas huulipuna on tummaa, verevää violettia, kirkkaan punaista kiiltoa tai huulet piilottavaa beigeä.
    Ulkomaisissa muotiohjelmissa spekuloitiin viime vuonna, onko ruskea uusi musta eli korvaako ruskea perusvärinä pidetyn luotettavan mustan. Tänä syksynä uusi musta on kiistatta harmaa. Muita syksyn muotivärejä pastellivärit, kirkas tai syntisen tumma punainen. Sinisen on oltava tummaa, lähes mustaa. Ruotsista Suomeen levinnyt farkkumuoti vaatii kääntämään lahkeet näyttävästi. Deminin pitää olla väriltään indigon sinistä. Trendikästä on myös kokovalkoiseen pukeutuminen.

Mustavaatteisia ihmisiä kerääntyy Depeche Moden kon-serttiin Helsinki Areenalle 9.9.

Minna Joenniemi
Kuva Sanna Skants