Kolmen sinkun kompleksit

T:Teksti:

Varoitus! Paljastaa juonenkäänteitä.

Bridget laihduttaa ja lankeaa. Georgia kipaisee kepeästi aamulenkin pitkin korallirantaa. Pauliina on liian masentunut pohtiakseen linjojaan.

Tosisinkku ahmii itseään koskevaa kirjallisuutta. Hän hullaantuu syksyn kohutuimmasta sinkkukirjasta, Helen Fieldingin teoksesta Bridget Jones -elämäni sinkkuna. Tarkkaavaisena naisena sinkkulukija huomaa, että Bridgetin tarinassa on paljon tuttua uusimmasta Harlequin-sarjan kioski-pokkarista Loma Koralli-saarella, jonka on kirjoittanut Margaret Way.
    Kotimaista näkökulmaa sinkku hakee lukemalla Riitta Latvalan esikoisteoksen Henkilökohtaista. Sinkulle valkenee, että miehettömiä naisia yhdistää sotkuinen suhde omiin vanhempiin.

Bridget Jones

     Ikä: Täyttää 30.
    Paino:
55-59,5 kg. Perjantaina 4. elokuuta reisien ympärysmitta paksuimmillaan eli 45,5 cm. Saman kriisipäivän kohdalle päiväkirjaan on merkitty myös: 600 negatiivista ajatusta, 4 paniikkikohtausta, 12 itkukohtausta (mutta olin joka kerta vessassa ja muistin ottaa mascaran mukaan), 7 raaputusarpaa.
    Ulkonäkö:
Omasta mielestään liian lihava. Uskaltaa silti pukeutua puputyttöasuun naamiaisissa.
    Status:
Tympeä työpaikka kustannusalalla, kunnes äiti hoitaa työhaastattelun televisioon, jossa Brid-getin rakkaus hömppäohjelmiin palkitaan.
    Ensikommentti Siitä miehestä:
Äiti on etukäteen vouhkannut Bridgetille vastaeronneesta ja rikkaasta ihmisoikeusjuristista, Mark Darcysta. Mark kääntyi ja paljasti, että se mikä oli takaapäin näyttänyt harmittomalta tummansiniseltä villa-puserolta, olikin sellainen V-aukkoinen, kelta- ja sini sävyisillä salmiakkikuvioilla koristettu vaatekappale, joita suosivat tämän valtakunnan ikääntyvät urheilutoimittajat.
    Ne muut miehet:
Suhdetta pomon eli Daniel Cleaverin kanssa edeltää flirttailu sähköpostitse ja seuraa katkera pettymys.
    Suhde äitiin:
Äiti jättää isän, hankkii miehiä ja kehittää tyhjästä uran ja oman televisioshown, jossa hän kysyy kuuluisuuksilta, ovatko nämä ajatelleet itsemurhaa.
    Suhde isään:
Hylätty isä soittelee Bridgetille öisin.
    Ystävät:
Joukko luottoystäviä, jotka osaavat ennakoida Bridgetin kok-kausyritysten epäonnistumisen tilaamalla valmiiksi pöydän ravintolasta.
    Himo leiskuu:á
Daniel sanoo hametta riisuessaan otetaan tämä huvin kannalta, minusta meidän ei pidä aloittaa mitään vakavaa. Mark sen sijaan: kantoi makuuhuoneeseen ja teki sellaisia asioita, että minua nolottaa vastedes aivan suunnattomasti nähdessäni salmiakkikuvioisen V-aukkoisen villapuseron.
    Voiko kirjaa lukea ääneen:
Ehdottomasti ja sisäkansien kalorikarttakin on hyödyllinen.

Georgia Bennett

     Ikä: Noin kolmekymppinen.
    Paino:
Tarkkoja kiloja ei kerrota, mutta: Hänellä oli kaunis ja huomiota herättävä vartalo, jonka muokkaaminen oli vaatinut itsekuria.
    Ulkonäkö:
Pukeuduttuaan vaaleanpunaiseen toppiin, shortseihin ja vaaleanpuna-valkoisiin lenkkikenkiin ja solmittuaan hiuksensa palmikolla hän pysähtyi hetkeksi peilin eteen. Hän näytti hyvältä.
    Status:
Omistaa menestyvän sisustusfirman. Todistaa olevansa itsenäinen nainen ennen kuin antautuu miehelle.
    Ensikommentti Siitä miehestä:
Georgia ja Link Robards kiistelevät taksista: Hän seisoi niin lähellä miestä, että erotti kullanruskean ihon hienokuvioisen pinnan, mustien hiusten kiillon ja mustat ripset. Mies oli kieltämättä hyvin komea, mutta edusti tyyppiä, jota Georgia oli aina inhonnut. Huippujohtajaa. Yritysporhoa. Vallanpitäjää. Hallitsijaa. Georgian isä oli juuri sellainen.¦
    Ne muut miehet:
Asianajaja Gavin Underwood. Link paljastaa, että Gavin on auttanut syyllisen miehen vapaaksi. Georgia on myös säveltäjä Adam Caswellin inspiraation lähde.
    Suhde äitiin:
Georgia oli taistellut oman itsenäisyytensä puolesta, mutta hänen äitinsä oli yhä vankina kultaisessa häkissään. Äiti oli koriste-esine, joka otettiin esille sopivissa tilanteissa ja unohdettiin muulloin.
    Suhde isään:
Viha-rakkaus -suhde. Isä on hotelliketjun omistaja.
    Ystävät:
Musikaalinen ihmelapsi Leon, jonka korvikeäidiksi Georgia ryhtyy.
    Himo leiskuu:
Hetki oli autuaallinen. Se oli kuin vilahdus paratiisista. Ja se oli liian nopeasti ohi. Voiko kirjaa lukea ääneen: Ehdottomasti. Hekumallisia lauseita pullollaan kuten: Kävellessään ylös hiekkaista mäenrinnettä hän poimi hehkeän hibiskuksen kukan ja työnsi sen hiussykeröönsä.

Pauliina Merivaara

     Ikä: 29.
    Paino:
Epäolennainen.
    Ulkonäkö:
Epäolennainen.
    Status: Gradun kanssa tappeleva ranskanopiskelija, joka on tehnyt osapäiväistä sihteerin työtä viisi vuotta. Hänet irtisanotaan, mikä johtaa täydelliseen lamaantumiseen.
    Ensikommentti Siitä miehestä:
Jyrki oli toimiston ainoa mies, joka piti häntä ihmisenä, ei sihteerinä.
    Ne muut miehet:
Treffipalstalta etsittyä deittiseuraa: Tom, Olli, Jaska, Markku ja baarista löytynyt Lazlo.
    Suhde äitiin:
Taiteilijasieluinen äiti teki itsemurhan eron jälkeen.
    Suhde isään:
Kehitys-yhteistyöosaston tutkimusyksikön johtaja on ystävällinen, mutta pidättyväinen. Pauliina syyttää isää äidin itsemurhasta.
    Ystävät:
Kämppikset Riksa ja Tiina. Riksa muuttaa muualle ja vauhdikas Tiina menee sekaisin.
    Himo leiskuu: Pauliina on ollut kolme vuotta selibaatissa. Ensimmäisessä suudelmassa hampaat kolahtivat, ja he naurahtivat kumpikin. Suudelmat löysivät uudelleen yhteisen tahdon, joka muuttui omalakiseksi. Ne etenivät kiireettömyydestä ahnauteen, tunnustelusta tunkeutumiseen. Tyttöystävän puhelu keskeyttää suutelemisen.
    Voiko kirjaa lukea ääneen:
Ei. Kieli on arkisen harmaata ja tunnelma ahdistava.

Minna Joenniemi
Kuvan käsittely: Sanna Skants