Pakina: Johtopäätös

T:Teksti:

Kömpikööt Raivio, Mustajoki, Sollamo ja muut tyrkyt takaisin tutkijankammioihinsa ja luentosaleihin – rehtori valittakoon ulkopuolelta!
    Helsingin yliopisto tarvitsee keulakuvakseen ja johtajakseen henkilön, jolla on auktoriteettia ja kokemusta suurten joukkojen ryhdikkäästä johtamisesta. Puolustusvoimien komentaja Gustav Hägglund voi hoitaa eläkevirkanaan seuraavan viisivuotiskauden yliopistomme rehtorin toimea.
    Hornet- ja helikopterikaupoissa kouliintunut Hägglund puristaa puuttuvan rahoituksen hetkessä kansalta. Eivätkä avajaiskarnevaalitkaan muistuttaisi turkkilaista basaaria vaan jylhä ja ylväs paraati tervehtisi Senaatintoria marssien läpi kaupungin aina Krunikasta Viikkiin. Reserviupseerikoulun suorittaneet tietysti hyväksytään kurssimenestyksensä perusteella suoraan haluamaansa pääaineeseen ilman rasittavia pääsykokeita – sodanajan johtajissa kytee siviilin tiedemies.
    Urheilupiireistä sopivia rehtorikandeja ei tarvitse pitkään miettiä. Pieni mutta äänekäs suomenruotsalainen vähemmistökin suhtautuisi Hjallis Harkimoon taatusti suopeasti. Diplomiekonomista tohtoriksi ei tarvita kuin nippu seteleitä ja niitähän Hjalliksen myllystä löytyy.
    Senaatintorin alle rakennettavalla Porthan Areenalla järjestetään kaikki yliopiston tentit kerralla. Tenttiin osallistuneet ja sen läpäisseet palkitaan lipuilla SM-liigan otteluihin, joissa yliopiston huippujoukkueet Viikin dosentit, valtio-opin opiskelijoiden Voimaorjat ja Meilahden Assarit ryöpyttävät HIFK:ta ja TPS:ää mennen tullen. Heikot ja saamattomat opiskelijat saavat kenkää hetkessä, eikä huonoa valmentajaopettajaa katsella pitkään. Opettajien työsopimukset solmitaan luonnollisesti vain lukuvuodeksi.
    Rehtorin viehättävä vaimo Leena purkaa parisuhdetta naistenlehtien sivuilla ja pyörittää Yliopistokirjakauppojen vanhoissa tiloissa Helsingin Yliopisto -fanituotemyymälöitä. Ulkopuolista rahaa virtaa yliopistoon kaikista ovista, vararehtori Olli Jokinen pitää yliopiston välit valtionhallintoon ja mediaan sopivan viileinä, ja opiskelijat kulkevat ylpeinä kampuksilla tuliterissä Hidén, Klinge, Saarinen, Lonka ja Kolbe -pelipaidoissaan. Yliopiston pörssiin menosta kiistellään Yliopisto-lehden sivuilla kiivaasti.
    Poliittisen establishmentin lahja yliopiston johtoon on tietysti Sauli Niinistö, jonka uusi lukukausimaksumalli pitää opiskeluajat lyhyinä ja motivoi vauhdikkaaseen valmistumiseen. Tiedekuntien välisissä neuvotteluissa Sauli itkettää tiedekuntien johtotähtiä puristaessaan savuke huulessa keskusjohdon tavoitteita läpi.
    Puolueet vääntävät hallintovirkamiehien paikoista ja dekaaneista. Tieteenalojen poliittinen väritys on jokaiselle itsestään selvyys. Yliopistoon haetaan puolueiden jäsenliittymislomakkeiden yhteydessä. Sitoutumattomille on kuitenkin säilytetty pieni sisäänpääsykiintiö, josta taistellaan verisesti. Yliopiston rakennusten valtaaminen on arkipäivää, ja taksit sukkuloivat mustapukuisia lehtoreita ympäri poliittisten merkkihenkilöiden mukaan nimettyjä kampuksia. Lauri Malmberg -kampuksen reunalla kansleri Häkämies juhlii yhdessä juristinalkujen kanssa – housut kintuissa.

Lopetusministeri