Mies ja ikuinen stondis

T:Teksti:

”Soul ja funk ovat seksiä ja flirttailua”, Eternal Erectionin laulaja Sam Huber hymyilee. Bändi on niittänyt mainetta Helsingin klubeissa ja tunnetaan näyttävästä lavashow’staan.
Huber esittää lavalla seksiä uhkuvaa Rick Loveria, newyorkilaista soul-staraa ja sutenööriä. Loverin olemus on sukua James Brownille ja Barry Whitelle, lihavalle soulkonkarille joka tunnetaan sloganistaan: Barry White – tehnyt sitä kaikkialla, jopa ostoskärryissä.
”Meillä on biisi, jossa lauletaan let’s do it in the snow”, Huber luotaa vaikutteitaan. Nimestä ja maineesta huolimatta Huberin ja erektioiden tärkein missio ei ole seksi.
”Seksi on ihana asia, ja kaikki muutkin nautinnot kuten ruoka, alkoholi, musiikki ja tanssi. Mutta missioni on funkin levittäminen Suomeen”, hedonistiksi tunnustautuva Huber kertoo.
”Soul ja funk musiikki kolahtavat. En tiedä miksi, mutta niissä on valtava imu. Ne vain svengaavat vastustamattomasti.”
Huber myöntää häpeilemättä olevansa valkoinen poika, joka haluaa soittaa mustaa musiikkia.
”Emme kuitenkaan ole kopioita. Ei haittaa, vaikka joku luulisi meitä newyorkilaiseksi bändiksi. Erityisesti liveshow’ssamme näkyy suomalaisuus. Emme ole aivan niin cooleja kuin esikuvamme, emmekä pelkää paidan rypistymistä. Voimme olla hauskoja ilman, että se olisi Sleepy Sleepers -touhua.”
Erottuakseen muista Eternal Erection kutsuu musiikkiaan finnish forest funkiksi.

Huber ei ruostu

Siviilissä Huber kertoo viettävänsä kotikissan elämää, joka on kaukana railakkaasta rockelämästä tai Rick Loverin kukkoilusta.
Muusikon ohella Huber on näyttelijä. Takana ovat opinnot Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisessä koulutusohjelmassa. Huber on näytellyt Mars- ja Venus-teattereissa.
Parhaiten hänet muistetaan kuitenkin maineikkaasta rappioelokuvasta Ripa ruostuu, jonka on ohjannut Christian Lindblad. Huber palkittiin roolistaan Jussi-patsaalla.
”Jussin jälkeen elokuvarooleja tarjottiin vähemmän. Ja vaikka olisi tarjottu, on ollut muita duuneja. Musiikki vie nykyään suurimman osan ajastani”, hän kertoo.
Huber myöntää, ettei funkilla – tai ylipäänsä musiikilla – ole helppoa tulla toimeen Suomessa. ”Pitää tehdä muita hommia”, miljonääriperijä kertoo.
Eternal Erectionilta on juuri ilmestynyt CD.
”Koska levytyssopimusta ei syntynyt, päätettiin tehdä omakustanne. Myös video on valmisteilla. Levy on käyntikortti, jonka avulla yritetään saada sopimusta ulkomaille”, Huber innostuu. ”Levyn teema on sukupuu. Valkoiset ja mustat ovat samaa perhettä.”
Vaikka Eternal Erectionin musiikissa on kyse seksistä, bändäreitä erektioiden liepeillä ei Huberin mukaan ole pyörinyt. Naiset eivät heittele pikkuhousujaan lavalle.
Ikuinen potenssi ei Huberin mukaan ole silti vielä uuvahtanut. ”Meidän potenssilääke on James Brown. Sitä kun katsoo niin alkaa taas seisoa.”

Heikki Valkama
Kuva: Milka Alanen