Komeetta tuhoaa Suomen!

T:Teksti:

Alkukevään uutisissa kerrottiin, että komeetta mahdollisesti törmää maapalloon. Uutinen kumottiin äkkiä, mutta ajatus ehti lentää: mitä jos uhka olisi todellinen?
    Mimi Lederin
ohjaama elokuva Deep Impact on seurausta ajatusleikistä. Sen innoittaja on Jupiteriin viime vuonna pöllähtänyt asteroidi. Sama törmäys pani alulle myös kesän toisen maailmanloppu tulee -elokuvan, Michael Bayn ohjaaman Armageddonin.
    Molemmat leffat käsittelevät aihetta jenkkinäkökulmasta. Entä jos elokuvassa olisikin suomalaispainotus
    Deep Impactissa tiedon valjetessa on reilu puolitoista vuotta aikaa törmäykseen. Täällä ensimmäiset uutisoinnit lähestyvät aihetta varovasti. Pohditaan virhearvioinnin todennäköisyyttä. Tilastojen valottuessa Arvi Lind synkentyy.
    Pian kuullaan Yhdysvaltojen yrityksestä muuttaa komeetan lentorataa: astronauttien on määrä laskeutua kiven järkähtelevälle pinnalle ja asettaa muutama ydinlataus. Toivo elää.
    Suomessa paniikinpurkaukset pysyvät pitkään hallussa. Kun kuullaan että astronautit onnistuivat vain puolittain syntyy hätä. Komeetta iskee sittenkin!
    Deep Impactissa Yhdysvaltain presidentti ilmoittaa arvonnasta, jolla 800 000 ihmistä valitaan maanalaisiin luoliin, arkkeihin joissa voi elää kaksi vuotta. Niihin on jo valittu
200 000 taiteilijaa, poliitikkoa, tiedemiestä – ja toimittajaa.
    Myös meillä järjestetään arvonta. Lauantai-iltaisen loton rinnalla valitaan reilu satatuhatta suomalaista peruskallion suojaan.
    Hallitus pähkäilee viimeiseen asti, ketkä suomalaiset taiteilijat ja tiedemiehet säästetään luomaan uutta suomalaista kulttuuria, kun maailmaa asuttaa harvalukuinen sakki selvinneitä.
    H-hetken lähestyessä joukkopako alkaa. Moottoritiet tukkeutuvat ihmisten porhaltaessa pohjoiseen, kaaos vahvistuu ja ihmiset kaivautuvat maan alle. Ruokakaupat ryövätään, ja lahkot suorittavat joukkoitsemurhia Levitunturin laella.
    Hätä on turhaa. Deep Impactissa jokin – komeetta tai sen osa – putoaa mereen, ja hyökyaallot tuhoavat Yhdysvaltain itärannikkoa. Suomi säästyy.
    Täällä keskitytään suremaan etäältä amerikkalaisten kohtaloa. Uutiset vuodattavat katastrofi-itkua muutaman kuukauden.
    Mutta Deep Impact on amerikkalaista elokuvaa. Vain uhatulla USA:lla on tunnearvoa. Armageddonin ensi-ilta on heinäkuussa ja silloin voi olla Suomen vuoro. Se on suoraviivainen action-raina, joten asteroidin iskeytyminen tänne voi tarkoittaa maailman pelastumista. Kenties Armageddon päättyy uutiskatsaukseen: “Kaikki hyvin, maailma pelastui, asteroidi meni ohi ja tipahti jonnekin Suomeen.” Deep Impact ensi-ilta tänään, Armageddon ensi-illassa heinäkuussa.

Jonathan Mander